Liderul PMP Eugen Tomac a afirmat că depăşirea pragului îndatorării de 50% din PIB şi anume peste 700 de miliarde de lei reprezintă cea mai bună dovadă a faptului că Guvernul „a scăpat hăţurile din mână când vine vorba de execuţia bugetară şi că nu este capabil să reechilibreze lucrurile din perspectivă fiscal-bugetară”. Necesarul de finanţare pentru rostogolirea acestei datorii publice a ajuns la 160 de miliarde de lei, mai exact peste 32 de miliarde de euro, fiind cel mai înalt nivel din istorie, iar finanţarea se face la împrumuturi cu dobânzi record, mai spune Tomac.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Odată cu depăşirea pragului de 50% din PIB pentru datoria publică, PMP solicită Guvernului să respecte legea răspunderii fiscal-bugetare şi să prezinte un plan coerent de reechilibrare îndeosebi din perspectiva cheltuielilor. Incompetenţa lui Dorel Câciu, ministrul de Finanţe cel mai incompetent şi tupeist din istoria recentă a României, ne-a costat peste 38 de miliarde de lei în doar 15 luni: 29 de miliarde în 2022 şi 9,1 miliarde pe primul trimestru din 2023. Sunt banii plătiţi de Guvern doar pentru dobânzile aferente creditelor acumulate. Se întâmplă asta pentru că Ministerul Finanţelor nu reuşeşte să genereze încredere şi aproape toate împrumuturile sunt pe termen scurt la dobânzi uriaşe. Adrian Câciu trebuie obligatoriu înlocuit odată cu rotativa guvernamentală”, a declarat europarlamentarul Eugen Tomac, conform unui comunicat de presă al PMP.

Tomac mai precizează că, din ce se întâmplă în SUA, unde există un blocaj între republicani şi democraţi tocmai pe tema datoriei publice, dar şi urmare a presiunilor asupra marilor datorii europene, devine evident că ne îndreptăm spre o criză a datoriilor suverane. În faţa unei astfel de perspective, trebuie avută în vedere reducerea la maximum a deficitului, pentru a nu se repeta povestea din 2007 – 2008, când Guvernului PNL (Tăriceanu) susţinut de PSD (Geoană) îi duduia economia în cap.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

„O propunere echilibrată este amendarea legii responsabilităţii fiscal – bugetare în aşa fel încât deficitul să nu poată fi niciodată mai mare decât creşterea economică prognozată. Asta pentru că se poate lesne observa că inventitatea PSD – PNL – UDMR este atât de mare încât reuşesc să depăşească prevederile iniţiale. De asemenea, ceea ce a făcut ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, echivalează cu subminarea economiei naţionale. La nivel minimal, Parlamentul ar trebui să iniţieze o comisie de anchetă care să lămurească modul în care am ajuns de la 35% datorie publică la 50% datorie publică în doar trei ani, proces accelerat odată cu instalarea Guvernului Ciucă şi înscăunarea lui Câciu la finanţe”, a completat Tomac.

PMP reaminteşte că ne aflăm în această situaţie şi pentru că avem un Buget pe 2023 fake, lucru dovedit de execuţia bugetară din trimestrul unu. Guvernanţii estimau un deficit de 4,4% (încă uriaş faţă de ţinta revenirii la sub 3% în 2024). Consiliul Fiscal spunea că va fi de 5,7%, iar încasările bugetare vor fi cu 11,3 miliarde de lei mai mici decât estimările. De asemeneea, bugetul pe 2023 este mult prea optimist. Bugetul este construit pe încasări din PIB de 34,77%.

Nu în ultimul rând, PMP constată că „economia privată nu se simte deloc bine, România fiind redusă la statutul de piaţă de desfacere”.

Conform sursei menţionate, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în 2022 un deficit de 26,571 miliarde euro, în creştere cu 52,07% comparativ cu cel din anul precedent, care a fost de 17,473 miliarde euro. În primele trei luni ale lui 2023, deficitul balanţei comerciale este de 6,8 miliarde de euro, cu potenţial de a depăşi pe tot anul ce s-a întâmplat în 2022.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.