Deputaţii PNL au depus, marţi, un proiect de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, potrivit căruia cererile privind încuviinţarea urmăririi penale vor ajunge în maximum 24 de ore în plenul Camerei spre dezbatere şi vot, iar votul va fi deschis. Liberalii au depus acest proiect după ce luni cereau deblocarea unuia depus în urmă cu doi ani, care prevedea vot în 48 de ore pe toate cererile de ridicare a imunităţii parlamentarilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit secretarului Camerei Marcel Ciolacu, propunerea liberalilor a fost transmisă de către Biroul Permanent Comisiei de Regulament. 

”Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor are obligaţia să transmită de îndată solicitarea Comisie Juridice, care va dezbate şi va depune raportul în maximum 24 de ore. În interiorul acestui termen se realizează audierea deputatului şi studiul documentelor înaintate de procurorul general”, se arată în proiect. 

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Potrivit proiectului, raportul comisiei juridice se aprobă prin vot deschis al majorităţii membrilor prezenţi.

În ceea ce priveşte cererile de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului, preşedintele Camerei Deputaţilor ”aduce de îndată cererea la cunoştinţa Biroului permanent, care o trimite Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, pentru a întocmi un raport în termen de cel mult 24 de ore”. Actualul Regulament prevede că Biroul Permanent are la dispoziţie trei zile pentru a trimite cererea la Comisia juridică.

Şi în acest caz, raportul comisiei se aprobă prin votul deschis al majorităţii membrilor prezenţi.

De asemenea, raportul Comisiei juridice în ceea ce priveşte cererile de reţinere, arestare sau percheziţie vor fi supuse la vot în plen în maximum 24 de ore, potrivit proiectului. Actualul Regulament prevede ca raportul privind astfel de cereri să ajungă la vot în maximum 5 zile. 

Conform legislaţiei în vigoare, aceste solicitări se votează în plenul Camerei secret, cu bile. 

Deputatul PNL Mihai Voicu a declarat că votul deschis se referă la votul electronic, prin ridicare de mână sau nominal, aşa cum prevede Regulamentul Camerei, iar modalitatea de vot se va stabili de către preşedintele de şedinţă. 

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, după şedinţa Biroului Politic Naţional, că liberalii dau un ultimatum colegilor de la PSD, pentru a se vota în Parlament proiectul care prevede vot în 48 de ore pe cererile de ridicare a imunităţii parlamentarilor şi vot la vedere a acestor cereri, ea precizând că, în caz contrar, PNL ia în calcul şi ”variante radicale” pentru a forţa adoptarea.

Alina Gorghiu a afirmat că PNL a depus încă din 2014 un proiect de lege care prevede o procedură de simplificare a imunităţilor, potrivit căreia, din momentul în care a venit cererea de la DNA sau Parchet către Parlament, legislativul are le dispoziţie 24 de ore pentru elaborarea raportului şi încă 24 de ore pentru a da votul, în plen, un vot care trebuie să fie deschis, la vedere. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.