Preşedintele PSD Arad, deputatul Dorel Căprar, a declarat, luni, că are în vedere încheierea unui parteneriat politic cu UDMR în judeţ, pentru a schimba majoritatea politică cel puţin la nivelul Consiliului Judeţean (CJ). Liderul UDMR Arad, Peter Farago, a declarat pentru News.ro că exclude o astfel de colaborare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul social-democrat din Arad, Dorel Căprar, a declarat că PSD a obţinut ”un scor istoric în Arad”, dar este ”o victorie de etapă”, pentru că ”obiectivul următor este câştigarea Primăriei Arad şi a Consilului Judeţean”.

”Sper că după anunţarea rezultatelor finale şi în urma redistribuirii voturilor nefolosite, în Arad vom avea trei deputaţi şi doi senatori”, a spus Căprar.

Întrebat despre posibilitatea intrării UDMR la guvernare, Căprar a spus că partidul a fost întotdeauna foarte deschis colaborării cu UDMR şi cel puţin la nivelul judeţeului Arad se vor purta negocieri pentru un parteneriat politic.

”În istoria democraţiei româneşti, PSD şi UDMR au făcut echipă bună. Cred că şi la nivel local, în urma unei discuţii constructive, putem să facem o echipă şi să schimbăm majorităţile, cel puţin în Consiliul Judeţean”, a spus Căprar.

Întrebat de corespondentul News.ro dacă vizează demiterea conducerii CJ Arad, Căprar a răspuns afirmativ.

”Împreună cu UDMR şi celelalte forţe politice din Consiliul Judeţean putem face acest lucru”, a spus Căprar.

Liderul PSD Arad a spus că UDMR ar trebui să ţină cont de unele aspecte istorice, cum ar fi faptul că în timpul guvernării lui Adrian Năstase a fost rezolvată una dintre marile cerinţe ale comunităţii maghiare, respectiv reamplasarea în Arad a Statuii Libertării, prin inaugurarea Parcului Reconcilierii Româno-Ungare.

”UDMR Arad nu a dorit până acum să colaboreze cu noi ca să nu-l supere pe Ghiţă (Gheorghe Falcă – n.r.), dar având în vedere rezultatul votului de la aceste alegeri, lucrurile se pot schimba”, a spus Căprar.

Contactat de corespondentul News.ro, preşedintele UDMR Arad, Peter Farago, a spus că exclude o colaborare locală cu PSD.

”Din punctul nostru de vedere, după alegerile locale din 2016 am ajuns la concluzia că pentru comunitatea maghiară cea mai benefică coaliţie locală, atât în Consiliul Local Municipal cât şi în Consiliul Judeţean, este cea stabilită prin parteneriatul încheiat cu PNL, care a funcţionat şi în anii trecuţi. Acest parteneriat este valabil patru ani şi, atâta timp cât cele convenite vor fi respectate, nu avem motive să îl schimbăm”, a spus Peter Fargo.

Întrebat dacă parteneriatul va fi păstrat chiar şi în condiţiile în care UDMR ar intra la guvernare, Peter Farago a răspuns: ”Din punctul meu de vedere, una este administraţia locală şi alta este guvernarea”.

În Consiliul Judeţean Arad, PSD are doar 11 consilieri din cei 33, iar PNL are 16. Pentru a obţine majoritatea simplă, PSD ar avea nevoie de sprijinul UDMR (doi consilieri), PMP (doi consilieri) şi ALDE (doi consilieri).

PSD a câştigat alegerile în judeţul Arad, conform primelor rezultate parţiale oferite de Biroul Electoral Judeţean, după numărarea a 90% dintre voturi.

La Senat, PSD a obţinut 35,5%, PNL - 32,6%, UDMR - 8,1%, USR - 7,4%, PMP - 5,1%, ALDE - 4,9%.

La Camera Deputaţilor, PSD a obţinut 34,8% din voturi, PNL - 32,8%, UDMR - 8%, urmat de USR - 7%, PMP - 4,4% şi ALDE - 4,4%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.