Primăria Arad invocă, într-un răspuns transmis vineri la solicitarea News.ro, faptul că nu a avut la dispoziţie suficienţi funcţionari pentru a verifica cele aproape 21.000 de semnături depuse de USR în cadrul campaniei ”Fără penali”, arătând că procedura de validare va fi încheiată totuşi vineri, când dosarele vor fi înapoiate USR Arad. Ca răspuns la solicitarea USR de demisie a primarului Gheorghe Falcă, edilul afirmă că nu el personal are responsabilitatea verificării semnăturilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primăria Arad precizează că a primit de la USR Arad 62 de dosare cu semnături.

”Toate aceste semnături au fost verificate de un anumit număr de împuterniciţi ai primarului care au parole de acces în baza de date naţională. Este şi motivul pentru care nu a putut fi angrenat un număr mai mare de funcţionari, astfel încât verificarea datelor să se realizeze într-un interval de timp mai scurt.  Procedura la nivelul Primăriei Municipiului Arad se încheia azi (vineri – n.r.), urmând ca reprezentanţii URS Arad să fie invitaţi să-şi  preia dosarele cu semnături”, se arată în răspunsul transmis News.ro.

În text se mai arată că ”nici Primăria municipiului Arad, nici primarul Gheorghe Falcă nu au avut niciun moment intenţia de a bloca iniţiativa cetăţenească «Fără Penali»”.

Totodată, se precizează că USR a depus dosarele în două tranşe, iar pentru cea de a doua tranşă ultima zi de verificare din cele 15 prevăzute de lege este vineri.

”Doamna secretară a Primăriei a avut o întâlnire cu reprezentanţii URS Arad cu ocazia căreia li s-a comunicat faptul că în cursul zilei vor primi toate dosarele atestate. Ce s-a întâmplat între momentul de aseară şi cel din cursul acestei dimineţi, când mi s-a cerut demisia, dovedeşte faptul că în spatele iniţiativei cetăţeneşti se ascunde şi un interes politic (...) Cei care cunosc procedura ştiu că nu primarul se ocupă de aşa ceva, sunt oameni mandaţi să facă acest lucru. Dacă oamenii ar fi întârziat o zi, vă întreb: un primar trebuia să-şi dea demisia? Până la urmă oamenii au responsabilitatea de a verifica legalitatea acestor documente”, a afirmat, în acelaşi răspuns, şi primarul Gheorghe Falcă.

Liderii USR Arad au organizat o conferinţă de presă în faţa Primăriei Arad, vineri, în care i-au cerut demisia primarului Gheorghe Falcă (PNL), pe care îl acuză că ”refuză să elibereze cele 21.000 de semnături” adunate în municipiu în cadrul campaniei ”Fără penali în funcţii publice”.

”Este ultima zi de depunere a semnăturilor la Bucureşti, dar semnăturile arădenilor sunt reţinute de Primăria Arad fără nicio explicaţie. De aceea, noi cei de la USR Arad, în numele a 21.000 de arădeni din municipiu care au semnat, cerem demisia primarului Gheorghe Falcă. Semnăturile strânse de zeci de vouluntari arădeni în cadrul unui efort care a durat şase luni nu mai pot fi folosite! Au venit să semneze inclusiv oameni cu dizabilităţi, în cărucior, iar Falcă, pe lângă că ne-a dărmânat cortul, refuză să ne elibereze semnăturile. Ne pune în pericol proiectul, pentru că se poate să nu mai atingem pragul de 21 de judeţe cu peste 20.000 de semnături”, a declarat deputarul USR Sergiu Vlad.

Conform reprezentanţilor USR, semnăturile au fost depuse la Primăria Arad în două tranşe: prima de 15.000 de semnături, pentru care termenul limită de 15 zile pentru atestare a expirat în 14 septembrie, iar a doua tranşă, de aproape 6.000 de semnături, a avut termen joi.

”Fie că vorbim de ignoranţă, rea-credinţă sau incapacitate organizatorică, Primăria Arad denotă dispreţ faţă de voluntari, oamenii care au semnat, faţă de USR, care a contribuit la acest efort de şase luni. Aşadar, indiferent de cauza care a condus la această bătaie de joc la adresa arădenilor, cerem demisia primarului Gheorghe Falcă”, a declarat, la rândul său, senatorul USR Adrian Wiener.

Acesta a adăugat că ar fi inutil ca Primăria să elibereze vineri semnăturile, pentru că nu s-ar mai ajunge la Parlament cu ele.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.