Preşedintele comisiei pentru controlul SRI, Cristian Chirteş a declarat, miercuri, la Parlament, despre atacul cibernetic revendicat de Killnet la adresa mai multor site-uri oficiale din România, că există în România o investigaţie şi organizele abilitate vor face precizări în acest sens. El a arătat că SRI i-a informat că nu au fost identificare conexiuni între atacurile cibernetice de sorginte rusă care vizează statul român şi conflictul ruso-ucrainean. Atacurile cibernetice reprezintă în momentul actual cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii naţionale şi a cetăţeanului, a mai spus preşedintele comisiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La şedinţa comisiei SRI a participat, miercuri, directorul Centrului Naţional Cyberint – Serviciul Român de Informaţii, Anton Rog.

Preşedintele comisiei pentru controlul SRI, Cristian Chirteş a afirmat, la final, că au avut o dezbatere despre atacurile cibernetice care au vizat România în ultima perioadă şi ceeceea ce poate urma precum şi despre ameninţările cibernetice actuale sau viitoare, care pot apărea pe teritoriul României. 

Chirteş a arătat că SRI le-a prezentat pe larg modul în care acţionează, când, unde şi când şi a făcut referire la evenimentul din data de 29 aprilie 2022, când o serie de site-uri aparţinând unor autorităţi publice şi entităţi private, chiar şi instituţii financiar bancare, au fost victimele unui atac cibernetic de tip DdoS, care a determinat indisponibilizarea unor site-uri ale acestor instituţii, iar atacurile respective au durat circa două săptămâni.

”Atacul cibernetic a fost revendicat de gruparea pro rusă Killnet, care este specializată în asemenea atacuri de tip DdoS. Această grupare a lansat atacuri similare şi în cazul altor ţări NATO şi instituţii din SUA, Estonia, Polonia, Cehia, Bulgaria, Croaţia, Germania şi trebuie să vă spun că există în România o investigaţie în acest sens, iar organele abilitate vor face precizări în acest sens”, a explicat Cristian Chirteş, precizând că este o investigaţie în curs. 

De asemenea, a adăugat el, SRI precizează că, în afara atacurilor DdoS, derulate de Killnet, nu au fost identificare conexiuni între atacurile cibernetice de sorginte rusă care vizează statul român şi conflictul ruso-ucrainean. 

”Atacurile cibernetice reprezintă în momentul actual cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii naţionale şi a cetăţeanului”, a mai spus el.

Preşedintele comisiei a ţinut că precizeze că ”nu există şi nu sunt dovezi că această organizaţie, Killnet, a primit ordine de Federaţia Rusă pentru aceste atacuri”.

”Nu a fost un atac statal, cum se spune în specialitate dar, cu siguranţă, ministerele, instituţiile publice, SRI se pot aştepta şi se aşteaptă în viitor la alte tipuri de atacuri mult mai complexe, fiindcă trebuie să recunoaştem că acest atac nu a fost unul complex. Există posibilitatea unor atacuri mult mai complexe”, a mai spus el, precizând că ancheta o face DIICOT-ul. 

El a mai spus că în trecut au fost atacuri statale la adresa României. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.