Liderul TSD, deputatul Bogdan Cojocaru, susţine că afirmaţia premierului Orban că nu este de acord cu decizia CCR privind legea care abrogă OUG 51 este un ”atac grosolan” la statul de drept şi că asemenea reacţii ne mai mult de dictatură decât de o democraţie veritabilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bogdan Cojocaru afirmă, într-un comunicat de presă, că premierul Orban se simte deranjat că după acapararea puterii legislative şi a puterii executive, dar şi după dezbinarea puterii judecătoreşti, CCR este ”singura redută care face ca România să mai aibă pretenţii de stat de drept”.

”Domnia sa, poate, încă nu a ajuns la aprofundarea art. 147 alin. 4 din Constituţia României care  precizează că de la data publicării, deciziile Curţii sunt general obligatorii. Declaraţia domniei sale că nu este de acord cu decizia Curţii nu este altceva decât un atac grosolan la statul de drept”, susţine deputatul PSD, Bogdan Cojocaru.

Totodată, liderul TSD consideră că premierul Orban a arătat că este superficial în aprofundarea temei, după ce s-a grăbit să critice, pe fond, decizia Curţii.

”CCR a spus exact ceea ce am spus şi noi de câteva luni, şi anume că un Parlament doar cu un rol decorativ aduce atingere suveranităţii poporului român şi că, în consecinţă, atât timp cât un proiect se află în dezbatere parlamentară, Guvernul nu poate întrerupe un proces de legiferare, nici măcar prin asumarea răspunderii, având posibilitatea să depună amendamente dacă va considera necesar, în cadrul procedurii parlamentare. Cu alte cuvinte, domnule Orban, Curtea a explicat, foarte clar, că înlocuirea Parlamentului cu Guvernul în cadrul procesului legislativ este neconstituţională, fie că este vorba de excesul de ordonanţe de urgenţă, fie că este vorba despre asumarea răspunderii Guvernului”, a precizat Bogdan Cojocaru.

Liderul TSD îi recomandă premierului să-şi angajeze un interpret, care să-i explice faptul că ”într-un stat democratic, Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării”.

Premierul Ludovic Orban a afirmat, miercuri, că nu este de acord cu decizia Curţii Constituţionale care a admis sesizarea PSD pe legea care abrogă OUG 51.

”Prin această decizie, CCR nu este de acord cu ceea ce a vrut Guvernul - copiii să se poată duce la şcoală cu naveta subvenţionată. Asta a decizia Curţii de azi. Decizia Curţii adoptă poziţia PSD – copiii să nu mai ajungă la şcoală şi prelungirea licenţelor pentru firme care pun în pericol iguranţa copiilor până la calendele greceşti”, a spus, miercuri, Ludovic Orban.

Când i s-a atras atenţia că CCR nu s-a pronunţat pe fondul legii, ci pe faptul că a fost adoptată prin angajarea răspunderii, deşi există un proiect de lege cu acelaşi subiect în Parlament, Orban a spus: ”Ce aţi fi vrut? OUG 51 era constituţională? (...) Nu sunt de acord cu decizia Curţii. O să căutăm soluţii să rezolvăm lucrurile”.

Orban a precizat că aşteaptă motivarea Curţii pentru a decide cum vor fi rezolvate lucrurile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.