Senatorul PSD Alexandru Rafila a anunţat, miercuri, că social-democraţii vor să convoace, la începutul săptămânii viitoare, o şedinţă a Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere, la care să fie invitaţi şi ministrul Sănătăţii, Cseke Attila şi şeful DSU, Raed Arafat, pentru rezolvarea accesului persoanelor bolnave la serviciile medicale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rafila a afirmat într-o conferinţă de presă că, în urmă cu două zile, DSU a emis un ordin privind tratarea în spitale doar a urgenţelor medicale, iar apariţia acestui ordin a fost contestată de asociaţii ale pacienţilor.

”În urmă cu două zile, DSU a emis un ordin avizat şi de Ministerul Sănătăţii referitor la tratarea în sistemul spitalicesc doar a urgenţelor medico-chirurgicale, iar apariţia acestui ordin a fost urmată de scrisori deschise, de comunicate ale principalelor organizaţii ale pacienţilor cu afecţiuni cronice, şi mă refer aici la COPAC şi UNOPA, uniunea pacienţilor afectaţi de infecţia HIV. Aceste două organizaţii au adus în discuţie limitarea accesului la tratament a membrilor acestor organizaţii. Cu toate că acest ordin prevede faptul că există anumite categorii de pacienţi, cum sunt cei oncologici sau dializaţi, care au în continuare acces la servicii medicale, chiar dacă afecţiunile lor nu sunt urgenţe, există multe alte categorii de pacienţi la care limitarea accesului la servicii medicale timp de 30 de zile poate duce la înrăutăţirea stării de sănătate, îi poate afecta foarte serios, iar ce s-a întâmplat anul trecut, când a fost în funcţiune un ordin similar, ar trebui să ne îngrijoreze pe toţi”, a spus senatorul. 

 

El a arătat că există pericolul, în această perioadă, din cauza limitării accesului la servicii medicale, ca pacienţilor cu boli cronice să le fie afectată grav starea de sănătate.

”Pentru că Guvernul, practic, a eşuat şi în mod evident are o capacitate limitată din punct de vedere legal să rezolve această problemă. PSD, prin reprezentanţii săi în cele două BP ale Camerei şi Senatului, doreşte să convoace cât mai curând, la începutul săptămânii viitoare, o şedinţă a BPR şi am dori să invităm preşedinţii celor două Comisii de Sănătate din Cameră şi din Senat şi pe domnul ministru interimar Cseke Attila şi pe domnul secretar de stat Raed Arafat, şeful DSU”, a spus Rafila. 

 

El a menţionat că nu e vorba despre un demers politicianist.”Este o încercare să găsim o rezolvare, dacă va fi nevoie, de natură legislativă în Parlamentul României, împreună cu cei care sunt mandataţi din punct de vedere legal să gestioneze această problemă, respectiv ministrul Sănătăţii şi şeful DSU, astfel încât pacienţii cu boli cronice să nu se mai simtă discriminaţi, şi ceea ce s-a întâmplat la sfârşitul anului trecut, respectiv această mortalitate în exces care a afectat zeci de mii de persoane, să nu se mai producă şi în acest an”, a explicat Rafila. 

 

Şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu a reacţionat, miercuri, la decizia Guvernului de a suspenda internările şi operaţiile pentru pacienţii care nu sunt cazuri de urgenţă.

 

Liderul PSD a arătat că este ”este o crimă” şi a cerut preşedinţilor celor două Camere să convoace de urgenţă conducerile forurilor, pentru a anula această prevedere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.