Vicepreşedinta partidului REPER, deputata Oana Cambera, a făcut, miercuri, declaraţii dure la adresa PSD-PNL şi a avertizat că extremiştii ar putea câştiga alegerile din cauza comasării. Ea a spus că această idee este una proastă şi va da peste cap întreaga arhitectură politică din ţara noastră, iar în loc să îndepărteze cetăţenii de pericolul extremist, PSD şi PNL „ne va duce mai aproape de marginea prăpastiei”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Comasarea alegerilor este o idee proastă care ne va costa pe toţi. Iniţiativele personale ale lui Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă vor da peste cap întreaga arhitectură politică din România şi în loc să ne îndepărteze de pericolul extremist, ne va duce mai aproape de marginea prăpastiei”, a declarat Oana Cambera, potrivit unui comunicat de presă al partidului REPER.

Potrivit Oanei Cambera, PSD şi PNL „au pierdut deja sprijinul alegătorilor”, iar acest lucru „se va vedea la vot”. Criticând lipsa de responsabilitate pentru situaţia economică actuală, deputata REPER a sugerat că niciunul dintre partidele aflate la guvernare nu îşi va asuma eşecul anticipat al comasării alegerilor.

La rândul său, deputatul REPER Andrei Lupu a spus că decizia coaliţiei de comasare a europarlamentarelor cu localele va duce la posibilitatea acaparării scenei politice de către partidele extremiste, iar hotărârea aceast este profund neconstituţională, invocând o decizie a CCR din anul 2012 care spune că desfăşurarea simultană a mai multor alegeri afectează dreptul fundamental de vot.

„Dincolo de faptul că decizia coaliţiei va creşte pericolul acaparării scenei politice de către partide extremiste, ea este şi profund neconstituţională. Prin Decizia nr. 51 din 2012, Curtea Constituţională a stabilit deja că desfăşurarea simultană a mai multor alegeri afectează dreptul fundamental de vot. În acelaşi sens s-a pronunţat şi Comisia de la Veneţia cu mai multe ocazii. Nu în ultimul rând, o astfel de decizie a Guvernului încalcă procedurile parlamentare, pe rolul Senatului existând deja o iniţiativă REPER prin care sunt interzise organizarea simultană a mai multor tipuri de alegeri, cât şi devansarea alegerilor locale”, a afirmat şi deputatul REPER Andrei Lupu,, conform sursei citate.

În încheiere, deputata Oana Cambera a subliniat că românii, care nu au mai votat de patru ani, sunt pregătiţi să participe la vot "oricât şi oricând este necesar în 2024", contrar preocupărilor exprimate de liderii PSD şi PNL cu privire la potenţiala oboseală a alegătorilor în cazul unui an aglomerat electoral.

„Românii nu au votat 4 ani şi sunt pregătiţi să voteze oricât şi oricând este necesar în 2024. Nu i-am văzut pe liderii PSD şi PNL să se preocupe de faptul că românii nu au mai avut parte de un scrutin democratic din 2020 până acum, dar sunt îngrijoraţi că s-ar plictisi dacă ar vota de 4 ori într -un an”, a conchis vicepreşedinta REPER.

Liderii coaliţiei au discutat, miercuri, despre comasarea alegerilor europarlamentare şi locale, în acest scenariu, lista comună PSD-PNL la europarlamentare urmând a fi deschisă de un independent. De asemenea, este luat în calcul ca alegerile prezidenţiale să fie devansate în luna septembrie, potrivit unor surse politice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.