Premierul Mihai Tudose a afirmat luni, după ce a participat la şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD, că urmează să se rezolve problema angajărilor din cadrul poliţiei, existând posibilitatea ca promoţia 2018 din şcolile de poliţie să poată fi încadrată de acum, în condiţiile în care deficitul de personal este mai mare de 20.000.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Astăzi va avea loc o întâlnire între doamna ministru Olguţa Vasilescu şi doamna ministru Carmen Dan, împreună cu colegi de la Finanţe pentru a stabili în ce măsură putem rezolva şi problema angajărilor în cadrul poliţiei. Au venit astăzi un sindicat cu o idee foarte bună, ca promoţia din 2018 să poată fi încadrată de acum, să găsim o formulă, urmând ca apoi să îşi termine studiile până la anul. Este un prim pas. Apoi problemele salariale şi să vedem cum putem rezolva sau să începem să rezolvăm dotarea materială la poliţie”, a spus prim-ministrul.

El a susţinut că „deficitul este mai mare de 20.000”.

„Tot sindicatele acuzau şi faptul că sunt număraţi ca 80.000 de poliţişti. De fapt sunt 40.000 de poliţişti şi restul sunt servicii suport, începând cu cantina şi terminând cu ansamblurile artistice”, a completat Mihai Tudose.

Prim-ministrul a explicat că se pleacă de la premiza că o persoană care a stat doi ani la şcoala de poliţie este mai bine pregătită pentru a lucra în domeniu, decât una „adusă de pe stradă”.

„Căutăm o măsură, o soluţie, ca acea promoţie din 2018 să poată fi deja încadrată. Ei acum sunt doar absolvenţi de liceu, dar să fie deja încadraţi, pentru că plecăm de la premisa că cei care au stat deja doi ani în şcoală e mai bine pregătit decât unul care e adus de pe stradă şi băgat în poliţie”, a conchis premierul. 

Iulian Surugiu, liderul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie din România, a anunţat, luni, după discuţiile avute de o delegaţie a SNAP cu primul-ministru Mihai Tudose, că s-a convenit elaborarea rapidă a unui nou Statut al poliţistului şi angajarea unui a cel puţin 4.000 de persoane în cursul acestui an.

Iulian Surugiu a precizat că elaborarea unui nou Statutul al poliţistului va trebui făcută urgent, în două luni, iar noua formă să incudă şi un ghid al carierei.

O altă urgenţă este reducerea deficitului de personal din cadrul Ministerului de Interne. ”Am discutat despre elevii care au absolvit un an de zile de şcoală militară de la Câmpina şi unde mai avem şcoli de poliţie, să reuşim să-i încadrăm anul acesta pentru că eu spun un copil care a făcut un an de zile şcoală militară e mai pregătit decât să iau unul de pe stradă şi să-l îmbraci pur şi simplu în uniformă”, a declarat Surugiu.

El a precizat că SNAP a cerut încadrarea a 4.000 de persoane, lucru cu care Mihai Tudose s-a declarat de acord.

De asemenea, sindicaliştii au discutat cu şeful Guvernului şi despre schimbarea modului în care funcţionează actualmente poliţia. ”Am discutat despre faptul că, odată cu Statutul poliţistului va avea loc şi o reformă în cadrul poliţiei pentru că trebuie să găsim mai mulţi oameni în stradă. Este o problemă veche pe care am mai spus-o şi nu s-a întâmplat până acum. Găsim puţini poliţişti în stradă şi mulţi în birouri”, a afirmat Surugiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.