Secretarul General al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a afirmat, în cadrul sesiunii plenare a Adunării Parlamentare a NATO de la Bucureşti, că România este importantă prin contribuţiile sale în Afganistan şi Kosovo şi prin găzduirea scutului antirachetă, remarcând şi că, din 2015 până în prezent, statele membre ale Alianţei şi-au crescut bugetele alocate apărării, urmând ca şi România să facă acest lucru anul acesta. Stoltenber a mai spus că 2017 ar fi al treilea an consecutiv de creştere a cheltuielilor privind apărarea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"România este importantă în foarte multe privinţe, prin contribuţia ei la misiunile din Afganistan şi Kosovo, ca gazdă a sistemului nostru de apărare balistică prezent aici şi pentru că doreşte să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare", a precizat Stoltenberg.

El a apreciat că a merge înainte înseamnă investiţii în apărare şi a reamintit că la Summitul din 2014, din Ţara Galilor, statele membre NATO şi-au luat angajamentul că vor creşte bugetul destinat apărării.

„În mod crucial, a merge înainte înseamnă a investi în apărare. La summitul din Ţara Galilor, din 2014, ţoţi aliaţii şi-au luat angajamentul de a opri tăierile de la bugetul apărării şi a se muta treptat către creşterea procentului alocat apărării. Vestea bună este că am văzut progrese reale după ani de declin, în 2015 am văzut o creştere reală în cheltuielile pentru apărare ale aliaţilor noştri, incluzând Canada. Acest lucru a continuat în 2016, şi astăzi, în 2017, estimăm o creştere anuală de 4,3 la sută. Asta înseamnă trei ani consecutivi de creştere a cheltuielilor privind apărarea. Tendinţa este ascendentă şi cu ajutorul dumneavoastră o vom menţine ca atare”, a declarat Jens Stoltenberg.

El a adăugat că în 2016, cinci state membre ale Alianţei au atins pragul de 2 la sută, iar România urmează să li se alăture în acest an, iar Letonia şi Lituania, anul viitor.

„Creşterea bugetului pentru apărare înseamnă că ne asigurăm că avem lucrul de care avem nevoie în zonele cele mai periculoase şi înseamnă şi partajarea poverii în cadrul Alianţe”, a subliniat Secretarul General al Alianţei Nord-Atlantice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.