Pandemia a determinat un şoc economic major pentru majoritatea statelor, iar Guvernul PNL a luat rapid măsuri pentru a le oferi ajutor românilor şi sectoarelor afectate. De la eliminarea tuturor suprataxelor impuse de către PSD până la plata restanţelor pe care guvernările PSD le datorau firmelor private (concedii medicale, rambursări TVA), Guvernul PNL s-a dovedit a fi un real partener al mediului de afaceri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De altfel, PNL a fost partidul care şi-a asumat răspunderea trecerii României prin cea mai gravă criză din ultimele decenii. Când toţi au dat din colţ în colţ, PNL şi-a asumat responsabilitatea guvernării, pentru ca fiecare român să traverseze mai uşor această perioadă de încercare.

În 2020, într-un an de mare criză, Guvernul liberal a reuşit să păstreze locurile de muncă şi să susţină companiile româneşti confruntate cu criza – acum fiind cu 15.000 mai mulţi angajaţi decât la începutul anului.

O evoluţie se poate observa şi în ceea ce priveşte salariul mediu net. Calculat pentru luna august a acestui an, acesta este cu 7,6% mai mare faţă de luna august a anului 2019. De asemenea, inflaţia a scăzut în octombrie la 2,2% de la 5,4% sub PSD.

Drumul de la consum nesăbuit şi risipă - marca PSD - la investiţii şi dezvoltare economică

Guvernul liberal continuă politica pro-activă de sprijinire a mediului de afaceri pentru accelerarea creşterii economice şi politicile bugetare care sprijină creşterea economică, fără majorări de taxe şi impozite şi pentru perioada 2020-2024.

De asemenea, Guvernul a prevăzut 10 miliarde de euro pentru mediul de afaceri, antreprenoriat, digitalizare până în 2027 şi 30 miliarde lei – garanţii de stat pentru credite subvenţionate prin IMM Invest şi Eximbank.

„Asta trebuie să ofere un Guvern investitorilor, asta am oferit noi în acest an de guvernare şi vom oferi în următorii patru ani de guvernare, stabilitate şi preedictibilitate tuturor investitorilor. Da, într-un an de zile am reuşit să facem multe lucruri şi vom face mai departe şi mai multe lucruri. Pentru că de ce spunem acest lucru? Pentru că ştim ce avem de făcut pentru dezvoltarea economiei româneşti, pentru că avem resursele necesare şi pentru că sigur o vom face. Da, noi putem să facem acest lucru şi am demonstrat într-un an de zile. Am făcut deja multe, multe într-un timp record”, a spus ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Guvernul PNL va continua să susţină IMM-urile, afacerile mici şi antreprenorii români

De asemenea, Guvernul PNL va continua să susţină IMM-urile, antreprenorii, pe cei care pun România în mişcare şi va injecta capital în piaţă. Astfel, 5 miliarde lei vor merge către finanţare şi lichidităţi pentru companii prin IMM Leasing şi IMM Factor. Totodată, măsura amânării ratelor bancare va fi prelungită până la 1 iulie 2021.

Administraţia fiscală, partenerul cetăţenilor şi companiilor

Mediul de afaceri are nevoie de simplificarea legislaţiei, iar dosarele, zecile de interacţiuni fizice dintre contribuabili şi administraţie vor fi eliminate. Guvernul PNL îi asigură pe români că administraţia fiscală va fi transformată într-un partener al cetăţenilor şi al companiilor.

„Am început un proces accelerat de digitalizare şi îl vom duce la final, pentru ca antreprenorii să nu mai aibă nevoie de dosar cu şină, iar interacţiunea cu oricare din minister să fie exclusă şi digitalizată, la 2-3 click-uri distanţă afacerea lor să meargă. Nu mai vrem ca antreprenorul să fie plimbat de la un ghişeu la altul, ci vrem ca antreprenorul să fie respectat. El aduce plus-valoare în economia românească”, a mai declarat Ministrul Economiei.

O altă măsură cuprinsă în Programul de Guvernare este amânarea ratelor, care se va prelungi până la 1 iulie 2021. De asemenea, obligaţiile fiscale se vor eşalona pe o perioadă de 12 luni. Cei care sunt buni plătitori vor primi facilităţi fiscale la plata obligaţiilor şi va fi extins mecanismul de aprobare a rambursării TVA cu control ulterior. De asemenea, se vor extinde facilităţile pentru plata impozitelor şi a taxelor prin Ghişeul.ro.

Pentru a reduce birocraţia, se va reduce numărul de formulare şi declaraţii, şi se va simplifica depunerea acestora. În plus, se va promova utilizarea extinsă a semnăturii electronice în administraţia publică. Totodată, liberalii doresc să implementeze factura electronică şi să interconecteze  aparatele de marcat electronice fiscal.

Cele mai mari investiţii din ultimii 10 ani

Guvernul PNL a demonstrat că ştie să gestioneze economia, astfel putem vedea o creştere constantă a producţiei industriale în ultimele patru luni, dar şi o creştere în privinţa încasărilor la buget în ultimele trei luni, faţă de perioada similară a anului 2019.

Totodată, trebuie menţionat faptul că Guvernul Orban a reuşit să atragă de trei ori mai multe fonduri europene decât PSD şi a obţinut aprobarea Comisiei Europene pentru finanţarea marilor proiecte: autostrada Sibiu-Piteşti, centura ocolitoare a Bacăului, spitalele regionale de la Iaşi, Craiova, Cluj. În ciuda crizei cu care se luptă întrega lume, Guvernul a realizat investiţii publice record în ultimul deceniu, de 35,4 miliarde lei.  

Guvernul PNL a dezvoltat România în vremuri grele, chiar şi împotriva majorităţii toxice a PSD care a subminat iniţiativele Guvernului. Administraţiile liberale au arătat deja că pot să transforme cu finanţare europeană mari oraşe şi totodată să-şi asume amplul proces de reconstrucţie a României.

(Articol susţinut de Partidul Naţional LIberal)

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.