Deputatul USR PLUS Tudor Benga a declarat că ideea retragerii dosarului Roşia Montană este inacceptabilă şi nenegociabilă. El a mai spus că, în cazul în care premierul Florin Cîţu „vrea să aibă o surpriză” la următoarea moţiune de cenzură, atunci „jucatul cu focul pe lângă tema Roşia Montană” s-ar putea să fie calea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Nu ştiu exact cine şi ce îl sfătuieşte pe premierul Cîţu pe subiectul Roşia Montană dar dacă ţine cu tot dinadinsul să-şi torpileze de unul singur susţinerea parlamentară atunci s-ar putea să-şi fi găsit subiectul. Nu avem ce discuta pe subiectul ăsta, ideea retragerii dosarului Roşia Montană e inacceptabilă şi nenegociabila. Iar dacă premierul vrea să aibă o surpriză la următoarea moţiune de cenzură atunci jucatul cu focul pe lângă tema Roşia Montana s-ar putea să fie calea.

E greu de exagerat importanţa simbolică a Roşiei pentru tot ceea ce înseamnă progresul civic şi politic al societăţii româneşti din ultimii 15 ani. Din punctul meu de vedere există doi stâlpi de rezistenţă a tot ceea ce a însemnat revenirea la viaţă a unei culturi civice şi societăţi participative în România: Roşia Montană şi Colectiv. Sigur, mii de oameni au dus mii de lupte mai mari sau mai mici, însă nimic nu a galvanizat societatea participativă precum Roşia Montană şi Colectiv.  Şi  USL 2012 şi PSDragnea 2017 ar fi putut încăleca îngrozitor România şi să ne ducă într-un abis similar Ungariei lui Orban sau Turciei lui Erdogan dacă nu ar fi existat mişcările civice născute din Roşia Montană şi Colectiv. România europeana, atâta cata e ea, nu-s deloc sigur că ar fi rămas în picioare fără unda socială pe care au creat-o cele două mişcări.

Şi fix ăsta e motivul pentru care pur şi simplu nu avem ce discuta sau negocia despre Roşia Montană. Pentru noi ăştia care am rămas în ţară pentru că mişcările civice pornite din Roşia Montană şi Colectiv au fost ultimul licăr de speranţă că se poate totuşi schimba ceva în ţara asta,  ăştia doi stâlpi sunt pur şi simplu intangibili. Ştiu foarte bine, mai ales ca parlamentar ales fix pe valul societal creat de aceste două mişcări, că din păcate încă n-am putut să facem dreptate nici uneia dintre cauze.

Dar ştiu la fel de clar că dacă e vreun subiect pentru care voi da un vot de blam fără să clipesc oricărui guvern care mişcă şi un milimetru înapoi în răul făcut deja atunci este unul din astea două. Pentru noi, ăştia prea tineri să fi trăit Revoluţia sau Mineriada pe pielea proprie ca adulţi, astea sunt cele două momente de căpătâi la care ne raportăm.  N-am reuşit din păcate, noi ca stat, să facem dreptate pentru nici unul din momentele de cumpănă ale României din ultimii 30 de ani. Dar tocmai de-asta minimul pe care îl avem încă la dispoziţie este reacţia fără echivoc la orice insultă suplimentară adusă lor”, a scris Tudor Benga, miercuri pe Facebook.

Biroul de presă al Guvernului a transmis miercuri, cu privire la informaţiile lansate în spaţiul public de Greenpeace referitor la o eventuală retragere a dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roşia Montană şi la implicarea prim-ministrului în acest demers, că Florin Cîţu nu a înaintat nicio propunere cu privire la acest subiect şi că declaraţiile ce i-au fost atribuite sunt false.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.