Rompetrol Energy anunţă că a primit două turbine de gaz Siemens, care reprezintă cele mai importante elemente ale noii centrale pe cogenerare care va funcţiona în apropiere de rafinăria Petromidia din Năvodari. Ministrul Energiei a arătat că Centrala de 80 MW de pe platforma Petromidia va avea cea mai modernă tehnologie de cogenerare şi va asigura necesarul de energie electrică si abur tehnologic pentru platforma Petromidia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Centrala de 80 MW de pe platforma Petromidia va avea cea mai modernă tehnologie de cogenerare şi va asigura necesarul de energie electrică si abur tehnologic pentru platforma Petromidia. Noua unitate de producere combinată de energie electrică şi termică este un proiect din lista investiţiilor pe care trebuie să le facă Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român.  Le mulţumesc partenerilor din Kazahstan pentru seriozitatea de care dau dovadă”, a transmis, pe Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu.
 
 
Rompetrol Energy anunţă că a primit două turbine de gaz Siemens, care reprezintă cele mai importante elemente ale noii centrale pe cogenerare care va funcţiona în apropiere de rafinăria Petromidia din Năvodari. Turbinele, a căror utilizare este o premieră în România, au fost aduse pe cale maritimă din Suedia şi produc energie generând emisii scăzute de dioxid de carbon. Viitoarea centrală de la Năvodari se află în faza de execuţie cu un progres de 84% în partea de proiectare şi aprovizionare cu echipamente, iar construcţia propriu-zisă a ansamblului tehnologic depăşeşte 27%.
 
„Rompetrol Energy, parte a Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR), anunţă livrarea cu succes a celor două turbine de gaz Siemens, care urmează să fie montate şi pregătite pentru integrarea în noua centrală pe cogenerare, din proximitatea rafinăriei Petromidia Năvodari. Echipamentele reprezintă principalele piese tehnologice din ansamblul pe care Rompetrol Energy îl va opera începând cu anul viitor”, informează, printr-un comunicat dat publicităţii duminică seară, Rompetrol.
 
Turbinele au fost produse în fabrica Siemens din Finspang, au ajuns în România, din Suedia, pe cale maritimă, iar folosirea lor în România reprezintă o premieră. 
 
Conform sursei citate, acestea funcţionează pe gaz natural, fiecare dintre ele având o rată de încălzire a materiei prime de 9.120 kJ/kWh şi generând peste 37 de MWh de energie.
 
„Eficienţa sporită a turbinelor folosite de Rompetrol Energy este certificată şi prin rata scăzută de intervenţie garantată de producător, care arată că, într-un ciclu de 17 ani de funcţionare, echipamentele vor avea nevoie de doar 17 zile de mentenanţă. Per total, noua centrală va genera aproximativ 80 MW energie electrică – din care circa 60-70 MW pentru acoperirea integrală a necesarului de energie electrică a platformei Petromidia şi abur tehnologic de până la 180 de tone/oră. Totodată, cu ajutorul turbinelor, activitatea de producţie a energiei va consemna scăderi semnificative în generarea emisiilor de dioxid de carbon, cu reduceri estimate de circa 290kt CO2 pentru producţia de energie electrică şi o economisire a resurselor energetice de aproximativ 1,2 MWh”, se mai arată în comunicatul Rompetrol.
 
Conform oficialilor companiei, proiectul viitoarei centrale de la Năvodari se află în faza de execuţie cu un progres de 84% în partea de proiectare şi aprovizionare cu echipamente, iar construcţia propriu-zisă a ansamblului tehnologic depăşeşte 27%, lucrările încadrându-se în graficul de execuţie agreat de Rompetrol Energy şi contractorul general al lucrărilor. Termenul de finalizare  este prevăzut pentru data de 31 iulie 2023. 
 
 
Proiectul, în valoare de peste 140 de milioane de dolari, este finanţat prin Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR) şi va genera, anual, circa 11 milioane de dolari în impozite plătite către bugetul de stat. Investiţia este una de tip brownfield şi va integra activele Uzinei Termoelectrica Midia, dar şi personalul acesteia, pentru operarea echipamentelor noii centrale
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.