Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, duminică, la România TV, că preşedintele Klaus Iohannis nu se poate opune numirii unui premier propus de partidele care au câştigat alegerile, chiar dacă are probleme în justiţie, situaţie în care se află şi el, pentru că în statul de drept există prezumpţia de nevinovăţie,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu trebuie să-i dăm posibilitatea preşedintelui Iohannis să încerce să facă jocurile după alegeri, în desconsiderarea votului dat de români. (...) Pare că preşedintele este într-o lume paralelă cu democraţia", a spus Tăriceanu, explicând însă că nu crede că Iohannis va putea "desconsidera" dorinţa românilor din alegeri.

Liderul ALDE afirmă că declaraţia lui Klaus Iohannis, potrivit căreia nu va nominaliza ca premier o persoană cu probleme penale, trebuie citită "într-un registru electoral", dorinţa sa fiind de a "îmbărbăta oastea PNL" şi de a demobiliza electoratul ALDE şi PSD.

Tăriceanu spune şi că Iohannis nu poate bloca un premier, pentru că în România există prezumpţia de nevinovăţie, care i s-a aplicat şi şefului statului atunci când a candidat, deşi avea un dosar cu ANI şi încă unul privind casa din Sibiu. Şeful Senatului afirmă că există însă o diferenţă, şi anume că, faţă de el, Iohannis era vinovat.

"Domnul Iohannis ar trebui în primul rând să ştie că până nu există un verdict definitiv şi irevocabil orice persoană este nevinovată. Se numeşte prezumpţia de nevinovăţie, pe care românii i-au acordat-o şi domniei sale, că bănuiesc că de-asta l-au ales. N-au presupus că a făcut ce a făcut, cu toate că justiţia după aceea l-a condamnat. (...) În orice ţară democratică, în care funcţionează statul de drept, aşa stau lucrurile", a spus Tăriceanu.

În legătură cu nominalizarea sa ca premier din partea ALDE, Tăriceanu a precizat că a fost ales deoarece are experienţă, iar guvernarea sa a fost un performantă, dar şi pentru că a condus Senatul, acte care îl "îndreptăţesc" să vizeze din nou şefia Guvernului.

"Am o experienţă în spate, care a lăsat anumite lucruri, care sunt palapabile. vorbesc de perioada de prim-ministeriat dintre 2004 şi 2008. (...) Şi astăzi sunt foarte mulţi români care se raportează cu mult respect şi cu recunoaşterea faptului că România a avut atunci o perioadă bună, care le-a adus lor bunăstare", a spus el.

Tăriceanu nu a comentat însă intenţiile PSD privind premierul, precizând că atât ALDE, cât şi social-democraţii, îşi prezintă propria platformă în faţa electoratului, iar apoi vor discuta împreună formarea Guvernului.

Conducerea ALDE a decis duminică în unanimitate să îl susţină pe Călin Popescu Tăriceanu pentru funcţia de premier al ALDE după alegerile parlamentare din decembrie.

"Am decis să îmi asum această responsabilitate şi în urma discuţiilor cu colegii mei din conducere, a discuţiilor cu colegii din filiale, dar mai ales, (a faptului că - n.r.) în ultimele două săptămâni, contactele pe care le-am avut cu cetăţenii şi mi s-a întâmplat foarte des ca simpli cetăţeni să îmi spună acelaşi lucru: 'Domnule Tăriceanu, de ce nu mai candidaţi încă o dată la funcţia de prim ministru?'. După cum ştim, nu se poate candida la funcţia de prim-ministru, dar fiecare partid cred că, în mod obligatoriu, trebuie să arate cetăţenilor care sunt liderii care vor conduce, în cazul care cetăţenii ne vor da votul, destinele lor”, a mai spus Tăriceanu.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat în mai multe rânduri că nu va nominaliza în funcţia de premier o persoană condamnată penal sau cu probleme în justiţie.

Călin Popescu Tăriceanu este trimis în judecată de DNA pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.