Mai multe discuţii au aviut loc miercuri seară între liderii PNL şi preşedintele Klaus Iohannis, pe de o parte, şi PNL şi PSD pe de altă parte, au precizat surse politice pentru News.ro. Este vorba de discuţii premergătoare întâlnirii oficiale a celor două partide, care urmează să aibă loc, joi, la Parlament. Social-democraţii au transmis că şi-ar dori câteva ministere de forţă, precum Internele şi Finanţele, în timp ce liberalii au primit de la preşedintele României mandat clar să nu renunţe la funcţia de premier. Deja sunt vehiculate nume pentru ministerele pe care PSD le-ar dori în Guvern, printre acestea fiind Gabriela Firea şi viceguvernatorul BNR Leonardo Badea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liberalii urmează să discute cu social-democraţii în ce condiţii s-au putea forma o majoritate în jurul celor două partide. Surse din PSD au precizat că social-democraţii vor avea pretenţia la câteva ministere importante, precum Internele şi Finanţele Publice, iar printre liderii care ar urma să fie în Guvern se află Vasile Dîncu sau Paul Stănescu. 

La Finanţe, PSD ar vrea să îl convingă pe viceguvernatorul BNR Leonardo Badea să preia postul, iar la Muncă sunt vehiculaţi Gabriela Firea şi Marius Budăi. Şi Mihai Tudose ar dori să facă parte din viitorul Executiv PNL-PSD, susţin sursele citate..

În schimb, PSD ar fi de acord ca PNL să dea premierul, deşi oficial a anunţat că va merge cu propunere de prim-ministru la consultările de la Palatul Cotroceni. 

O întâlnire de tatonare a avut loc deja între liberali şi social-democraţi, înainte de întâlnirea oficială care va avea loc la Parlament, joi. Iniţial, cele două partide au anunţat că ora întâlnirii este 14.00, pentru ca apoi să o amâne la 15.00 iar ultima variantă este ora 16.00. Discuţiile ar urma să aibă loc în Salonul Spaniol de lângă Cabinetul preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor, Sorin Grindeanu. 

Preşedintele PNL Florin Cîţu a avut o discuţie, miercuri seara, şi cu preşedintele Klaus Iohannis, revenit în ţară de la Summit-ul pentru Schimbările Climatice care a avut loc la Glasgow. Şeful statului le-ar fi transmis celor de la PNL să nu renunţe sub nicio formă la funcţia de premier în viitorul Guvern, potrivit surselor politice. 

Florin Cîţu se află deja în dificultate pentru că, în negocierile cu USR, a transmis că şi-ar dori să fie tot el propunerea de premier, iar cei de la USR au respins această variantă, fiind mai deschişi la propunerea Nicolae Ciucă premier.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.