Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a declarat, marţi, la finalul întâlnirii pe care reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor au avut-o cu premierul Mihai Tudose, că toată lumea se îndoieşte de rezolvarea 100% a problemelor prin compensarea pe care Guvernul s-a angajat să o dea administraţiilor locale, dar efectele se vor vedea abia peste şase luni, când va fi făcută o evaluare clară. El a mai spus că, odată cu scăderea impozitului pe venit, Aradul va pierde 8 milioane de euro anual chiar şi după compensarea de la Guvern.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Noi am solicitat creşterea cotei din impozitul pe venit până la 60 la sută, calculând necesitatea de a compensa această pierdere. Guvernul a venit cu sume pentru compensare (...) Am încercat să explicăm că avem proiecte în derulare şi am ajuns la aceată cifră de 43 de sută şi dorinţa de compensare să nu diminueze din ceea ce înseamn[ excedentul unei primării pentru că acel excedent înseamnă dezvoltare. Putem spune că am căzut de acord ca în primăvara anului viitor să facem o analiză mult mai clară a acestor efecte, ceea ce confirmă că toată lumea se îndoieşte de rezolvarea sută la sută a problemei, dar sperăm ca dezvoltarea pe care o produc administraţiile locale să nu fie neglijată în întreaga ţară. Atunci când vorbeşti de dezvoltarea României, vorbeşti de dezvoltarea acestor comunităţi. Suntem în etapa de a vederea aceste afecte doar peste 6 luni. Bugetele din ceea ce înseamnă impozite pe venit vor scădea, în funcţie de localitate, între 22 şi 33 la sută. O să vedem o formă de compensare în 2018 şi vom vedea efectul acestei legi", a declarat Falcă.

El a spus că primarii au reuşit să demonstreze, cu pixul în mână, că bugetele locale pierd bani pentru dezvoltare.

"În acelaşi timp, există o dorinţă de echilibrare a dezvoltării, iar municipiile pe care se dezvoltă vor pierde din venituri pentru ca acestea să meargă, prin compensare spre localităţi care nu au această dezvoltare. E foarte greu pentru cei care muncesc, sunt harnici, se dezvoltă, să se trezească că nu mai au bani. Mi-e greu să mă duc la Arad să le spun – ştiţi, trebuie să tăiem din proiecte, ne-am dezvoltat prea repede, am gândit proiecte prea repede, trebuie să dăm mai departe bani", a mai afirmat primarul Aradului.

Întrebat ce a transmis liderul PSD, Liviu Dragnea, care a luat parte la întîlnire, falcă a spus că el le-a transmis primarilor să aibă încredere şi că anul viitor, în primăvară, vor fi făcute calcule.

Guvernul va compensa cu sume suplimentare din bugetul de stat scăderea veniturilor bugetelor locale, în urma diminuării impozitului pe venit de la 16 la 10%, a anunţat primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, la finalul întâlnirii reprezentanţilor Asociaţiei Municipiilor din România cu premierul Mihai Tudose, la discuţiile de la Palatul Victoria luând parte şi liderul PSD, Liviu Dragnea. Negoiţă a precizat că măsurile fiscale anunţate vor intra la adoptare în şedinţa de miercuri a Guvernului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.