Senatul a adoptat luni proiectul de lege prin care Guvernul este abilitat să emită, în perioada vacanţei parlamentare, ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice, pentru proiect votând 80 de senatori, unul s-a abţinut şi 34 au fost împotrivă. Senatorii liberali şi cei de la USR s-au declarat împotriva actului normativ susţinând că normal ar fi fost să fi aşteptat învestirea noului Guvern, aprobarea programului de guvernare şi apoi abilitarea acestuia să emită ordonanţe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Senatorul liberal Daniel Fenechiu a afirmat în plenul Senatului că ”normal, decent şi civilizat” ar fi fost să fi aşteptat învestirea noului guvern, aprobarea programului de guvernare şi apoi abilitarea acestuia să emită ordonanţe.

”Parcă suntem în teatrul absurdului. Noi astăzi nu avem guvern. Noi astăzi nu avem program de guvernare adoptat de Parlament. Cum să abilităm un guvern să emită ordonanţe? Am întrebat şi în Comisia juridică: care guvern este cel abilitat şi pentru ce? Pentru că regula de bază a delegării legislative porneşte de la ideea de previzibilitate. Ce facem? Dăm o bilă albă unui guvern viitor fără să ştim care este programul acelui guvern, cine este acel guvern, ce-şi doreşte acel guvern. Nu ar fi mai normal şi mai decent să fi aşteptat civilizat învestirea noului guvern, aprobarea programului de guvernare şi apoi în raport cu priorităţile respectivului guvern să îl abilităm să emită ordonanţe? Se pare că aici discutăm despre dictatura majorităţii şi nu despre logică, iar dacă dumneavoastră aşa înţelegeţi să faceţi lucrurile (...) nouă ne pare rău. Grupul parlamentar al PNL va vota împotrivă pentru că sfidează logica, decenţa şi bunul simţ”, a afirmat Fenechiu.

De asemeanea, Mihai Goţiu de la USR a afirmat că ”de o săptămână chiar asistăm la nişte momente pentru istoria neagră a parlamentarismului românesc (...) Acum asistăm la abilitarea unui guvern care nu există”.

De cealaltă parte liderul grupului UDMR din Senat Cseke Attila a declarat că de-a lungul timpului indiferent de poziţia în care s-a aflat în Parlament, UDMR a votat întotdeauna legea de abilitare a guvernului pentru că este o procedură normală, constituţională prin care pe vacanţa parlamentară, guvernul este abilitat de a emite ordonanţe simple în domenii care nu fac obiectul legilor organice.

”Dacă dorim noi ca şi Parlament al României să dăm o lege de abilitare, atunci sesiunea ordinară se sfârşeşte în această săptămână. Deci noi nu mai avem posibilitatea de a vota o lege de abilitare a Guvernului săptămâna viitoare. Noi trebuie să dezbatem şi să votăm un proiect de lege de abilitare a Guvernului pentru că de acum încolo, în orice clipă România va avea un guvern”, a afirmat senatorul UDMR.

La rândul său, senatorul PSD, Şerban Nicolae, a arătat că nu e vorba de abilitarea unei persoane, a unei echipe, a unui guvern de la un anumit moment, ci de faptul că în perioada care urmează se crează cadrul legal pentru ca Guvernul să beneficieze de această delegare legislativă constituţională cu rigorile şi restricţiile stabilite în textul constitutional.

”Dar asta nu înseamnă că e vorba de un cec în alb, nu e vorba de anumite persoane sau certitudini cu privire la ordonanţele care urmează să se emită, ci doar posibilitatea ca Guvernul să procedeze la legiferare pe bază de delegare, pe baza aprobării date de Parlament. Guvernul susţinut de majoritatea parlamentară care nu se schimbă, este abilitat de Parlament care nu se schimbă să procedeze la legiferare în anumite domenii. Urmează oricum să exercităm controlul parlamentar prin cercetarea acestor ordonanţe, prin aprobarea sau respingerea lor", a spus Nicolae.

În aces caz forul decizional este Camera Deputaţilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.