Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, luni, că nu poate sesiza, ca ministru, Curtea Constituţională, ci premierul trebuie să facă sesizarea Curţii cu privire la situaţia procurorului general al României, a cărui revocare Toader a propus-o în urmă cu mai multe luni. "Nu e altă cale de urmat", a spus Toader.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Sesizarea Curţii Constituţionale, eu, ca ministru al Justiţiei, nu sunt subiect de sezină, nu pot sesiza eu, va trebui doar doamna prim ministru. Prin urmare, conţinutul actelor este de natură juridică, evaluarea e de natură juridică, dar decizia de sesizare sau nu a instanţei de contencios constituţional are componentă politică, decizie pe care repet, nu o iau eu, o poate lua doamna prim ministru", a spus Tudorel Toader, luni seară, la Antena 3.

Acesta a adăugat, în acest context, că "nu există altă cale de urmat".

"Să nu spuneţi a lăsa lucrurile aşa cum sunt, adică doamna premier propune un ministru, doi şi se tot respinge, se tot refuză, ministrul Justiţiei propune revocare sau alte desemnări de procurori cu funcţii de conducere şi se respinge pe motive inexistente gen nelegalitate şi s-a dovedit cu actele în mână că nu a fost nici nelegalitate la cele pe care le-a refuzat şi aici nu aş vrea să fiu nedrept, să dau nume, dar câţiva dintre candidaţii propuşi şefi de secţie şi refuzaţi de preşedinte îi cunosc de foarte mulţi ani şi sunt oameni oneşti, foarte bine pregătiţi, devotaţi sistemului şi actului de înfăptuire a justiţiei. Îi cunosc instituţional şi ştiu cum îşi fac datoria de magistrat", a spus Tudorel Toader.

Toader a spus că decizia referitoare la revocarea lui Kovesi este "valabilă la indigo" cu cea a lui Augustin Lazăr.

"Menţin toate argumentele pe care le-am menţionat în raportul de evaluare. Cred că astăzi argumentele sunt mai consistente, mai convingătoare, mai puternice chiar decât la momentul la care am prezentat raportul de evaluare", a mai spus ministrul, referindu-se la revocarea procurorului general.

"Sunt convins că, pe fond, nu are ieşire din această situaţie juridică", a spus ministrul Justiţiei, cu privire la demersurile în instanţă ale procurorului general, care a contestat revocarea sa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.