Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, al cărui partid şi-a anunţat susţinerea pentru Guvernul Orban, afirmă, după prezentarea echipei guvernamentale, că ”se putea un pic mai bine”, reproşurile sale referindu-se la ”numărul scăzut al doamnelor”, la faptul. că a fost numit un militar activ la Apărare, în persoana şefului Statului Major al Apărării Nicolae Ciucă, precum şi la lipsa de experienţă a miniştrilor, care speră însă să fie compensată de entuziasm.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”A fost prezentată echipa guvernamentală. Părerea mea e că se putea un pic mai bine. Să mă explic. Sigur, echipa guvernamentală o face premierul şi el e responsabil pentru oamenii pe care îi consideră capabili să ducă la îndeplinire programul de guvernare asumat. Dar nu pot să nu remarc, în primul rând, numărul scăzut al doamnelor în acest Cabinet. Spre deosebire de ultimele guverne, acesta, cu doar trei, are probabil cel mai scăzut număr de femei.(...) Nu sunt adeptul discriminării pozitive, nu susţin înfiinţarea de portofolii special pentru femei, dar cred că reprezentarea lor proporţională trebuie încurajată”,afirmă Tăriceanu.

O altă observaţie a liderului ALDE ţine de numirea de la Ministerul Apărării.

”Cu tot respectul pentru haina militară, dar a pune în funcţia de ministru al Apărării un militar activ, ba chiar şeful oştirii, mi se pare o greşeală. Această decizie reprezintă un pas înapoi în privinţa angajamentelor euro-atlantice asumate de România cu privire la controlul civil asupra forţelor armate. Niciodată, de un sfert de secol încoace, la conducerea politică a armatei nu s-a mai numit un cadru activ”,argumentează Tăriceanu.

Liderul ALDE îl invocă pe politologul britanic Samuel Finer, care avertiza acum decenii bune că implicarea militarilor în politică se produce atunci când instituţiile politice civile se dovedesc incapabile să se ridice la înălţimea misiunii lor, când sunt delegitimate.

”Nu cred că ne aflăm într-o asemenea situaţie şi nu cred, în consecinţă, că e bine să se dea public asemenea mesaje, fie ele şi neintenţionate. Însă, repet, decizia privind echipa guvernamentală aparţine premierului desemnat. Sper ca lipsa de experienţă a membrilor Cabinetului să fie compensată de entuziasm şi de bune intenţii”.conchide Călin Popescu Tăriceanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.