Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, afirmă că scrisoarea deschisă transmisă ambasadorului american de către Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) este o ”lecţie de democraţie pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care ne dau lecţii de democraţie”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aflat într-o conferinţă de presă la ALDE Arad, Călin Popescu Tăriceanu a fost întrebat, miercuri, ce părere are despre declaraţiile ambasadorului SUA, Hans Klemm, referitoare la justiţie şi la lupta anticorupţie, făcute de către diplomat într-un interviu acordat News.ro.

Tăriceanu a spus că declaraţia ambasadorului ”îşi găseşte un răspuns foarte bun” în scrisoarea deshisă transmisă ambasadorului de UNJR şi AMR.

”Cred că foarte elocventă este scrisoarea celor două asociaţii ale magistraţilor, scrisoare deschisă adresată ambasadorului american, pe care recomand să o citim cu toţii foarte atent, pentru că nu poate fi pusă sub semnul subiectivităţii aş spune breasla magistraţilor, care cunosc cel mai bine problemele din zona justiţiei, şi cred că au pus în multe chestiuni punctul pe i, acolo unde trebuie. Dacă vreţi, este un fel de lecţie de democraţie pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care ne dau lecţii de democraţie”, a spus Tăriceanu.

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a lăudat-o, într-un interviu acordat News.ro, pe procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, pentru cum gestionează lupta anticorupţie, afirmând, în contextul scandalurilor recente legate de numele acesteia, că şi-a creat "duşmani" din oamenii "destul de puternici" pe care i-a trimis la închisoare, iar acest lucru se vede acum.

Klemm afirma că una dintre dimensiunile în care România a contribuit activ la îmbunătăţirea parteneriatului strategic cu SUA este "întărirea instituţiilor democratice", inclusiv a celor juridice, precum DNA, fapt care a transformat ţara noastră într-un "adevărat model regional" în lupta anticorupţie.

Ambasadorul a avut un mesaj de susţinere pentru Laura Codruţa Kovesi, considerând că rezultatele instituţiei pe care o conduce se datorează şi leadership-ului ei.

"Este rezultatul unor decizii şi investiţii făcute pe parcursul mai multor ani, dar cred că spune multe şi despre conducerea DNA. Procurorul şef Laura Codruţa Kovesi a făcut o treabă admirabilă. Acum câţiva ani, SUA i-a oferit un premiu, «Femei curajoase din România», pentru puterea convingerilor ei, pentru recordul de succese ca procuror şi pentru eforturile foarte curajoase de a lupta împotriva corupţiei", a spus Hans Klemm.

Întrebat cum vede acuzaţiile de plagiat şi de muşamalizare a deciziilor privind teza sa de doctorat, ambasadorul a afirmat că există instituţii care pot verifica aceste lucruri, însă trebuie luat în considerare şi faptul că şefa DNA a trimis la închisoare "oameni destul de puternici".

"Ca procuror şef al DNA, a trimis la închisoare nişte oameni destul de puternici. Nu e surprinzător că are duşmani ca urmare a acestui lucru şi cred că vedeţi acest lucru în momentul de faţă. Dacă există vreo pată pe activitatea ei, există autorităţi care vor putea investiga şi evalua, dar eu o aplaud puternic pentru recordul de succes în a conduce lupta anticorupţie a României", a susţinut, pentru News.ro, Hans Klemm.

Ulterior, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) i-au transmis o scrisoare deschisă ambasadorului SUA, în care arată că declaraţiile legate de justiţie şi de lupta anticorupţie făcute de diplomat aduc o gravă atingere imaginii justiţiei şi bunei funcţionări a democraţiei în România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.