Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, afirmă că protestele de stradă din ultimele zile sunt consecinţa unei crize politice şi susţine că manifestaţiile de acum nu se pot compara cu cele generate de Ordonanţa 13 din 2017 sau cu 10 august 2018. „Oamenii ies şi strigă, fiecare are revendicarea lui, nu e aceeaşi revendicare. (...) Oamenii nu au vrut neapărat în momentul ăsta, cred că ”Jos guvernul, ci vor mai mult, vor să poată să participe la sistem şi la propria lor viaţă, sunt speriaţii de spitale, sunt speriaţi să meargă la spitale”, afirmă sociologul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Este o situaţie de criză politică şi mie mi se pare că în acest moment capitalizăm şi ceea ce s-a întâmplat înainte în politică, ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în politică şi oamenii sunt dezorientaţi, oamenii sunt dezamăgiţi de ceea ce se întâmplă şi simt că nu-şi pot gestiona viitorul. În ultimele cercetări pe care le-am făcut 10% spuneau că şi-au pierdut locurile de muncă – sigur, asta nu se vede în statistici neapărat, pentru că foarte mulţi au lucrat, de exemplu, în zona gri, au avut ocupaţii mai degrabă informale decât formalizate şi fiscalizate – sunt vreo 40% care spun că şi-au pierdut foarte mult din venituri, ceea ce duce la o situaţie, după părerea mea, o situaţie oarecum de explozie socială. Noi ştim, în sociologie, un om în stradă înseamnă o mie de oameni nemulţumiţi acasă, cam aşa au fost la ultimele revolte de stradă, caracterul este însă diferit acum. Nu este nici Ordonanţa 13 din 2017, nu este nici 10 august, mi se pare că e mai degrabă (...) oamenii ies şi strigă, fiecare are revendicarea lui, nu e aceeaşi revendicare şi eu zic că nici nu ar trebui să exagerăm foarte mult cu protestele împotriva medicilor, pentru că au fost nişte lucruri spontane, nu fac parte din corul acestei revolte de stradă. Nu sunt de mare amplitudine, însă guvernanţii ar trebui să ţină cont de aceste manifestări”, a afirmat duminică seară, la Digi 24, sociologul Vasile Dîncu. 
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD consideră că protestatarii care ies în stradă la manifestaţiile anti-restricţii nu vor neapărat căderea guvernului. 
„Oamenii nu au vrut neapărat în momentul ăsta, cred că, jos guvernul, ci vor mai mult, vor să poată să participe la sistem şi la propria lor viaţă, sunt speriaţii de spitale, sunt speriaţi să meargă la spitale”, mai susţine Dîncu. 
El consideră că „guvernanţii au greşit” în ceea ce priveşte maniera de a comunica, el dând exemplul premierului Florin  Cîţu care a încercat să comunice folosindu-se de tabele în faţa unor „izbucniri emoţionale, mai degrabă”.   Dîncu acuză de asemenea Executivul de atitudine arogantă. 
„Este un sentiment al aroganţei guvernului care apare aproape la fiecare guvern, dar acum s-a părut că unele gesturi ale guvernanţilor, gesturi mici, la nivelul, să zicem, al comportamentului guvernamental în general, dar care sunt relevante:  faptul că miniştrii sunt prinşi fără mască şi incită pe oameni la acest lucru. Apoi am văzut doi oameni politici cu experienţă care au spus unul că sunt needucaţi cei din stradă şi că ar trebui să meargă la şcoală, lucru care e destul de grav, este  o aroganţă în direct, altul a spus că sunt fascişti sau terorişti. Aceste mici greşeli pot să producă, până la urmă, scântei şi revolte sociale, dar ar trebui luate în serios”, a mai afirmat Vasile Dîncu. 
El susţine că şi criza din interiorul guvernului este „privită prost afară”, iar „oamenii nu mai vor scandal nici în Guvern, nici între opoziţie şi putere” ci doresc „lucruri concrete”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.