Parlamentarii ieşeni ai USR susţin, după anunţul DNA privind trimiterea în judecată a şefului CJ Iaşi, Costel Alexe, că PNL se prezintă ca "un partid liberal, dar se comportă ca o dinastie penală" şi acuză conducerea PNL că nu se delimitează de reprezentanţii săi care au probleme cu justiţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deputatul USR Monica Berescu afirmă că ieşenii sunt conduşi de "cei mai corupţi oameni din PNL", ea precizând că asta "o dovedeşte numărul extrem de mare de dosare penale în care sunt inculpaţi Costel Alexe şi Mihai Chirica". 

"În loc să fie excluşi din partid sau să fie determinaţi să demisioneze, conducerea PNL girează corupţia. În contextul unui război la graniţa României, cât de înţeleaptă este această decizie a PNL de a sprijini oameni dispuşi să trădeze sau să fure în interes personal? PNL se prezintă ca un partid liberal, dar se comportă ca o dinastie penală", a afirmat deputatul Monica Berescu. 

Senatorul USR Marius Bodea susţine că şeful CJ Iaşi, Costel Alexe, a ajuns "ruşinea politică a Iaşiului", după ce a fost trimis în judecată pentru o şpagă constând în tablă în valoare de 100.000 de lei. 

"O şpagă colectată în vremea în care PNL i-a făcut onoarea de a-l susţine în funcţia de Ministru al Mediului. A onorat-o cum îi e caracterul. Adică mizerabil", a scris pe Facebook senatorul USR Marius Bodea. 

La rândul său, senatorul USR Cristi Berea afirmă că PNL ar trebui să se delimiteze de personaje gen Mihai Chirica şi Costel Alexe şi nu să-i protejeze. 

"PNL este lipsit de curaj şi dovedeşte lipsă de moralitate. Când oamenii tăi de frunte din filială te fac de ruşine le retragi sprijinul politic, îi dai afară din partid. Costel Alexe a anunţat anul trecut la şefia organizaţiei, dar astăzi aflăm că este vicepreşedinte PNL Iaşi. Corupţia nu doar că şi-a făcut loc în sediul liberalilor, ci e invitată la prezidiu", a declarat senatorul USR, Cristi Berea. 

Fostul ministru al Mediului Costel Alexe a fost trimis în judecată de DNA în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi instigare la delapidare. Alte şase persoane, între care fostul director general al unei firme cu activitatea în siderurgie, au fost deferite justiţiei în acest dosar. 

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de DNA, în 6 aprilie 2020, Costel Alexe, în calitate de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă (tablă cutată, ţeavă pătrată, ţeavă rectangulară şi rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme (haldă de zgură). Depozitul respectiv era unul dintre cele 68 de depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligaţiei asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situaţia depozitelor menţionate în cuprinsul hotărârii CJUE. 

"Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 şi 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale administrată de o persoană apropiată ministrului, inculpată în prezenta cauză. Valoarea foloaselor ar fi fost primite ca mită de fostul ministru cu acceptul directorului generalal societăţii respective, trimis în judecată în prezenta cauză, şi se ridică la suma de 99.956 lei, ce constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei şi a transportului", arată DNA. 

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, susţine, după ce a fost trimis luni în judecată de procurorii DNA, că va demonta piesă cu piesă acuzaţiile care i se aduc, el calificând dosarul drept unul construit pe speculaţii, care "a ţinut agenda publică la nevoie". 

Alexe a precizat că nu a cerut şi nu a condiţionat niciodată în cariera sa publică primirea vreunui folos material pentru a-şi exercita atribuţiile în funcţiile pe care le-a ocupat. 

"Sunt încrezător că adevărul va fi scos la lumină, iar la finalul acestei etape voi putea arăta tuturor că sunt un om de bună-credinţă şi nu am încălcat legea", a mai afirmat Costel Alexe. 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.