Secretarul de stat în Ministerul Apărării Andrei Ignat, a cărui demitere a fost anunţată sâmbătă de minister a sesizat, la începutul anului, Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel pentru "suspiciuni rezonabile" privind derularea în deplină legalitate a procedurii de achiziţie pentru cele patru corvete multifuncţionale destinate Marinei Militare Române, contract de peste 1 miliard de euro. Ministerul Apărării a transmis sâmbătă un comunicat în care anunţa că ministrul de resort, Gabriel Leş, a dispus demararea, în perioada curentă, a unui amplu proces de evaluare a activităţii diferitelor structuri ale ministerului, ce vizează eficientizarea activităţii instituţiei, că rezultatele preliminare au subliniat necesitatea relansării şi reenergizării activităţii manageriale a departamentului responsabil de activitatea de înzestrare şi că, în acest context, a decis ca oportună eliberarea din funcţie a lui Andrei Ignat, "propunere ce a primit avizul premierului". Decretul privind eliberarea din funcîie a lui Ignat a fost publiocat luni la prânz în Monitorul Oficial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Andrei Ignat este cel căruia îi aparţine decizia finală în atribuirea contractului de achiziţie de către statul român a celor patru corvete multifuncţionale destinate Marinei Militare Române, contract de peste 1 miliard de euro, până la acest moment nefiind anunţat public un câştigător, anunţă Profit.ro. 

Decizia de eliberare din funcţie a fost publicată luni la prânz în Monitorul Oficial, fiind semnată tot luni de şeful Guvernului. Actul semnat relevă că ministrul Apărării a cerut demiterea lui Ignat în 3 iunie, în 8 iunie ministerul a anunţat eliberarea acestuia din funcţie, iar luni premierul a semnat decretul, deci la o săptămână de la primirea solicitării de eliberare din funcţie.

În primăvara acestui an, ministrul Apărării Gabriel Leş a prezentat în presă drept câştigător Grupul Naval Francez (DCNS), cu precizarea că acesta nu s-a pronunţat direct, dar a spus că „ordinea se cunoaşte”, fiind cea apărută deja în presă. "Naval Group, câştigătorul licitaţiei pentru corvete" este titlul articolului redactat de publicaţia Defense România în urma unui interviu cu ministrul.

Până la acest moment, însă, câştigătorul nu a fost anunţat oficial, semnătura finală aparţinând secretarului de stat Andrei Ignat, cu experienţă în combaterea spălării banilor şi controlul procedurilor de achiziţii publice.

Andrei Ignat, indicat acum de minister ca eliberat din funcţia de secretar de stat, a formulat în ultima perioadă o serie de sesizări privind elemente pe care le consideră nereguli în hotărârea de guvern pentru achiziţia corvetelor, inclusiv scurgerea unor informaţii clasificate în mass-media, fapt pentru care a amânat luarea unei decizii pana la lămurirea tuturor aspectelor.

Nu se cunoaşte public la acest moment ce s-a întâmplat cu aceste sesizări şi care sunt măsurile dispuse de ministrul Gabriel Leş pentru remedierea deficienţelor din procedura de atribuire a unui contract de peste 1 miliard de euro.

La acest moment, dosarul corvetelor a ajuns la Direcţia Naţională Anticorupţie şi pot apărea dezvăluiri de mare interes cu privire la acest subiect, relatează Profit.ro.

Presa a relatat anterior că procedura de achiziţie a patru corvete pentru Forţele Navale a fost demarată de Guvernul Cioloş în 2016, cu atribuire către grupul Damen, decizie anulată însă ulterior de guvernul PSD pe motiv că Ministerul Apărării nu obţinuse acordul Parlamentului pentru această achiziţie. Executivul a abrogat Hotărârea de Guvern emisă de Cabinetul Cioloş în luna noiembrie 2016 pe motiv că este ilegală, pentru că nu a fost cerută aprobarea Parlamentului, în presă fiind indicat şi că actualul ministru al Apărării, Gabriel Leş, era atunci secretar de stat responsabil de Departamentul de Armamente şi "a fost implicat direct în procedura de evaluare a producătorilor de corvete".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.