Senatorul PSD Robert Cazanciuc a publicat, luni, pe Facebook, o scrisoare deschisă către miniştrii Justiţiei, Culturii şi Apărării Naţionale, în care propune ca deţinuţii să fie folosiţi la întreţinerea monumentelor istorice dedicate eroilor căzuţi în războaiele mondiale. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi-anunţat deja susţinerea pentru acest proiect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul ministru de Justiţie, senatorul Robert Cazanciuc, le propune miniştrilor Gabriel Leş (Apărare), Ionuţ Vulpescu (Cultură) şi Tudorel Toader (Justiţie) ca persoanele aflate în detenţie în penitenciare să contribuie la îngrijirea monumentelor istorice aflate în raza teritorială a locului de detenţie.

”Această iniţiativă îşi propune să introducă printre priorităţile instituţiilor din justiţie, armată şi cultură un proiect care să debuteze anul acesta şi a cărui continuitate să ramână în sarcina tuturor celor care vor fi conştienţi de necesitatea şi importanţa unei acţiuni comune: îngrijirea monumentelor istorice ridicate în memoria celor care şi-au dat viaţa în bătăliile Primului Război Mondial, facând astfel posibil Actul Unirii de la 1 Decembrie 1918”, scrie Cazanciuc.

El invocă starea de degradare a unora dintre monumentele ridicate în memoria soldaţilor români căzuţi în luptă şi faptul că nu este nevoie de reglementări suplimentare pentru acest proiect.

”Ministerele Apărării şi Culturii au un rol major în păstrarea vie a jertfei eroilor neamului, dar cu siguranţă nu vor putea doar prin resurse proprii să acorde monumentelor ostaşilor români îngrijirea de care au parte cele ale eroilor americani, germani, francezi sau britanici, căzuţi în afara graniţelor propriilor ţări”, argumentează senatorul PSD.

În plus, îngrijirea unui monument ar fi nu doar o ieşire din spaţiul de detenţie mai mic decât standardele europene, cât şi ”o lecţie care va contribui la reintegrarea lui în societate”.

Într-un comentariu la postarea lui Cazanciuz, ministrul de Justiţie, Tudorel Toader a scris: ”Susţin. Frumoasă iniţiativă!” 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.