Preşedintele Uniunii Federative a Naţionalităţilor Europene (FUEN), Lorant Vincze, a declarat, joi, la Cluj, că organizaţia pe care o conduce va declanşa la nivel european, în luna mai, o campanie de strângere de semnături în vederea susţinerii proiectului Minority Safepack având ca scop protejarea minorităţilor din statele membre ale Uniunii Europene, UDMR propunându-şi să strângă în România cel puţin 200.000 de semnături.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele FUEN, Lorant Vincze, a explicat că această campanie va fi lansată în 19 mai, la Castelul Banffy din Bonţida, Cluj, şi îşi propune să strângă în 12 luni un milion de semnături, pe teritoriul a şapte state membre.

"Ceea ce a început ca o iniţiativă în cadrul UDMR, a devenit un subiect la nivelul UE. Va fi un an de campanie în UE, atenţie din partea mass-media şi conştientizare a populaţiei. Atingerea numărului de un milion de semnături mi se pare că nu va fi o problemă. Mai important este dacă reuşim prin campanie să realizăm o coaliţie în sprijinul acestui demers, o coaliţie care să nu fie numai în sprijinul minorităţilor naţionale, ci un sprijin al publicului larg. Vrem să fie o cale de dialog şi să arătăm că adoptarea acestor iniţiative nu ar lua nimic de la majoritate, ci ar îmbunătăţi UE, dând şanse egale cetăţenilor”, a explicat preşedintele FUEN.

Evenimentul de lansare a campaniei va coincide cu perioada în care la Cluj are loc congresul anual al FUEN, organizaţie cu 90 de filiale în 32 de ţări europene.

"Cluj va deveni capitala europeană a minorităţilor pentru câteva zile. Vom aborda mai multe teme relevante. Utilizarea limbii materne este laitmotivul acestor întâlniri, dar vor fi şi tematici speciale, cum ar fi contribuţia minorităţilor la patrimoniul cultural european, practicile europene în domeniul autonomiei sau modernitate şi inovare în comunităţile etnice. Vom vorbi despre iniţiativa cetăţenească Minority SafePack”, a mai spus Loran Vincze.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că partidul său îşi propune să strângă aproximativ 20% din totalul de semnături necesare şi a explicat că Minority Safepack ar putea fi legiferat de către UE în anul 2019.

"200.000 este o cifră reală. La scrutine electorale reuşim, sper să fie mai multe, dar asta este o ţintă. Am discutat cu organizaţiile care ne sunt partenere în FUEN despre susţinere. Nu e bine să existe o Europă cu două viteze şi în privinţa drepturilor minorităţilor. Pe de-o parte, Europa veche cu statele din Europa Occidentală şi o Europă mai nefericită, unde aceste probleme nu au fost rezolvate după căderea comunismului. Am câştigat procesul cu CE şi din cele 11 puncte propuse de nou, nouă au fost acceptate. Cerem UE protecţia minorităţilor, a limbilor minoritare, protejarea culturii şi a educaţiei, politică regională şi în favoarea minorităţilor, egalitate în audiovizual. Este un pachet foarte important care va trece la legiferare după ce strângem semnăturile, nu mai repede de anul 2019”, a declarat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, Minority Safepack este cel mai mare proiect politic al FUEN, iniţiat de către UDMR, Partidul Popular din Tirolul de Sud şi Tineretul Naţionalităţilor Europene. Scopul documentului este să ridice nivelul de protecţie al minorităţilor naţionale din competenţa exclusivă a statelor membre la cel al Uniunii Europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.