Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că proiectul de lege al Guvernului privind carantina lasă o portiţă deschisă abuzurilor, iar Parlamentul trebuie să modifice actul normativ, astfel încât acest lucru să nu se întâmple. Anumite definiţii lasă o mare marjă de manevră autorităţilor, cum ar fi expresia „eveniment neobişnuit sau neaşteptat”, ori „carantina bunurilor”, mai spune Tăriceanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Am făcut, împreună cu parlamentarii ALDE, o primă citire a proiectului de lege privind carantinarea şi izolarea persoanelor şi bunurilor suspecte de infectare cu viruşi sau agenţi biologici. Ca de obicei, la acest guvern orice piesă legislativă pe care o emit este o nouă portiţă deschisă abuzurilor, controlului subiectiv al autorităţilor şi strângerii şurubului privind drepturile şi libertăţile cetăţeanului”, a scris Călin Popescu Tăriceanu, miercuri, pe Facebook.
 
Acesta a adăugat că vor trebui găsite definiţii în proiectul de lege care să lase o libertate mai mică de mişcare guvernanţilor.
 
„Vom avea de modificat în Parlament cel puţin articolele care lasă o mare marjă de manevră autorităţilor în a defini şi identifica “evenimentul neobişnuit sau neaşteptat identificat şi constatat de structurile aflate în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau ale Ministerului Sănătăţii”. Având deja experienţa îngrijorătoare cu cei care ne conduc credem că va trebui să găsim definiţii care să le lase o libertate de mişcare mai mică, pentru că altfel nu avem dubii că vor folosi această libertate în scopuri politico-electorale sau pentru afaceri dubioase. A lăsa acestor guvernanţi prea multă libertate înseamnă ca în orice clipă să riscăm să fim ridicaţi cu izoleta din ordin de partid!”, a explicat Tăriceanu.
 
Liderul ALDE precizează că termenii „carantina bunurilor” trebuie bine definiţi, altfel s-ar putea ca unor guvernanţi „să le placă atât de mult maşina, computerul sau telefonul nostru, încât o să le carantineze până când o să le facă dispărute”.
 
„De asemenea, articolul care instituie carantina asupra bunurilor va trebui examinat pentru a nu ne trezi că unor guvernanţi le placă atât de mult maşina, computerul sau telefonul nostru, încât o să le carantineze până când o să le facă dispărute. Precis găsesc ei pe cineva care să strănute pe telefon ca să aibă motiv să-l carantineze! (recunosc că această exprimare am găsit-o la un fan de-al meu de pe Facebook!). Sau o să scoată din ele informaţiile de care au nevoie. De la Orban & Co. ne putem aştepta la orice! Sperăm într-o dezbatere serioasă în Parlament şi nu la un aranjament subteran care să facă legea trecută precum gâsca prin apă!”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.
 

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind carantina după ce Curtea Constituţională a decis că instiuirea obligatorie a carantinei e neconstituţională, deoarece încalcă drepturile şi libertăţile omului.

Actul normativ prevede măsura carantinei pentru persoanele care vin din zonele cu risc ridicat de epidemie sau cele care declară că nu îşi pot asigura singure condiţiile de separare fizică la domiciliu. Cheltuielile vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii.

Situaţiile de risc epidemiologic sau biologic, pentru care este instituită carantina, sunt epidemia declarată prin ordinul ministrului Sănătăţii, pandemia declarată de directorul OMS sau un eveniment neaşteptat identificat constatat de structurile Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau instituţiile din subordinea MS.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.