Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că Forumul Judecătorilor din România - care a sesizat CSM în privinţa discursurilor de la mitingul PSD - este compus în procurori, este de fapt un blog, nu o asociaţie legal constituită şi, prin urmare, trece opinia acestuia la ”şi altele”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Forumul Judecătorilor, care este compus din procurori, ca să ne lămurim, să se lămurească toată lumea, şi care nu este o asociaţie, este un blog, o platformă, n-am înţeles exact, dar nu este o structură care are un statut legal, aşa încât o punem această chestiune la categoria şi altele, cum sunt şi alte păreri exprimate în societate şi e bine că societatea românească permite diversitatea părerilor, pentru că acesta este elementul fundamental democratic”, a declarat Tăriceanu.

Întrebat dacă, prin urmare, el consideră că nu se va constata că acele discursuri au afectat independenţa magistraţilor, liderul ALDE a replicat: ”Asta nu am cum să apreciez eu. Eu nu ştiu la ce se referă plângerile, dar cred că independenţa justiţiei nu este ameninţată potenţial în România, independenţa justiţiei chiar a fost afectată de protocoalele secrete şi vreau să-i văd pe cei de la aşa-zisul forum al judecătorilor, de fapt al procurorilor, că analizează şi problema protocoalelor şi aş fi curios cum consideră ei că poate să funcţioneze o justiţie sub influenţa serviciilor secrete”.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a cerut Inspecţiei Judiciare să facă verificări cu privire la afirmaţiile liderului PSD, Liviu Dragnea, pentru a stabili dacă a fost afectată independenţa sistemului judiciar. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică la Antena 3 că a fost "coordonat” şi este "o acţiune clară, comandă de la Iohannis” faptul că lui Daniel Horodniceanu i-a fost prelungit mandatul de procuror şef al DIICOT, interimar, în contextul în care preşedintele PNL, Ludovic Orban, a depus plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă pentru înaltă trădare. Dragnea a afirmat că speră ca niciun procuror "să nu rişte atât de mult" să dea curs acestei "demenţe”, afirmând că "foarte mulţi procurori riscă să plătească greu".

"Urmare a afirmaţiilor făcute în spaţiul public în data de 10 iunie 2018 de către domnul Nicolae Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, în temeiul art. 30 alin (1) din Legea 317/2004 republicată, Secţia pentru  procurori s-a sesizat din oficiu şi pe cale de consecinţă, a solicitat Inspecţiei Judiciare - Direcţia de inspecţie pentru procurori, efectuarea de verificări cu privire la afirmaţiile prezentate, din perspectiva potenţialului de afectare a independenţei sistemului judiciar", a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, Consiliul Superior al Magistraturii.

Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România” a trimis, luni, către Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o cerere de apărare a independenţei sistemului judiciar faţă de ”atacurile recente ale reprezentanţilor de seamă ai puterii legislative şi ai puterii executive”, după discursurile de la mitingul PSD, dar şi în urma declaraţiilor făcute duminică seară de Liviu Dragnea, la Antena 3. ”Modalitatea de exprimare creează un dubiu greu de înlăturat cu privire la independenţa magistraţilor, cu consecinţa afectării imaginii sistemului de justiţie”, se arată în document.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.