Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii iniţiate în 2014 de către senatorii PNL Crin Antonescu şi Teodor Atanasiu prin care Avram Iancu este proclamat ”Erou al Naţiunii Române”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pentru cinstirea în mod deosebit a memoriei lui Avram Iancu (1824-1872), considerat cel mai mare erou naţional al românilor din Transilvania, cu merite excepţionale în afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale pe teritoriul strămoşesc, fostul conducător al revoluţiei române din 1848-1849 din Transilvania este declarat «Erou al Naţiunii Române»”, prevede articolul unic al legii.

Legea a avut un parcurs legislativ destul de agitat. A intrat pe ordinea de zi a Senatului în martie 2014, iar un an mai târziu a fost trimisă la promulgare, însă preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea legii. Preşedintele nu a contestat omagierea în sine a lui Avram Iancu, cât procedura prin care a fost făcută.

În cererea de reexaminare, Iohannis a arătat că Parlamentul are dreptul să instituie titlul de ”Erou al Naţiunii Române” şi să stabilească modul de acordare a acestei distincţii, însă a arătat că acordarea titlului unei persoane anume este reglementată de articolele 94 şi 100 din Constituţie ”care stipulează prerogativa exclusivă a preşedintelui României de a conferi titluri de onoare,prin decret contrasemnat de către primul-ministru, şi nu al Parlamentului, prin lege”.

Retrimisă la Parlament, legea nu a suferit nicio modificare, fiind votată din nou de Camera Deputaţilor pe 7 noiembrie, în calitate de for decizional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.