Fostul preşedinte al României Traian Băsescu a afirmat, marţi seară, că preşedintele Klaus Iohannis s-a trezit târziu dacă a vrut un post european, dar a precizat că este de dat o bătălie împotriva lui Mark Rutte, despre care a menţionat că dispreţuieşte România. Băsescu a mai declarat că Iohannis are obligaţia să se bată ca Mark Rutte să nu devină secretar general NATO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Traian Băsescu a fost întrebat, marţi seară, la Digi 24, de ce crede că alegerile prezidenţiale au fost devansate.

“Cred că singura explicaţie este legată de opţiunea preşedintelui Iohannis de a se bate pentru o funcţie la nivel european sau la nivel NATO. Altă explicaţie nu există. Pentru că e dificil să organizeze alegeri în septembrie, să stai cu doi preşedinţi până la sfârşitul lui decembrie. E o perioadă lungă în care ai şi preşedinte ales, şi preşedinte în funcţie. E dificil. Dar aici aş trage un semnal. Aici vorbeşte experienţa mea în Uniunea Europeană. Dacă vizează un post la Uniunea Europeană trebuie să fie foarte atent pentru că postul de preşedinte al Comisiei Europene, care este cel mai important. Este dat, Ursula va fi în continuare preşedinta Comisiei pentru că e susţinută de PPE. Postul de preşedinte al Parlamentului este dat, este doamna Metsola care va merge la reînnoirea mandatului de preşedinte al Parlamentului. Postul de preşedinte al Consiliului European în mod cert va reveni Renew pentru că Franţa nu poate să rămână fără niciun om din cei patru. Iar postul de Înalt Reprezentant pentru Politica Externă este ocupat de socialistul Borrell . Socialiştii nu au niciun alt portofoliu important, deci funcţia de Înalt Reprezentant va rămâne la socialişti”, a declarat Traian Băsescu.

El a precizat că Iohannis se poate lupta cu Mark Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO.

“În opina mea, funcţiile la Uniunea Europeană sunt ocupate. Daca este de făcut ceva e dat o bătălie împotriva lui Mark Rutte. Mark Rutte este premierul Olandei, om care dispreţuieşte România. Asta este părerea mea şi preşedintele Iohannis are obligaţia să se bată ca acest individ să nu devină secretar general NATO”, a explicat fostul preşedinte al României.

Traian Băsescu a mai fost întrebat dacă se poate schimba ceva în cazul lui Iohannis, având în vedere că şansele lui sunt mici acum pentru a ajunge secretar general NATO.

“Cred că s-a trezit târziu dacă a vrut un post european. Jocurile par nefinalizate la Uniunea Europeană, la NATO este clar, dacă SUA s-au angajat împreună cu Marea Britanie va fi greu, dar nu e imposibil. România trebuie să respingă ideea cu Mark Rutte secretar general NATO pentru că e o funcţie din care influenţezi activitatea publică, cea de secretar general NATO, în niciun caz pe cea militară. Aici sunt generalii americani care sunt şefii operaţiunilor, dar imaginea publică şi ceea ce poţi să spui ca civil aflat în fruntea NATO este influenţată de secretarul general NATO şi România nu are nevoie de un om care a dovedit că e ostil acestei ţări, de cele mai multe ori fără motiv”, a mai afirmat Traian Băsescu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.