Legea dării în plată, votată luni de Senat, a început deja să producă efecte pe piaţa construcţiilor şi în privinţa dobânzilor practicate de bănci la creditele noi acordate, dar şi la depozite, arată un raport publicat, marţi, de Banca Transilvania.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primul efect remarcat de analişti ar fi scăderea puternică a cererii de noi autorizaţii de construcţii de locuinţe.

"În ianuarie numărul autorizaţiilor de construcţie locuinţe a scăzut cu 14,6% an/an, evoluţie determinată de distorsiunile introduse de proiectul Legii dării în plată", afirmă Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania, în raportul menţionat.

Statisticile oficiale publicate, luni, au arătat că numărul de autorizaţii de construcţii pentru clădiri rezidenţiale a scăzut puternic în luna ianuarie a acestui an, cu 14,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, până la 1.429, după ce indicatorul revenise pe creştere în 2015.

Anul trecut, autorităţile au eliberat 39.112 de autorizaţii de construcţie pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 3,8% faţă de anul precedent.

Un alt efect al proiectului legii dării în plată constă în creşterea dobânzilor bancare la creditele noi, susţin analiştii.

"Aceste distorsiuni, coroborate cu turbulenţele din pieţele internaţionale, au determinat evoluţia divergentă a marjelor nete de dobândă din sectorul bancar în ianuarie: conform datelor BNR, acestea au scăzut pe segmentul credite/depozite în sold (lei şi euro), dar au crescut la creditele/depozitele noi (lei şi euro)", se mai afirmă în raportul băncii.

Ultimele date ale Băncii Naţionale arată că dobânda medie la creditele noi în lei acordate populaţiei a crescut în ianuarie 2016 până la 7,09% pe an, de la 6,61% în decembrie 2015. Pe categorii de credite noi, dobânzile la împrumuturile de consum pentru persoane fizice au crescut pe toate segmentele. Astfel, creditele de consum cu dobândă fixă cel puţin cinci ani au ajuns la dobânzi anuale de 10,27% în ianuarie, faţă de 8,99% în luna precedentă.

Totuşi, la creditele pentru locuinţe, dobânzile la creditele noi au scăzut uşor. La împrumuturile în lei pentru locuinţe cu dobânzi variabile, rata medie a dobânzii a scăzut de la 3,69%, în decembrie, până la 3,59%, în ianuarie, arată datele BNR.

Legea dării în plată a fost votată, luni, de către Senat şi urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cameră decizională.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.