Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri, referitor la creşterea dobânzii de referinţă de către Banca Naţională a României (BNR), că orice creştere din această zonă este de luat în seamă, iar îngrijorarea e în funcţie de impactul pe care îl poate avea. El a explicat că, în ceea ce priveşte salariile IT-iştilor, persoanelor cu dizabilităţi, muncitorilor sezonieri şi cercetătorilor, „un act normativ care aduce soluţia găsită în dezbatere publică” a fost publicat pe site-ul ministerului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consiliul de Administraţie al BNR a crescut, miercuri, rata dobânzii de politică monetară de la 2% la 2,25% pe an, începând cu data de 8 februarie. 

Întrebat dacă este îngrijorat de creşterea dobânzii de referinţă anunţată de BNR, Eugen Teodorovici a spus că orice creştere pe această zonă este de luat în seamă, iar dacă sunt probleme care trebuie remediate, Ministerul Finanţelor va asigura partea financiară „pentru ca lucrurile să fie aşa cum am promis”.

”Orice înseamnă creştere pe acestă zonă e într-adevăr de luat în seamă. O îngrijorare mai mare sau mai mică în funcţie de impactul pe care poate să îl aibă: fie o creştere a inflaţiei, fie a ROBOR şi nu numai. Dar hai să vedem datele oficiale şi apoi discutăm, În cazul în care sunt astfel de situaţii de remediat, noi, Ministerul de Finanţe, asigurăm partea financiară pentru ca lucrurile să fie aşa cum am promis”, a declarat Eugen Teodorovici în Parlament.

De asemenea, referitor la salariile celor din IT, persoanelor cu dizabilităţi, lucrătorilor sezonieri şi cercetătorilor, ministrul a spus că aseară a fost postat pe site-ul Finanţelor „un act normativ care aduce soluţia găsită în dezbatere publică şi sperăm cât mai curând pe masa Guvernului”.

”Sunt cele patru categorii: IT-işti, persoane cu dizabilităţi, sezonieri şi partea de cercetare. Aseară pe site-ul Ministerului de Finanţe am postat un act normativ care aduce soluţia găsită de Ministerul de Finanţe în dezbatere publică şi sperăm cât mai curând pe masa guvernului. Mecanismul creat este: acele companii care au angajaţi din cele 4 zone, cu condiţia transferului celor 20% către angajat, doar aceste companii pot aplica un astfel de mecanism, pentru angajaţii acestor companii statul va plăti diferenţa dintre contribuţiile pe CASS astfel încât angajaţii să nu piardă absolut nimic, raportat la ceea ce au avut în decembrie 2017”, a spus el.

Ministrul a subliniat şi că angajatorii nu pierd absolut nimic din transferul contribuţiilor.

„Angajatorii nu pierd absolut nimic (după trecerea contribuţiilor sociale - n.r.), pentru că ei doar transferă ceea ce dădeau până anul trecut pentru angajaţi, transferă acestora cei minim 20%, iar statul vine cu diferenţa pentru ca acei angajaţi să nu piardă absolut nimic. Noi ca fisc transmitem zilnic pe baza a ceea ce primim, aceste sume către fondul de sănătate astfel încât lucrurile să meargă normal. Exste o schemă pentru un an de zile aşa că lucrurile din acest punct de vedere s-au soluţionat”, a spus Teodorovici.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.