Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a anunţat lansarea programului de finanţare Timcultura 2022, pentru operatorii culturali, iar un exemplu de proiect ce va fi finanţat este chiar Festivalul Internaţional de Literatură care nu primise banii necesari de la Centrul de Proiecte al Primăriei Timişoara. Alin Nica a precizat că primarul Dominic Fritz, care ulterior a anunţat că va căuta finanţare pentru acest festival, îşi face imagine ”pe spatele operatorilor culturali”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Preşedintele CJ Timiş, Alin Nica (PNL) a anunţat că luni, în data de 2 mai, va fi lansat programul Timcultura 2022, pentru finanţarea operatorilor culturali.
 
”Luni, 2 mai, vom lansa Timcultura 2022, programul de finanţare al Consiliului Judeţean Timiş prin care organizaţiile culturale pot accesa fonduri nerambursabile. Sunt conştient că Timcultura va reprezenta o soluţie pentru mai mulţi operatori culturali care au pierdut finanţarea de la Centrul de Proiecte al Primăriei Timişoara deoarece acolo, se pare că nu sunt punctate aspecte importante precum impactul în comunitate, calitatea unui eveniment, anvergura sau tradiţia sa”, a anunţat Alin Nica pe Facebook.
 
Unul dintre proiectele eligibile la finanţare este Festivalul Internaţional de Literatură care nu a primit banii solicitaţi prin Centrul de Proiecte al Primăriei Timişoara.
 
”Un exemplu în acest sens este Festivalul Internaţional de Literatură. Cum să nu fie eligibil un proiect care a adus în Timişoara, timp de 11 ani, autori de talie internaţională, unii prezenţi pe lista candidaţilor la premiul Nobel? Ce fel de viziune şi a cui viziune implementează Centrul de Proiecte? Despre ce transparenţă vorbim când Centrul de Proiecte respinge o contestaţie argumentată, dar primarul oferă o alternativă în afara evaluării, doar pentru cei care, exasperaţi de nedreptatea suferită, au luat o poziţie publică? Ce se întâmplă cu ceilalţi operatori culturali ale căror contestaţii au fost ignorate? Unde se face adevărata evaluare a proiectelor, în Comisia de selecţie sau în funcţie de numărul de like-uri strânse pe Facebook?”, a scris Nica pe Facebook.
 
Alin Nica este de părere că operatorii culturali nu au nevoie de mila primarului Dominic Fritz (USR), ci de o evaluare corectă.
 
”Eu cred că operatorii culturali nu au nevoie de mila primarului Dominic Fritz aflat sub presiunea publicului, ci de o evaluare corectă. Centrul de Proiecte, coordonat de primar, instituţie care a aruncat la coşul de gunoi Festivalul de Literatură, este viitor mecanism de implementare care va hotărî unde merg mulţi bani din Programul Timişoara, Capitală Europeană a Culturii.  Mă îngrijorează situaţia creată şi mă întristează că Dominic Fritz recurge la artificii de imagine pe spatele operatorilor culturali. Dacă chiar are intenţia să corecteze greşeala făcută de Centrul de Proiecte, pe viitor, primarul ar putea îmbunătăţi metodologia de finanţare şi ar putea instrui echipa "aleasă pe sprânceană" dar lipsită de experienţă din proaspăta lui instituţie subordonată”, a mai precizat Alin Nica.
 
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat că va căuta soluţii de finanţare pentru Festivalul International de Literatură din Timişoara şi va organiza o dezbatere despre finanţarea culturii, după ce Centrul de Proiecte, instituţie înfiinţată de edil în subordinea Primăriei Timişoara, a respins finanţarea pentru acest festival. Scriitorul timişorean, Robert Şerban a anunţat că acest festival, care s-ar fi aflat anul acesta la cea de-a 11-a ediţie, nu mai primeşte banii necesari organizării.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.