Un schimb de replici a avut loc marţi în comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 în timpul audierii fostului lider PDL Radu Berceanu. Acesta a declarat, referitor la parlamentarii demisionari din PSD care au format UNPR, că făceau parte dintr-un grup care dorea ”să fie la acadeaua puterii să mai sugă şi ei acolo”. În replică, Eugen Nicolicea, unul dintre parlamentarii PSD care au plecat la UNPR în 2009, l-a acuzat pe Berceanu că vindea ceapă la sârbi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat de senatorul USR Mihai Goţiu despre cum s-a format UNPR în 2009, Berceanu a spus că parlamentarii care au părăsit PSD pentru a forma noul partid alături de Gabriel Oprea urmăreau să rămână în sfera puterii.

”Era un grup care manifesta dorinţa de a fi la acadeaua puterii să mai sugă şi ei puţin de acolo (…) d-ăştia care pleacă, revin, iară pleacă, iar revin. Electronii liberi, aşa, în mişcare, ştiţi? Mişcare browniană (…) Şi, la un moment dat, acest grup care avea oarecum aceleaşi dorinţe sau tendinţe şi-au găsit un lider. Sau liderul respectiv a captat grupul. Sau nu ştiu cum s-a întâmplat acolo”, a spus Radu Berceanu.

Replica a venit puţin mai târziu de la unul dintre cei care au demisionat atunci din PSD pentru a forma UNPR, actualul deputat social-democrat Eugen Nicolicea. După ce Berceanu a spus că în 2009, în urma ieşirii PSD de la guvernare, el a fost numit şi ministru interimar al Agriculturii, domeniu la care nu prea se pricepea, Nicolicea i-a replicat: ”La agricultură probabil că eraţi foarte bun, că vă ocupaţi cu vândut ceapă la sârbi”.

Un alt schimb de replici a avut loc între Radu Berceanu şi senatorul PSD Adrian Ţuţuianu. După ce social-democratul i-a reproşat fostului lider PDL că a schimbat ”într-o noapte” şefii mai multor instituţii din subordinea Ministerului Transporturilor, Berceanu a replicat că el nu lucra noaptea, făcând aluzie la sloganul ”noaptea ca hoţii” apărut în urma adoptării OUG 13 de către Guvernul Grindeanu.

”Să ştiţi că, dacă cumva i-am schimbat, nu i-am schimbat noaptea, i-am schimbat ziua. De schimbat noaptea, schimbaţi dumneavoastră. Eu nu stăteam noaptea niciodată la minister, erau alţi miniştri care stăteau noaptea”, a spus Radu Berceanu.

Replici acide au avut loc şi între deputatul PNL Cezar Preda şi social-democratul Liviu Pleşoianu. După ce liberalul i-a reproşat colegului din PSD că pune întrebări care nu au legătură cu obiectul comisiei de anchetă, Pleşoianu i-a cerut lui Preda să lase la aprecierea personală ce întrebări merită şi ce nu merită să pună.

”Până una-alta dumneavoastră puneţi aceleaşi întrebări, mai exact două de la începutul acestor şedinţe. Mai devreme eraţi deranjat că noi repetăm aceleaşi întrebări. Dumneavoastră faceţi fix acelaşi lucru. Noi măcar mai variem, mai avem şi alte întrebări”, i-a spus Liviu Pleşoianu lui Cezar Preda. ”Puteţi să variaţi cât vreţi, domnule Pleşoianu”, a venit replica liberalului.

La finalul audierii, deputata ALDE Steluţa Cătăniciu l-a comparat pe Radu Berceanu cu un vin spumant. ”Domnul Berceanu, aţi fost aşa ca un vin spumant la comisia aceasta, cred că au făcut deliciul presei declaraţiile dumneavoastră”, a spus Cătăniciu. ”Doamnă, în calitatea mea de vin spumant trebuie să fiu ascultat cu atenţie”, i-a replicat Berceanu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.