Măsurile controversate cu impact negativ asupra independeţei sistemului judiciar continuă să fie aplicate în România, cum ar fi Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, indică Raportul CE privind statul de drept prezentat miercuri, care consemnează însă că în 2020 Guvernul a continuat să-şi afirme decizia de a relua reformele după regresul din perioada 2017 - 2019.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În 2020, Guverul a continuat să-şi afirme angajamentul de a relua parcursul refomelor în sistemul judiciar după regresul din 2017 - 2019. Aceasta a dus la o scădere semnificativă a tensiunilor cu sistemul judiciar, Recenta numire a unor noi conduceri la parchetele - cheie ar putea crea condiţiile pentru o continuare mai eficientă a activităţii procurorilor. Progresul în ceea ce priveşte modificarea legislaţiei relevante a fost amânat din cauza pandemiei de COVID-19 şi a alegerilor la nivel naţional. Măsurile controversate cu impact negativ asupra independeţei sistemului judiciar continuă să fie aplicate,  cum ar fi Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, care are ca atribuiţii exclusive anchetarea infracţiunilor comise de judecători şi procurori. Continuarea implementării acestor măsuri sporeşte incertitudinea în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului judiciar, în special prin efectul lor combinat”, se arată în Raportul CE prezentat miercuri.

În opinia CE, unele dintre aceste măsuri pot avea impact negativ asupra resursei umane din sistemul judiciar  cu implicaţii asupra eficienţei acestuia.

România are un cadru naţional cuprinzător pentru strategia anticorupţie, bazat pe larga participare a  actorilor instituţionali naţionali şi locali.

”În pofida progreselor înregistrate de România în lupta anticorupţie în ultima decadă, provocările cu care s-a confruntat sistemul judiciar în perioada 2017 - 2018 au ridicat semne de întrebare în ceea ce priveşte sustenabilitatea reformelor anticorupţie”, indică documentul CE.

Chiar dacă actualul contexrt politic implică mai puţine dispute, instituţiile - cheie se confruntă cu provocări, ceea ce are impact asupra impşementării cadrului legal şi asupra capacităţii instituţionale, arată CE.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.