Senatorii au votat, marţi, noul preşedinte al Senatului. După cel de-al doilea tur de scrutin a fost ales Teodor Meleşcanu, cu 73 de voturi. Candidatura lui la preşedinţia Senatului din partea PSD a fost contestată de ALDE şi PNL în plen, care susţin că se încalcă regulamentul acestui for legislativ, care prevede că fiecare grup are dreptul la o singură nominalizare, iar ALDE a avut propria propunere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Teodor Meleşcanu a fost ales preşedinte al Senatului - 2
CITEȘTE ȘI Candidatura lui Meleşcanu la preşedinţia Senatului din partea PSD, contestată de ALDE şi PNL în plen

UPDATE: PSD a vrut să treacă rapid la vot, însă Alina Gorghiu (PNL) a cerut să îşi susţină candidatura de la tribună.

După 2 minute, preşedintele de şedinţă, Şerban Valeca, i-a tăiat microfonul. Ulterior, a spus că îi mai acordă 30 de secunde.

CITEȘTE ȘI Teodorovici, despre susţinerea lui Meleşcanu pentru şefia Senatului: Aşa s-a decis. Odată luată o decizie ea trebuie urmată, ne place, nu ne place

Lucrările în plenul Senatului au început la ora 16.00, preşedintele Senatului fiind ales prin vot secret pe buletine.

Funcţia de preşedinte al Senatului a rămas vacantă după demisia lui Călin Popescu Tăriceanu, în urma retragerii ALDE din coaliţia de guvernare.

PSD a anunţat ulterior că îl susţine pe Teodor Meleşcanu, membru ALDE, pentru a ocupa această funcţie. 

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, săptămâna trecută, că propunerea oficială a formaţiunii pentru funcţia de preşedinte al Senatului este Ion Popa, precizând că persoanele care acceptă funcţii în Guvern, Parlament sau alte instituţii, fără acceptul sau susţinerea partidului, vor fi excluse.

Ulterior, Teodor Meleşcanu a declarat că este membru ALDE şi îşi doreşte să rămână în formaţiune, menţionând că a fost "relativ surprins neplăcut" de propunerile privind excluderea acelor parlamentari care ar participa la alegeri pentru funcţiile din Parlament.

"(...) eu doresc consolidarea şi succesul ALDE. Din acest punct de vedere am acceptat propunerea de a candida la preşedinţia Senatului. Pot să vă spun foarte direct că, la vârsta mea, experienţa mea politică, funcţiile nu prezintă pentru mine nicio atracţie. Dacă însă voi fi ales, am acceptat această candidatură, dacă voi fi ales de către colegii mei şi senatori preşedinte al Senatului, voi aduce experienţa mea, echilibrul şi continuarea proiectului ALDE, început în 2016 cu Partidul Social Democrat", a spus Meleşcanu.

Luni seară, premierul Viorica Dăncilă a reiterat că PSD susţine în continuare candidatura lui Teodor Meleşcanu pentru funcţia de preşedinte al Senatului.

”Îl susţinem în continuare pe domnul Teodor Meleşcanu şi cred cu tărie că mâine va fi ales preşedintele Senatului”, a declarat, luni seară, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, Viorica Dăncilă.

La rândul lor, reprezentanţii PNL o susţin pentru această funcţie pe Alina Gorghiu.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.