Secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, a fost eliberat duminică din funcţie, după ce a fost ales miercuri preşedinte al Curţii de Conturi, în locul său fiind numită Roxana-Cezarina Bănică, anterior secretar general adjunct, funcţie pe care a preluat-o la 4 octombrie. Decizia a fost publicată duminică în Monitorul Oficial, informaţia fiind anunţată vineri de prim-ministrul Mihai Tudose.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tudose a anunţat de vineri că Bănică, fost secretar general la Finanţe şi secretar general adjunct al Guvernului de la 4 octombrie, va prelua funcţia lui Busuioc.

"La data de 15 octombrie 2017, domnul Mihai Busuioc se eliberează din funcţia de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru. Începând cu data prevăzută, doamna Roxana-Cezarina Bănică se numeşte în funcţia de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru", se arată în decizia premierului Mihai Tudose publicată duminică în Monitorul Oficial.

Bănică a ocupat în guvernul Grindeanu poziţia de secretar general în Ministerul Finanţelor, după ce fusese consilier la Cancelaria primului ministru timp de mai mulţi ani.

Busuioc a fost numit miercuri de către plenul reunit al Parlamentului, cu 275 de voturi ”pentru” şi 95 ”împotrivă”, pentru un mandat de nouă ani, în funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi în locul lui Nicolae Văcăroiu, al cărui mandat a expirat.

Deşi Mihai Busuioc este considerat un apropiat al lui Liviu Dragnea, alături de care a lucrat vreme de mai mulţi ani, liderul PSD a susţinut în plenul reunit al Parlamentului că noul preşedinte al Curţii de Conturi este o persoană ”independentă”.

De asemenea, el a fost secretar general adjunct al Ministerului Dezvoltării în perioada în care instituţia era condusă de Liviu Dragnea. În luna aprilie 2017, Mihai Busuioc a fost numit membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, fiind propus de către statul român, prin Ministerul Energiei.

În mai 2012, fostul premier Victor Ponta l-a demis pe Busuioc de la conducerea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Potrivit declaraţiei de avere completată în februarie 2017, Busuioc este membru în mai multe consilii de administraţie: ANOFM, ANL, Romarm, UM Plopeni şi CNI.

Opoziţia a criticat dur noile propuneri făcute pentru Curtea de Conturi, în special numirea lui Mihai Busuioc la şefia instituţiei.

Vicepreşedintele PNL Florin Cîţu l-a acuzat pe liderul PSD, Liviu Dragnea, că politizează Curtea de Conturi ca ”să poată fura în linişte şi să nu răspundă penal”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.