Eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan precizează că doar România şi Italia nu au trimis până acum propuneri oficiale pentru poziţia de comisar european şi că, din această cauză, România a pierdut poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi şansa de a primi un portofoliu important în executivul european.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Singurele două state din Uniunea Europeană care nu au trimis până acum propuneri oficiale pentru poziţia de comisar european sunt Italia, care nu are guvern, şi România, care are Guvernul Dăncilă. Ce s-a întâmplat şi ce urmează? Până în acest moment 25 de state membre ale Uniunii Europene au trimis în mod oficial candidaţii pentru poziţia de comisar european, i-au anunţat public şi au fost asumaţi de prim-miniştrii ţării respective. Există doar două corigenţe: Italia şi Viorica Dăncilă”, scrie europarlamentarul PNL pe pagina sa de Facebook.

El precizeaz că, în Italia, partidul de extremă dreaptă a generat o criză guvernamentală, iar prim-ministrul a demisionat săptămâna trecută. De aceea Italia are nevoie de mai mult timp.

„În România, o avem pe Viorica Dăncilă şi ne aflăm într-o situaţie mai rea decât orice altă ţară europeană. Ce s-a întâmplat până acum? 1. Viorica Dăncilă nu a anunţat public nicio nominalizare. 2. Viorica Dăncilă a trimis doar cu titlu informal două nume inacceptabile la nivel european. A trimis doi europarlamentari care au blocat justiţia, opunîndu-se cererilor procurorilor de ridicare a imunităţii lor parlamentare. Vă spun foarte clar: niciodată Comisia Europeană şi Parlamentul European nu vor accepta un comisar care a împiedicat justiţia, aşa cum au făcut Rovana Plumb şi Dan Nica. 3. Viorica Dăncilă a fost la Bruxelles unde nu a obţinut nimic şi i s-a spus foarte clar că atacatori ai justiţiei nu pot fi comisari europeni, iar viitoarea Comisie Europeană nu va accepta oi negre în rândurile sale. 4. Viorica Dăncilă s-a făcut de râs în faţa noii preşedinte a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen”, precizează Mureşan.

Eurodeputatul PNL spune că Viorica Dăncilă nu a anunţat public nicio nominalizare deoarece ştie că aceste două propuneri sunt slabe şi nici Rovana Plumb, nici Dan Nica nu vor ajunge niciodată comisari.

„Viorica Dăncilă ştia de la bun început că vor exista probleme insurmontabile cu ambele nominalizări făcute de ea. De ce a făcut Viorica Dăndilă aceste propuneri? Pentru a satisfice grupuri de interese din PSD. De ce nu s-a consultat Viorica Dăncilă pe această temă cu preşedintele Iohannis, care este mult mai credibil decât ea pe plan extern? Deoarece ea nu doreşte ca România să obţină un portofoliu important, ea doreşte doar să satisfacă grupuri de interese din PSD”, mai scrie europarlamentarul.

Siegfried Mureşan subliniază că, în mod sigur, România a pierdut poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europeane pe care o putea obţine cu un candidat serios, având în vedere că statele din Europa de Est au fost subreprezentate în poziţiile de conducere la nivel european, iar Slovacia, Bulgaria, Letonia şi Estonia au avut deja cel puţin un vicepreşedinte al Comisiei Europene, iar Polonia chiar un preşedinte al Consiliului European şi un preşedinte al Parlamentului European.

„Ce am mai pierdut? Am pierdut şansa de a primi un portofoliu important. Vom lua ce rămâne, la momentul la care vom desemna un candidat acceptat de noua preşedintă a Comisiei Europene. Ce e de făcut acum? Trebuie numită imediat o persoană competentă şi credibilă din afara PSD-ALDE, două partide complet decredibilizate pe plan european. Trebuie să înţelegem odată pentru totdeauna că incompetenţii ne fac de râs în lume. Să nu uităm asta de fiecare dată când avem ştampila de vot în mână”, încheie europarlamentarul PNL.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.