Senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat, marţi, că formaţiunea pe care o reprezintă cel mai probabil nu va vota moţiunea de cenzură depusă de PSD şi ALDE împotriva premierului Sorin Grindeanu, motivând că social-democraţii nu şi-au ţinut promisiunile date luni de a vota o serie de legi de care maghiarii sunt interesaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Va trebui să luăm o decizie, lucrurile s-au schimbat faţă de înţelegerea de ieri. PSD a propus azi în birourile permanente retragerea de pe ordinea de zi a proiectelor de legi pe care ne-am înţeles ieri şi care au fost trecute de comisiile de specialitate. Urmează ca la 12:30 să avem o şedinţă a grupurilor UDMR din Cameră şi din Senat şi vom lua o decizie cu privire la ziua de mâine. Variantele sunt puţine, datele problemei s-au schimbat radical”, a declarat Tanczos Barna.

Întrebat dacă există posibilitatea ca maghiarii să mai voteze moţiunea de cenzură în condiţiile în care PSD şi-a încălcat promisiunile, senatorul UDMR a spus că este greu de crezut acest lucru.

”M-aş mira. Nu cred că are rost în cazul în care nu avem un acord politic, o să rămână strict o problemă internă a PSD pe care trebuie să şi-o gestioneze singuri (...)  Nu mai consideră necesară aprobarea respectivelor acte normative. Din momentul acesta şi noi trebuie să ne reconsiderăm poziţia faţă de moţiunea de cenzură ”, a mai spus Barna.

În ceea ce priveşte eventuale negocieri cu premierul Sorin Grindeanu, Tanczos Barna a spus că şeful Guvernului nu are o forţă politică care să-l susţină.  ”Are câteva formaţiuni politice care nu-l susţin dar nici nu votează moţiunea de cenzură. Problema este mult prea complicată pe partea cealaltă”, a spus el.

Senatorul UDMR a răspuns şi celor care au criticat Uniunea, acuzând-o de şantaj la adresa PSD.

”În politică, cuvântul şantaj are cu totul alte conotaţii. Cu siguranţă, un partid mic, cu 6 – 7% în Parlament, dacă vrea să treacă anumite proiecte de legi, va trebui să găsească încă 40 – 50%. Aceste lucruri s-au făcut în ultimii 27 de ani prin negocieri politice, unii le numesc şantaj, eu le numesc negocieri şi înţelegeri politice. Cred că este varianta democratică parlamentară de a rezolva problemele minorităţii maghiare din România. Este calea pe care am mers până acuma şi o să mergem şi în continuare”, a explicat senatorul maghiar.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.