Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni, întrebat despre opinia instanţei supreme privind declaraţiile politicienilor faţă de decizia de condamnare a liderului PSD, Liviu Dragnea, că ar fi normal să fie întrebaţi şi cei din puterea judecătorească atunci când fac afirmaţii legate de activitatea politicenilor, de activitatea Legislativului sau a Executivului, pentru că "în egală măsură, dacă nu chiar mai mult", şi ei "au o obligaţie de rezervă de a se exprima cu privire la demersuri politice sau legislative".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Normal este să-i întrebaţi pe dânşii, pe cei care au făcut afirmaţia, pe cei care au reacţionat la afirmaţie, după cum tot normal şi chiar necesar ar fi ca să-i întrebaţi şi pe cei din puterea judecătorească atunci când fac afirmaţii cu privire la activitatea politicenilor, la activitatea Legislativului, la activitatea Executivului, pentru că în egală măsură, dacă nu chiar mai mult, şi dânşii au o obligaţie de rezervă de a se exprima cu privire la demersuri politice, legislative şi-aşa mai departe", a afirmat ministrul Justiţiei, luni,  întrebat despre opinia instanţei supreme privind declaraţiile politicienilor faţă de decizia de condamnare a liderului PSD, Liviu Dragnea.

De asemenea, întrebat dacă acesta este un reproş la adresa judecătorilor, Tudorel Toader a spus: "Tocmai am făcut o afirmaţie".

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a transmis, vineri, după ce Viorica Dăncilă şi Tudorel Toader s-au pronunţat în cazul Dragnea, că membrii Executivului sau Legislativului nu au căderea să aprecieze în ce măsură o hotărâre judecătorească va fi menţinută şi nici nu au competenţa legală de a constata că aplicarea legii e sub influenţa arbitrariului şi că a susţine că ICCJ a încălcat deciziile Curţii Constituţionale înainte de a cunoaşte conţinutul şi raţionamentul logico-juridic al hotărârii şi aruncă îndoiala asupra actului de justiţie.

De asemenea, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a adresat, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o cerere de apărare a independenţei justiţiei după declaraţiile mai multor politicieni, între care premierul Viorica Dăncilă, despre condamnarea lui Liviu Dragnea. Afirmaţiile ”reprezintă un derapaj extrem de grav de la principiile democraţiei şi conturează imaginea unei ameninţări serioase la independenţa justiţiei”, spun semnatarii documentului. Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a transmis că declaraţiile recente ale reprezentanţilor clasei politice pot afecta independenţa şi credibilitatea justiţiei, fiind afirmaţii grave la adresa justiţiei din România.

Premierul Viorica Dăncilă, mai muţi miniştri şi lideri PSD au susţinut că sentinţa în cazul lui Liviu Dragnea "ne arată că modul în care în România se aplică legea este încă sub influenţa arbitrariului" şi fapta pentru care a fost condamnat în primă instanţă este prevăzută de un articol pentru care CCR a dat deja o decizie că trebuie modificat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.