Viorica Dăncilă a fost aleasă preşedinte al PSD, la congresul extraordinar al partidului, în timp ce Eugen Teodorovici a devenit preşedinte executiv, iar Mihai Fifor - secretar general. Viorica Dăncilă este prima femeie care devine preşedinte al PSD. Pe locul al doilea s-a clasat Codrin Ştefănescu. La congres au participat aproape 4.000 de delegaţi, iar votul a fost pe buletine. Alegerile s-au desfăşurat într-un singur tur, astfel că primul clasat a fost declarat câştigător. Pentru funcţia de preşedinte al partidului au candidat Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu, Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu. La funcţia de preşedinte executiv au candidat Eugen Teodorovici, Daniel Suciu şi Daniel Florea. Pentru funcţia de secretar general au fost în competiţie Mihai Fifor, Codrin Ştefănescu, Gabriel Petrea, Rodica Nassar şi Felix Stroe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Noul preşedinte al Partidului Social Democrat, Viorica Dăncilă, spune că PSD este partidul cel mai românesc şi că îşi doreşte să-l readucă pe primul loc între opţiunile românilor.

Dăncilă a afirmat în discursul după anunţarea rezultatelor congresului PSD că votul primit o onorează şi o responsabilizează. 
 
“Vreau să vă mulţumesc pentru votul de astăzi. Votul vostru mă onorează, dar mă şi responsabilizează. Ştiu că nu este un drum uşor, ştiu că va fi complicat, ştiu că abia acum încep luptele, dar ştiu că alături de noi sunt mulţi oameni, sunteţi voi care iubiţi acest partid, sunt milioane de români care cred în noi, sunt mulţi oameni a căror speranţă este legată de Partidul Social Democrat”, a afirmat noul preşedinte al social-democraţilor.
 
Dăncilă a spus că atunci când i s-a propus funcţia de premier s-a gândit că are o dublă responsabilitate, având în vedere că a este prima femeie care a ocupat această funcţie.  
 
“Atunci când mi se propus funcţia de prim-ministru am stat, m-am gândit şi toţi îmi spuneau să accepţi, eşti prima femeie prim-ministru. Dar foarte mulţi şi atunci m-am gândit, am o dublă responsabilitate. Am responsabilitatea de a aduce această ţară pe drumul bun, am responsabilitatea să nu-mi dezamăgesc colegii, dar am responsabilitatea pentru toate femeile din România să arăt că o femeie prim-ministru poate fi la fel de bună ca un prim-ministru bărbat”, a explicat Dăncilă. 
 
Ea a precizat că multă lume şi-a exprimat neîncrederea şi atunci când România a preluat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, care a menţionat că a fost una de succes. “Am preluat apoi preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Mulţi şi-au exprimat neîncrederea, mulţi am spus că nu o să putem să avem o preşedinţie de succes. Iată că doar peste câteva zile, pe 1 iulie, încheiem preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, o preşedinţie de succes, o preşedinţie pentru care s-a depus mult efort.  Vreau să le mulţumesc colegilor mei miniştri, să mulţumesc reprezentanţei României la Bruxelles, să le mulţumesc colegilor mei de la Bruxelles prezenţi în sală şi care a adus multe cuvinte de laudă pentru România. Şi atunci am spus chiar dacă este prima preşedinţie rotativă pentru ţara noastră, chiar dacă următoarea preşedinţie va fi peste 14 ani, am arătat că noi putem să fim performanţi, am arătat că merităm admiraţia şi aprecierea tuturor statelor membre şi nu numai”, a explicat premierul. 
 
Dăncilă îşi propune ca în calitate de preşedinte al PSD să readucă partidul pe primul loc în opţiunile românilor, afirmând că Partidul Social Democrat este cel mai românesc partid. 
 
“Astăzi dumneavoastră m-aţi votat să fiu primul preşedinte femeie al Partidului Social Democrat. Îmi dau seama de responsabilitate şi îmi dau seama că votul dumneavoastră este strâns legat de speranţa, de dorinţa de implicare a tuturor pentru a readuce Partidul Social Democrat pe primul loc între opţiunile românilor. Sunt convinsă că vom reuşi, sunt convinsă că împreună vom duce partidul nostru spre victorie. Sunt convinsă că împreună vom lua cele mai bune decizii atât pentru membrii partidului nostru, dar şi pentru români pentru că Partidul Social Democrat cred că este cel mai românesc partid din România este partidul care întotdeauna a pus în primul rând românii şi soarta României şi cred că acest lucru este foarte important. Suntem partidul care în acelaşi timp purtăm în suflet, purtăm în inimă tricolorul, dar şi cele 12 stele de pe steagul european. Suntem partidul cel mai proerupean, partidul care ţine la relaţia transatlantică, un partid deschis, un partid care trebuie să aducă alături pe toţi cei care vor binele României şi a românilor”, a menţionat Viorica Dăncilă.
CITEȘTE ȘI Marian Oprişan, huiduit la congresul PSD - FOTO
Codrin Ştefănescu, candidat la funcţia de secretar general al PSD, a susţinut, la congres, că PSD a fost vânat şi hărţuit ani de zile, iar astăzi, Liviu Dragnea este pur şi simplu deţinut politic. Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a fost huiduit la congresul PSD când dorea să ţină un discurs. Mihai Fifor, candidat la funcţia de secretar general al PSD, a declarat, în cadrul congresului, că PSD nu îşi uită liderii şi că nu crede că cineva din sală l-a uitat pe Liviu Dragnea sau pe Adrian Năstase. Candidatul pentru şefia PSD Liviu Pleşoianu spune că aude un refren, ca oamenii să tacă, să fie ca nişte telefoane mobile setate pe modul silenţios.El a precizat că oamenii care au votat PSD nu au tăcut şi nu tac şi el nu vrea să le întoarcă spatele. Şerban Nicolae, candidat la funcţia de preşedinte al PSD, a susţinut, că prea mult au acceptat social-democraţii etichete, insulte, răutatea şi trădarea.  Ecaterina Andronescu, candidat la funcţia de preşedinte al PSD, a afirmat că PSD a pierdut alegerile europarlamentare pentru că nu a ştiut să oprească ştirile false, ea susţinând că „aceste căi nevăzute ale online-ului” trebuie să îi preocupe, pentru că ele au făcut diferenţa în aceste alegeri. Premierul Viorica Dăncilă a susţinut sâmbătă, la congresul PSD; că este momentul social-democraţilor să dovedească încă o dată că sunt echipa cu cele mai bune soluţii. Ea a vorbit despre rezultatele guvernării şi despre proiectele Executivului, anunţând că nu mai acceptă niciun fel de întârzieri, iar fiecare proiect va fi atent monitorizat de un departament aflat în directa sa subordonare. 

Congresul extraordinar al PSD are loc la Sala Palatului din Bucureşti, în prezenţa a aproximativ 4.000 de delegaţi, urmând să fie aleşi ocupanţii primelor trei funcţii de conducere din partid - preşedintele, preşedintele executiv şi secretarul general. Alegerile se vor defăşura pe buletine, dar într-un singur tur, astfel că primul clasat câştigă automat competiţia.Viorica Dăncilă a intrat în sală pe melodia „Stand up (for the champions)” şi a făcut o baie de mulţime. 

 
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

CITEȘTE ȘI Congresul PSD: Sorin Bota îşi retrage candidatura pentru preşedinte executiv şi anunţă că îl susţine pe Eugen Teodorovici

Codrin Ştefănescu, la congres: Astăzi, Liviu Dragnea este pur şi simplu deţinut politic

„Nu pot să uit că în România ani de zile s-au produs abuzuri inimaginabile şi nu pot să uit că aici în sală sunt oameni care au fost victime ale acestor abuzuri. (...) Un întreg partid a fost vânat şi hărţuit ani de zile. (...) Astăzi, Liviu Dragnea este pur şi simplu deţinut politic”, a afirmat Codrin Ştefănescu.

El a spus că PSD este un partid greu încercat.

„Primari de-ai noştri începeau la microfon să spună în loc de onorată asistenţă, onorată instanţă, după 6-7 ani de hărţuiri, aflaţi într-o continuă vânătoare, umiliţi împreună cu familia”, a spus Ştefănescu.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

„Noi am rezistat pentru că am fost tot timpul uniţi. Eu nu voi lăsa niciodată un coleg la anaghie. Întotdeauna am spus exact ce gândim noi. (...) Nimeni n-a putut să ne pună botniţă nouă. Şi colegii noştri au candidat şi au câştigat, aşa cum a câştigat Olguţa anchetată cu 75 la sută”, a mai afirmat Codrin Ştefănescu.

„Pentru toate nopţile şi zilele voastre nedormite, pentru toate eforturile, pentru tot chinul, pentru toate lucrurile de ani de zile, eu personal ca fost secretar general mă plec cu respect în faţa voastră şi vă mulţumesc”, a încheiat Ştefănescu.

Pleşoianu: Aud un refren: să fim uniţi întru tăcere, să tăcem, să nu vină monştrii cei răi, să fim ca nişte telefoane mobile pe care le setezi pe silenţios şi ele tac

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Liviu Pleşoianu şi-a început discursul de la congres spunând că a venit îmbrăcat într-o cămaşă neagră deoarece vrea să povestească un film horror. El a precizat că în această producţie toţi oamenii tac de teamă că dacă fac vreun zgomot, apar nişte monştri şi îi mănâncă .

“Filmul are un final bun pentru că asumându-şi riscul să vină monştrii, o parte din oamenii îăşi asumă riscul să vorbească, să găasească punctele vulnerabile ale monştrilor. (...) Aud un refren: să fim uniţi întru tăcere, să tăcem, să nu vină monştrii cei răi, să fim ca nişte telefoane mobile pe care le setezi pe silenţios şi ele tac”, a afirmat Pleşoianu. 

 
El s-a referit şi la sentinţa de condamnare a fostului lider al partidului, Liviu Dragnea, despre care consideră că nu a fost o întâmplare că a fost dată a doua zi după alegerile europarlamentare. 
 
 “Sentinţa de condamnare a lui Dragnea, despre care cred că trebuie să vorbim, să nu ne facem că nu a existat. Nu a fost în niciun caz întâmplător fixată la o zi după alegeri. Faptul că a fost fixată atunci a înseamnat două lucruri: miză electorală şi trofeu electoral, ceea ce e de două ori oribil”, a explicat Pleşoianu. 
 
El spune că a ales să nu tacă pentru că aşa este construit şi pentru că acei oameni care au votat PSD nu au tăcut şi nu tac. 
 
“Oamenii care ne-au votat, care ne susţin, au fost înjuraţi, batjocoriţi, agresaţi în cele mai oribile moduri, dar ei nu au tăcut şi nu tac nici acum. Nu le întorc spatele pentru că vin din rândurile lor, nu le întorc spatele cum a făcut Victor Ponta. Dacă monştrii vor veni la Viorica Dăncilă am să vorbesc. Dacă vin la Marian Oprişan am să vorbesc. Dacă vin la Gabriela Firea, o să vorbesc. Dacă mai vin la Victor Ponta, o să vorbesc pentru că nu e normal să tăcem. E o tăcerea a morţii, nu a vieţii”, a afirmat Pleşoianu.  
 
El a mai spus că este bine ca oamenii să fie pro-justiţie, dar s-a întrebat dacă pro-justiţie înseamnă acceptarea unei caste superioare care nu răspunde niciodată în faţa nimănui.
 
“S-a ajuns ca o fiinţă dintr-o specie incertă, care îşi spune procuroare şi încă e procuroare, să târască pe jos un copil la propriu, rupându-l de sora de suflet şi de familia care a crescut acel copil. Acest lucru ar trebui să ne trezească indiferent din ce partide facem parte. E posibil să ajungă la oricare dintre dumneavoastră, la copiii dumneavoastră. Ţara a fost luată captivă de mult prea mult timp”, a mai declarat Liviu Pleşoianu. 
 
El a mai spus celor prezenţi la congres că îi roagă să voteze astfel încât să triumfe adevărul, curajul şi vorba liberă, să triumfe dreptatea. 
 
“La aproape 30 de ani de la Revoluţie, ce vă rog azi indiferent cum votaţi, astfel încât la congres să triumfe adevărul nu ipocrizia, curajul, nu frica, să triumfe vorba liberă a omului liber, nu tăcerea vinovată, să triumfe dreptatea, nu injustiţia, să triumfe România, nu Românica. Nu votaţi pentru Liviu Pleşoianu, nu votaţi pentru Şerban Nicolae, nu votaţi pentru Ecaterina Andronescu, nu votaţi pentru Viorica Dăncilă. Nu votaţi nici pentru PSD, votaţi pentru România, oameni liberi”, a spus Pleşoianu în discursul său.

Şerban Nicolae: Aici în această sală vom decide nu doar cine conduce partidul, ci dacă mai vrem să-i dăm unui om încă 5 ani de vacanţe, să-i dăm României încă 5 ani de cap plecat la nivel european, la nivel internaţional

„Mă cunoaşteţi foarte bine, pentru că sunt unul dintre voi de 30 de ani. Aceste alegeri nu sunt alegeri obşnuite, votul pe care îl dau delegaţii e pentru fiecare 100-150 de colegi din ţară. Alegerile de azi sunt foarte importante pentru că privesc următorii 5 ani ai PSD. Ne croim azi un drum de unitate, de solidaritate, cu fruntea sus către ceea ce urmează. (...) Peste câteva luni avem şi alegeri prezidenţiale. Aici în această sală vom decide nu doar cine conduce partidul, ci dacă mai vrem să-i dăm unui om încă 5 ani de vacanţe, să-i dăm României încă 5 ani de cap plecat la nivel european, la nivel internaţional. Votul de azi e poate cel mai important din ultimii ani”, a afirmat Şerban Nicolae.

El a spus că nu vine cu discurs scris, pentru că ceea ce spune e în sufletul său de multă vreme.

„Prea mult am acceptat etichete, insulte, ca alţii să ne reproşeze nouă fărădelegile lor, incompetenţa lor, răutatea şi trădarea lor. Eu cred că trebuie să stăm cu fruntea sus, să privim înainte, să fim mândri de ceea ce am realizat. Pentru mine, oamenii de stânga sunt oameni care acceptă responsabilităţi, pentru care dreptul vine odată cu datoria, care nu stau acasă în confortul personal, care nu acceptă abuzuri, care îşi fac datoria de ţară. De aceea, sunt mândru când discut cu pensionarii”, a mai afirmat senatorul PSD.

„În 1919 - urmează un centenar important - armata română trecea Tisa ca să elibereze Ungaria de pericolul bolşevismului şi cu respectul populaţiei maghiare trecea după 7 luni Tisa înapoi, pentru că nu am fost niciodată un stat agresor. În 1920 vom celebra Tratatul de la Trianon. Aceste lucruri ne obligă să ne gândim serios dacă în 100 de ani de acum înainte generaţiile de atunci vor celebra sau comemora un nou centenar. (...) Ştiu sigur că simţiţi ca mine! Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, a declarat Şerban Nicolae.

Andronescu: Trebuie să le explicăm oamenilor că am vrut să stopăm abuzurile din justiţie, nu am vrut o justiţie pentru liderul nostru sau pentru noi, cei din PSD

„Cu ce i-am dezamăgit pe oameni? Ce trebuie să facem să îi recâştigăm? Avem potenţialul şi forţa să îndreptăm lucrurile pe care le-am făcut greşit. Sigur, a fost o înfrângere. Am pierdut o bătălie, dar cred că nu am pierdut războiul. Trebuie să strângem rândurile şi fără aroganţă şi cu respect să recâştigăm oameni care ne-au dat cel mai mare număr de voturi la alegerile din 2016”, a afirmat Andronescu.

Ecaterina Andronescu a susţinut că PSD nu a ştiut să oprească ştirile false şi să folosească suficient tehnologia.

„Trebuie să le explicăm oamenilor că am vrut să stopăm abuzurile din justiţie, nu am vrut o justiţie pentru liderul nostru sau pentru noi, cei din PSD”, a mai declarat Andronescu.

„PSD a integrat România în UE şi NATO. De ce nu am găsit tehnicile să contracarăm minciunile că e o guvernare toxică? Alegerile din acest an şi cele ce urmează se desfăşoară în secolul 21. Tehnologia de multe ori pe căi nevăzute transmite către populaţie mesaje false care n-au nimic de-a face cu realitatea. Trebuie să ne facem această structură tehnologică pentru a putea comunica în timp real. (...) Aceste căi nevăzute ale online-ului trebuie să ne preocupe în mai mare măsură, pentru că ele au făcut diferenţa în aceste alegeri. Trebuie să aducem în departamentele noastre, în structurile noastre, oameni care au ce spune: tineri corporatişti, studenţi. PSD nu are decât o şansă: direcţia de a merge înainte”, a susţinut Ecaterina Andronescu.

Dăncilă: Fiecare proiect de infrastructură rutieră va fi atent monitorizat de un departament aflat în directa subordonare a premierului. Cine nu respectă termenele, pleacă acasă fără excepţie

CITEȘTE ȘI Dăncilă: Am părut mai preocupaţi de justiţie decât de sănătate, de educaţie sau de investiţii / Guvernul nu va mai emite nicio ordonanţă de urgenţă în legătură cu funcţionarea sistemului judiciar

„E momentul nostru să dovedim încă o dată că suntem echipa cu cele mai bune soluţii. Social-democraţia înseamnă grija faţă de oameni, tratament direct şi fără discriminări, solidaritate faţă de cei vulnerabili, solidaritate socială. Aceste valori trebuie să ne ghideze. Avem o bază solidă. Istoria ultimilor 30 de ani ne arată că PSD a avut guvernările cu cele mai bune rezultate pentru români. Este PSD soluţia cea mai bună pentru guvernarea României? Răspunsul e cu siguranţă da. Eu sunt mândră că sunt social-democrată şi sunt onorată că m-aţi învestit cu responsabilitatea guvernării”, a afirmat Dăncilă.

Ea a susţinut că creşterea economică se reflectă în calitatea mai bună a vieţii cetăţenilor.

Premierul a spus că PSD trebuie să recâştige încrederea oamenilor şi a vorbit despre proiecte precum drumuri mai bune, acces la servicii de sănătate, canalizare, apă curentă, autostrăzi, spitale.

„Oamenii vor o autostradă terminată de la un cap la altul şi au dreptate. Ca premier, mă angajez să fac o autostradă cap-coadă. (...) Nu voi mai tolera niciun fel de întârziere, nici de la autorităţi, nici de la constructori. Fiecare proiect va fi atent monitorizat de un departament aflat în directa subordonare a premierului. Cine nu respectă termenele, pleacă acasă fără excepţie”, a subliniat Dăncilă.

Ea a precizat, de asemenea, că PSD trebuie să reia dialogul cu cetăţenii, să îi asculte. „Am primit un semnal puternic la europarlamentare şi vom ţine cont de el”, a spus ea.

UPDATE: „Am fost şi parteneri şi adversari. (...) Am trecut prin toate, nu ne-au îmbătat nici victoriile, nu ne-au doborât nici înfrângerile. Suntem de aproape 30 de luni la guvernare. Nu ne-am luptat doar cu opoziţia, ci şi cu structurile oculte - servicii secrete care se ocupă cu totul altceva decât ar fi firesc, care nasc partide şi organe de presă aservite, patronează ONG-uri şi mişcări de stradă haştagrezistente, născute de inşi care reacţionează la ordin. (...) Sunt scoşi din pălării magice inşi de mucava care sunt impuşi românilor ca lideri şi salvatori ai naţiei”, a susţinut Tăriceanu.

El a amintit că fostul judecător CCR Toni Greblă, în prezent secretar general al Guvernului, a fost achitat definitiv, după cum a fost achitat şi fostul ministru de Interne Cristian David. „Toni Greblă, un om care a fost târât în mizerie, distrus profesional, acuzat de fapte halucinante (...). Mai haluciantnă a fost declaraţia fostului preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, că, citez, Toni Greblă a fost executat de DNA pentru că sistemul a dorit să arate CCR că nu e de capul ei”, a continuat Tăriceanu.

Liderul ALDE a acuzat „un sistem care a ajuns să se ocupe până şi cu smulsul copiilor din sânul familiilor lor”.

„Acestui sistem trebuie să-i ţinem piept pentru că avem această datorie faţă de cei care ne-au votat. (...) Vă cer să nu vă lăsaţi intimidaţi de trâmbiţele neomarxiştilor vopsiţi în progresişti”, a mai afirmat preşedintele Senatului.

El a susţinut că PSD-ALDE nu a greşit cu modificările la legile justiţiei.

„Pe fond nu am greşit, am făcut ce era corect, pentru că justiţia era în colaps. (...) Culoarele justiţiei trebuie să dispară, serviciile de informaţii trebuie să se retragă în cazarmă, presa trebuie eliberată, strada trebuie să redevină spaţiu public de circulaţie, nu loc de muncă pentru isterici. (...) Avem datoria să scoatem din justiţia română cuvântul paradeală”, a subliniat Tăriceanu.

UPDATE: Delegaţii la congres au aprobat candidatura lui Eugen Teodorovici pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD.

 

FOTOş Inquam Photos / Octav Ganea
FOTOş Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Iordache a anunţat candidaturile la cele trei funcţii, în aplauzele delegaţilor.

UPDATE: Viorica Dăncilă intră în sală, pe melodia „Stand up (for the champions)”

"Stand Up (For the Champions)" este o melodie a trupei britanice Right Said Fred, de pe albumul acesteia „Stand Up”, din anul 2002. Melodia a fost folosită de unele echipe de fotbal american. Primele versuri ale melodiei sunt:
 
Will build to be the best 
Number one nothing last 
Leave me to my destiny 
I have waited passion glee 
I have wishen or all believe 
I am what can count me
Stand up 
For the champions 
For the champions 
Stand up
 
Viorica Dăncilă a făcut o baie de mulţime printre delegaţii veniţi la congres.
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
 
 
Congresul a început cu intonarea imnului naţional de către un copil în port popular. Acesta a interpretat şi un cântec de jale numit ”Nu plânge Românie”. 
 
UPDATE: Marian Oprişan: Noi trebuie să vorbim mai mult despre ceea ce am făcut bine. În ultimii doi ani şi jumătate s-a vorbit prea mult despre justiţie
 
Marian Oprişan a declarat la Digi24, înainte de începerea congresului, că Viorica Dăncilă va fi preşedintele PSD şi că social-democraţii trebuie să vorbească despre realizările guvernării pentru că în ultimii doi ani şi jumătate s-a discutat prea mult despre justiţie.
 
“Sunt convins că astăzi doamna Viorica dăncilă va fi preşedintele PSD. Ştie foarte bine ce are de făcut din acest punct de vedere pentru că este femeie cinstită, o femeie valoroasă, o femeie care nu mai are niciun motiv de presiune din partea nimănui în acest moment şi poate efectiv să continue şi să îmbunătăţească programul de guvernare pe care noi l-am promis românilor şi să-l îndeplinim sută la sută pentru că toţi aceşti doi ani şi jumătate este păcat că s-a vorbit foarte foarte multe despre justiţie, nu s-a făcut mare lucru în justiţie, Liviu Dragnea tot la închisoarea a ajuns prin decizia justiţiei, deci cine ne-a acuzat că modificăm legile ca să salvăm lideri de la PSD s-a înşelat amarnic şi asta a fost o mare minciună, un mare fake-news din acest punct de vedere. Noi trebuie să vorbim mai mult despre ceea ce am făcut bine, despre ceea ce urmează să facem bine pentru români şi să ne întoarcem la agenda cetăţenilor şi să ne îndeplinim programul de guvernare”, a afirmat Oprişan. 
 
El a mai spus că a cerut plecarea lui Liviu Dragnea din fruntea partidului imediat după pierderea alegerilor europarlamentare şi ar fi trebuit organizat un congres extraordinar pentru schimbarea sa din funcţie deoarece după o asemenea înfrângere liderul unui partid are datoria să se retragă. 
 
Oprişan speră ca PSD să iasă întărit în urma alegerilor de sâmbătă. 
 
“Speranţa pentru astăzi este ca PSD să iasă întărit, PSD are nevoie de solidaritate, PSD are în România în rândurile sale cei mai buni români, oameni care sunt ataşaţi valorilor româneşti, iar eu cred că împreună o să reconvingem cetăţenii României că noi întradevăr am făcut bine şi nu am făcut rău dar faptul că s-a greşit este indubitabil o realitate”, a explicat liderul PSD Vrancea.

UPDATE: Codrin Ştefănescu: Trebuie să luptăm mai departe ca în România să nu mai existe abuzuri. Trebuie să luptăm pentru fiecare membru de partid

Codrin Ştefănescu, candidat la funcţia de secretar general al partidului, din care a fost schimbat imediat după arestarea lui Liviu Dragnea, spune că PSD trebuie să lupte mai departe ca în România să nu mai existe abuzuri şi că partidul trebuie să lupte pentru fiecare membru de partid şi să nu uite de fiecare membru care a căzut la datorie de-a lungul timpului.

“Nu uităm lucrurile bune pe care le-am făcut, nu uităm nici colegii noştri care se află la anaghie şi insistăm pe faptul că trebuie să luptăm mai departe ca în România să nu mai existe abuzuri, trebuie să luptăm pentru fiecare membru de partid şi trebuie să nu uităm de cei care au căzut la datorie de-a lungul timpului. Pe asta se va baza şi o parte din discursul meu la acest congres. Sunt foarte mulţi colegi care asta mi-au spus şi acum de câteva ore de când am venit”, a afirmat Codrin Ştefănescu înainte de începerea congresului PSD. 
 
El spune că nu vrea să se desprindă de trecutul partidului, unul plin de bătălii şi de alegeri câştigate. 
 
“Trecutul nostru este unul pe care toată lumea îl ştie. Este un trecut plin de bătălii, un trecut în care am câştigat alegeri cu un program de care în mare parte ne-am ţinut, este un trecut pentru care ne-au votat foarte mulţi români. În aceste bătălii am avut foarte mulţi jurnalişti alături de noi şi dacă ştiţi în scrisoarea mea deschisă le-am mulţumit şi acestora, nu trebuie să uite nici colegii mei că au fost oameni curajoşi care ne-au fost alături din societatea civilă, din presă, care au plătit şi foarte scump pentru curajul lor, aşa cum a plătit foarte scump unul dintre colegii noştri. Nu vreau să mă desprind de acest trecut”, a menţionat Ştefănescu. 

UPDATE: Liviu Pleşoianu spune că mai mulţi social-democraţi sunt nemulţumiţi de Viorica Dăncilă şi crede că PSD şi-a pierdut independenţa

Liviu Pleşoianu, candidat la funcţia de preşedinte al PSD la congresul de sâmbătă, susţine că mulţi social-democraţi sunt nemulţumiţi de Viorica Dăncilă, de ceea ce se întâmplă în partid, acesta schimbându-şi mesajul în ultimele săptămâni, precizând că în acest moment PSD şi-a pierdut independenţa.

Pleşoianu crede că Viorica Dăncilă are cele mai mare şanse să devină preşedintele partidului. 
 
“E posibil ca doamna Dăncilă să devină astăzi preşedinte plin al Partidului Social Democrat, rămâne de văzut cum vor reacţiona oamenii de acasă în cazul în care se întâmplă acest lucru pentru că eu n-am întâlnit un om până acum care să fie mulţumit de faptul că s-a schimbat complet atitudinea şi mesajul în ultimele săptămâni”, a afirmat Pleşoianu. 
 
Întrebat dacă este consistent numărul celor nemulţumiţi de Viorica Dăncilă, Pleşoianu a răspuns: “Este consistent, este un număr foarte mare. Dacă vorbim despre bază, despre oamenii simpli, ei sunt profund nemulţumiţi de ce se întâmplă. Se întâmplă că oamenii care susţin acest partid au fost trataţi oribil de către diverse persoane cu accept de la cel mai înalt nivel al statului român, adică de la domnul Klaus Werner Iohannis şi mi se pare absolut imoral, mi se pare îngrozitor de urât ca acum să le întoarcem spatele şi să le spunem că tot ce le-am transmis până acum nu mai este valabil”. 
 
El a susţinut că în prezent PSD şi-a pierdut independenţa. 
 
“În momentul de faţă PSD şi-a pierdut independenţa, vom vedea dacă rămâne pe mai departe la fel. Este dependent de tot felul de sfetnici pe care îi are mai nou doamna Dăncilă”, a afirmat Liviu Pleşoianu. 

UPDATE: Rădulescu: Eugen Teodorovici „s-a supărat puţin ieri”, dar va candida pentru funcţia de preşedinte executiv 

Deputatul a mai spus că sunt mai multe grupări în partid şi că noua conducere trebuie să fie din toate acestea şi că, de aceea, va vota pentru Viorica Dăncilă - preşedinte, Eugen Teodorovici  - preşedinte executiv, Codrin Ştefănescu - secretar general.
 
El a susţinut că, în mod categoric, se impune o schimbare şi în Guvern.
 
„De această dată trebuie puşi oameni cu experienţă, nu la presiunea organizaţiilor judeţene. Chestiunea aceasta cu dictatura organizaţiilor judeţene trebuie să înceteze”, a afirmat Rădulescu.
 
Deputatul a precizat totodată că optează pentru o restructurare guvernamentală, nu remaniere: „Trebuie să mergem în Parlament cu deciziile respective, să nu mai mergem la preşedinte”.

UPDATE: Dăncilă: Este importantă echipa care va conduce acest partid

„Voi fi un om echilibrat şi în acelaşi timp ferm. PSD are nevoie de echilibru, dar în acelaşi timp are nevoie şi de decizii ferme. Şi cred că nu numai un om este important pentru acest lucru, este importantă echipa care va conduce acest partid. Este important să dăm dovadă de democraţie în partid, să aducem alături de noi cât mai multe persoane, iar deciziile să nu fie luate în grupuri restrânse, să fie luate în forurile statutare şi prin consultarea membrilor de partid”, a declarat Dăncilă.
 
Ea a venit însoţită de Eugen Teodorovici. Vineri, Teodorovici şi-a retras candidatura pentru funcţia de preşedinte executiv al partidului. Potrivit informaţiilor de sâmbătă dimineaţă, acesta ar putea reveni asupra deciziei.

UPDATE: Delegaţii la congresul extraordinar al PSD au început să sosească la Sala Palatului

La congres vor participa 4.000 de delegaţi.

Comitetul Executiv Naţional al PSD a validat vineri candidaturile la funcţiile de conducere ale partidului, a stabilit modul de desfăşurare a congresului şi modificările la statut.

Pentru funcţia de preşedinte al partidului candidează Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu, Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu. 

La funcţia de preşedinte executiv sunt trei candidaţi: Daniel Suciu, Daniel Florea şi Sorin Bota. Iniţial, s-a înscris şi Eugen teodorovici, însă acesta s-a retras, după ce a susţinut ca aceia care pierd în competiţia din partid să se retragă şi din Guvern, însă propunerea sa nu a fost acceptată.

Pentru funcţia de secretar general au rămas în competiţie Mihai Fifor, Codrin Ştefănescu, Gabriel Petrea, Rodica Nassar şi Felix Stroe, după ce Marius Dunca s-a retras.

Noul preşedinte al PSD va fi ales într-un singur tur, a decis Comitetul Executiv. Viorica Dăncilă a spus că, aşa cum susţine alegerea primarilor şi a şefilor de CJ într-un tur, în mod similar a optat şi pentru alegerea preşedintelui PSD. 

Această modalitate de alegere ar avantaja-o pe Viorica Dăncilă, pentru care şi-au exprimat susţinerea mai mulţi lideri ai partidului. 

Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat că susţine candidatura premierului Viorica Dăncilă pentru funcţia de preşedinte al partidului, la fel şi delegaţii din Vrancea care vor participa la congres. Oprişan spune că nu vizează nicio funcţie în partid sau în Guvern, iar PSD ”trebuie să termine cu această stare de provizorat”.

Oprişan consideră că Viorica Dăncilă s-a eliberat de acordul pe care îl avea cu fostul preşedinte al partidului, Liviu Dragnea, care o teroriza. 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat că va susţine candidatura premierului Viorica Dăncilă la funcţia de preşedinte al partidului.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Mihai Fifor, a anunţat, într-o postare pe Facebook, că ”PSD Arad s-a decis să meargă pe mâna premierului”, exprimând susţinerea filialei pentru candidatura Vioricăi Dancilă la funcţia de preşedinte al PSD. 

Paul Stănescu a declarat că va participa la congres, dar nu va vota pentru niciuna dintre funcţii. Stănescu a refuzat să-şi explice decizia, dar a spus că, în democraţie, un vot majoritar trebuie pus în aplicare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.