Sevil Shhaideh a fost avizată favorabil de comisiile de specialitate reunite din Parlament cu 29 de voturi ”pentru” şi 9 ”împotrivă” pentru funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării, audierile din comisii desfăşurându-se printre certuri şi reproşuri între reprezentanţii opoziţiei şi cei ai puterii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Audierile ministrului desemnat al Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, au început cu certuri între reprezentanţii puterii şi cei ai opoziţiei, mărul discordiei fiind numărul de întrebări adresate ministrului.

”Am început această chestiune prin a vă propune să facă doamna ministru o sinteză cât mai scurtă ca să rămână posibilitatea colegilor să pună întrebări, dar, de asemenea, vă propuneam să punem două sau trei întrebări din partea fiecărui grup politic astfel încât să aibă fiecare posibilitatea să i se răspundă de către doamna ministru”, a afirmat vicepreşedintele Comisiei pentru administraţiei publică a Camerei, social-democratul Ion Călin, după ce liberalii au cerut să adreseze mai multe întrebări decât reprezentanţii majorităţii.

”Dacă dumneavoastră nu doriţi ca opoziţia să pună întrebări ne spuneţi să ne ridicăm şi plecam ca să nu vă deranjăm”, a afirmat liberalul Florin Roman.

”Parctica asta am văzut-o şi dimineaţă la câteva comisii, domnule Roman. Din câte ştiţi dumneavoastră, şi lucrăm împreună de câteva luni bune la Comisia de administraţie, s-a lucrat pe regulamentul Camerei şi pe regulamente comune, am avut colaborare bună cu ministerul Dezvoltării şi reprezentare de fiecare dată la nivel de secretari de stat şi vă rog să nu uitaţi acest lucru”, a replicat Ion.

În final, după aproximativ 10 minute de discuţii în contradictoriu, s-a stabilit că se vor adresa câte trei întrebări de grup parlamentar.

Audierea ministrului a durat o oră, însă certurile între grupurile parlamentare au continuat de data aceasta însă pe procedură, reprezentanţii majorităţii parlamentare cerând liberalilor să adreseze întrebări strict legate de programul de guvernare şi nu politice.

În contextul audierilor, Sevil Shhaideh a fost întrebată de ce în noul program de guvernare este prevăzută blocarea posturilor din administraţie.

”Dacă analizaţi cu atenţie capitolul II - politicile publice, veţi observa că există planul de analiză şi de raţionalizare a cheltuielilor publice printre care ca primă măsură o are auditarea funcţiilor guvernamentale. Ne-am asumat că vom face un inventar al tuturor instituţiilor publice să flexibilizăm administraţia centrală, să diminuăm numărul acolo unde este cazul pentru a exista un moment T0 de la care se porneşte în această analiză. Considerăm că se impune blocarea acestor posture - deci nu vorbim nici de diminuări, nici de desfiinţări - astfel încât acest audit al tuturor instituţiilor şi al tuturor funcţiilor să poată pleca de la o bază a unui moment T0”, a răspuns Shhaideh.

De asemenea, i s-a reamintit că a fost criticată pentru că ar fi acordat bani prin PNDL anumitor judeţe ale căror voturi erau importante la moţiunea de cenzură, Shhaideh răspunzând că ”nu există o asemnea alocare”.

”Totul este conform legii, nu există nimic partizan iar ceea ce afirmă dânşii afirmă din necunoaştere a procedurilor legale. Eu sunt pregătită pentru orice acţiune de control a oricărei instituţii abilitate să facă acest control şi nu am nicio problemă în acest sens”, a afirmat ea.

De asemenea, Shhaideh a fost solicitată să clarifice decizia ca Ministerul Fondurilor Europene să rămână delegat în subordinea Ministerul Dezvlotării.

”Nu ne permitem în acest moment. Am făcut o analiză foarte serioasă a riscurilor care ar putea conduce la întârzierea desemnării autorităţilor de management, nu ne permitem acest risc nici măcar încă o lună de zile să întârziem desemnarea. Anul trecut de exemplu, un program a depus pachetul de desemnare în luna decembrie. Vorbim de programul de asistenţă tehnică. În luna ianuarie, autoritatea de audit a returnat toate procedurile şi a solicitate refacerea şi reconstruirea tuturor procedurilor pe noua instituţie. Deci există acest risc foarte evident ca procedurile să fie întârziate”, a afirmat vicepremierul interimar.

Sevil Shhaideh a primit aviz favorabil, PNL şi USR votând însă împotrivă.

”Grupul PNL a votat împotrivă astăzi pentru că, din păcate, doamna Shhaideh s-a dezbrăcat de haina tehnocratului, de a omului de administraţie şi a luat-o pe cea politică”, a afirmat Florin Roman de la PNL.

Scandalul nu s-a terminat nici după terminarea audierilor. Senatoarea USR, Florina Presadă a aşteptat-o la lift pe Sevil Shhaideh pentru a-i cere anumite lămuriri şi reproţându-i totodată că ideea de democraţie şi pluralism politic este anulată printr-un proiect de lege care prevede reducerea majorităţii cu care se iau deciziile în consiliile locale legate de patrimoniu de la două treimi la jumătate plus unu.

”În cadrul Comisiei de administraţie publică de la Senat discutăm de câteva luni de zile o propunere legislativă mai veche, care aparţine domnului Vâlcov şi doamnei Firea, prin care se doreşte scăderea majorităţilor prin care se iau deciziile privind patrimoniul în Consiliile locale şi judeţene de la două treimi la 50 la sută plus unu din numărul total al consilierilor în funcţie. Este singurul tip de decizie la nivel local care are nevoie şi de voturile opoziţiei. Practic, prin modificarea sau scăderea acestei majorităţi, voturile consilierilor de opoziţie nu mai sunt utile. Practic, oricine, un cetăţean dacă a votat pentru un partid care a ajuns în opoziţie, votul lui este inutil, pentru că nu mai este nevoie de opoziţie în Consiliile locale. Se anulează votul acestor cetăţeni, se uşurează înstrăinarea patrimoniului comunităţilor locale. Ştim bine că acesta ajunge de obicei să fie concesionat către diverse firme asociate puterii executive la nivel local. (...) Ideea de democraţie şi pluralism politic este anulată”, a spus Presadă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.