Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a explicat, sâmbătă, că plata cu numărul doi din PNRR, în valoare de aproximativ 3 miliarde de euro, nu este blocată de Comisia Europeană, dar procedurile durează mai mult, PNRR fiind un program mai nou al Comisiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Plata numărul 2 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, aproximativ 3 miliade euro pentru România, nu este blocată”, a declarat, sâmbătă, Sigfried Mureşan, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV.

Mureşan a explicat că 22 din 27 de state membre ale Uniunii Europene au avut Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă aprobate la timp şi au primit o prefinanţare de 13 % din suma totală a planului, inclusiv România.

”Am primit, la finalul anului 2021, 3,8 miliarde euro prefinanţare. După aceea, de 2 ori în an, fiecare guvern trebuie să depună cereri de plată la Bruxelles pentru a primi tranşe de bani. Până în momentul de faţă, 11 din 27 de state membre ale Uniunii Europene au depus o primă cerere de plată, care a fost aprobată de Comisia Europeană, inclusiv România. Deci, din 27 de state membre, doar 11 am reuşit să avem deja o cerere de plată aprobată de Comisia Europeană. Banii au ajuns în ţară, tot aproximativ 3 miliarde de euro. Deci suntem -  oricum o luăm - în primul eşantion, în prima jumătate, în prima treime a clasamentului”, a mai declarant Sigfried Mureşan.

Acesta a explicat care este situaţia celei de-a doua cereri de plată pe care a depus-o România: ”Guvernul depune cererea de plată, ne-am făcut temele, vrem banii. Comisia are un termen orientativ de a da răspunsul de 60 de zile (…) De ce? Fiindcă acest nou mecanism european de redresare şi rezilienţă e nou. Comisia Europeană a trebuit să-şi organizeze un Directorat General nou şi capacitatea de evaluare a Comisiei Europene este limitată”.

Eurodeputatul a precizat că există în continuare discuţii între Comisia Europeană şi Guvern pentru clarificarea tuturor aspectelor, în principal pe trei domenii: ”Un punct pe legea pensiilor, însă nu temele mai mari pe care le-am auzit în spaţiu public privind pensii speciale, reforma stemului de pensii, ci o chestiune tehnică, legat de digitalizare a sistemului de pensii (…) Cea de-a doua e legată de Legea avertizorului de integritate, lege ce a fost adoptată, semnată de preşedinte, intrată în vigoare şi există acum discuţii clarificatoare cu privire la modul în care va fi implementată această lege, fiindcă în PNRR avem investiţii, primim aproximativ 30 miliarde de euro şi trebuie în schimb să facem şi nişte reforme. Iar pentru Comisia Europeană e foarte important ca acele reforme să nu fie doar legiferate pe hârtie, ci într-adevăr să fie implementate pentru a produce o schimbare pozitivă în societate”.

Liberalul a adăugat că discuţiile sunt unele tehnice.

”Discuţiile sunt tehnice, nu sunt politice. Nu există o problemă politică. Şi cea de-a treia chestiune e tot o chestiune tot tehnică, legată de trecerea în rezervă a unor termocentrale, adică Legea decarbonării. Deci, în principiu vrem să producem energie electrică cât mai curat, cât mai verde, cât mai puţină poluare. Ca atare, unele termocentrale la un moment dat vor trece în rezervă, dar nu le poţi închide de tot. Fiindcă am văzut când a început războiul din Ucraina că dacă nu mai poţi importa gaz, s-ar putea să fie nevoie să pui căi bune pe foc ca să încălzeşti casa. Nu pentru totdeauna, dar în situaţii de urgenţă, iarna când e frig şi aşa mai departe. Ca atare, subiectul discutat nu e dacă închidem vreo termocentrală, ci care ar fi metodologia pentru punerea lor în rezervă”, a subliniat Mureşan.

Europarlamentarul a mai precizat şi că din partea Comisiei Europene sunt aşteptări privind reforma pensiilor speciale din România.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.