Preşedintele CE Ursula von der Leyen a acceptat nominalizarea europarlamentarului PNL Adina Vălean pentru postul de comisar european din partea României. Conform CE, atât Sigfried Mureşan, cât şi Adina Vălean s-au descurcat bine la interviuri, preşedintele ales al CE optând pentru Vălean, prezentată drept un europarlamentar experimentat. Premierul Ludovic Orban, acuzat de lipsa consultării cu partenerii politici în privinţa nominalizării Adinei Vălean pentru funcţia de comisar european, spune că decizia a fost luată ”sub imperiul urgenţei”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Orban spune că nominalizarea Adinei Vălean pentru postul de comisar european s-a făcut ”sub imperiul urgenţei”

"România a transmis astăzi, 6 noiembrie, două propuneri de candidaţi pentru postul de comisar european. Ambii au avut interviuri cu preşedintele-ales şi s-au descurcat bine. Preşedintele- ales a decis ca Adina Vălean să preia portofoliul Transporturilor. Doamna Vălean este un europarlamentar experimentat, care a fost deja preşedintele comisiei ENVI şi este în prezent preşedintele comisiei ITRE. În cariera sa a acumulat experienţă pe subiectele asociate portofoliului Transporturilor. A fost raportor al ,,Mecanismului pentru Interconectarea Europei’’, prin care este susţinută infrastructura în domeniul transporturilor, energiei şi serviciilor digitale. Prin acest proiect a lucrat la sisteme de conectare a vehiculelor şi de reducere a emisiilor de dioxid de carbon”, au transmis reprezentanţii echipei de tranziţie a preşedintelui-ales al CE, Ursula von der Leyen.

Vălean urmează sp fia audiată atât în Parlamentul de la Bucureşti, dar va fi supusă procedurilor din PE pentru desemnarea comisarior.

Adina Vălean este a patra nominalizare trimisă de România şi prima făcută de Guvernul Orban, ea fiind acceptată de preşedintele CE Ursula von der Leyen.

României îi revine postul de comisar european pentru Transporturi, pentru care iniţial a fost nominalizată Rovana Plumb, care a nu a îndeplinit însă criteriile de integritate, urmată de Dan Nica, respins de preşedintele ales al CE Ursula von der Leyen încă înaintea începerii procedurilor parlamentare.Cea de a treia nominalizare a fost făcută de Guvernul PSD după demiterea prin moţiune de cenzură, Victor Negrescu. În cazul acestuia, CE a transmis că orice nominalizare trebuie să aibă şi acordul preşedintelui Iohannis. 

Premierul Ludovic Orban a anunţat, miercuri, după şedinţa de Guvern,  că europarlamentarii Siegfried Mureşan şi Adina Vălean vor fi propuşi pentru postul de comisar european din partea României, decizia fiind luată în urma consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis. Totodată, Orban a spus că le va solicita preşedinţilor celor două Camere audierea în comisiile de specialitate din Parlamentul României a candidaţilor.

"După consultarea preşedintelui Klaus Iohannis, am luat decizia, împreună, să trimitem către preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, doi candidaţi pentru funcţia de comisar european. Este vorba despre europarlamentarii Siegfried Mureşan şi Adina Vălean", a spus Orban.

De asemenea, el a anunţat că va trimite către preşedinţii celor două Camere solicitarea de a organiza audierea în comisiile de specialitate ale Parlamentului României "fie pentru cei doi candidaţi, fie pentru candidatul care va fi decis de preşedintele Comisiei Europene".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.