Premierul Florin Cîţu a declarat că Primăria Timişoara este una dintre cele mai bine finanţate primării din ţară şi că primeşte lunar 45 milioane de lei, însă, recent, avea în conturi doar 18 milioane lei. Cîţu a adăugat că Guvernul nu a mai alocat banii necesari pentru cumpărarea de certificate verzi pentru compania de termoficare din Timişoara pentru că cererea a venit mult prea târziu, cam în acelaşi timp cu amenda de 21 milioane euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Primăria Timişoara este una dintre cele mai bine finanţate primării din România, a primit prin anexa 703 cred că 28 milioane lei, primeşte lunar aproape 45 milioane lei. La momentul la care m-am uitat eu, erau 18-19 milioane de lei în cont. Dar  problema a fost că acea cerere a venit prea târziu şi aici m-aş întreba de ce. Pentru că aceste certificate verzi se cumpără din timp. Cererea a venit în momentul în care  se emitea acea amendă”, a declarat, la Timişoara, Florin Cîţu.
 
Premierul a adăugat că este momentul să se facă reformă şi să se verifice cum a cheltuit Primăria Timişoara banii în prima parte a anului.
 
”Poate e un moment bun de reformă, să vedem cum s-au cheltuit banii în prima parte a anului, de ce nu s-au plătit certificatele verzi şi aşa mai departe. Ar trebui să ne uităm şi la acest lucru. În România mai sunt şi alte UAT, Constanţa care şi-a plătit certificate verzi din bugetul propriu”, a declarat prim-ministrul.
 
Cîţu a mai precizat că Primăria Timişoara se mai poate împrumuta.
 
”Există această OUG care permite tuturor UAT, nu discriminăm, să se împrumute pentru alte cheltuieli”, a declarat Cîţu.
 
Administraţia Fondului pentru Mediu a amendat compania de termoficare din Timişoara, Colterm, cu suma de aproximativ 21 de milioane de euro pentru că nu a achiziţionat certificate de CO2.
 
Pentru această situaţie, primarul Timişoarei, Dominic Fritz a dat vina pe preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, care recent anunţase că Guvernul a alocat o sumă de bani pentru achiziţionarea de certificate pentru emisii de CO2, şi a spus că acest lucru a avut ca efect blocarea demersurilor.
 
”Tot acest efort a fost aruncat în aer de Alin Nica, printr-o postare pe Facebook în care se lăuda că a rezolvat problema banilor. Publicitatea făcută în jurul acestor discuţii, purtate până în acel moment, cu discreţie şi responsabilitate, a avut ca efect blocarea demersurilor, iar Hotărârea de Guvern nu a fost adoptată până acum. Am fost extrem de dezamăgit că, pentru preşedintele Consiliului Judeţean, a fost mai importantă popularitatea lui pe Facebook şi în partid decât Timişoara. Cei 106 de milioane de lei primiţi amendă se adaugă celor 320 de milioane, pe care Colterm le datorează statului şi furnizorilor. Nu e singura companie de termoficare care primeşte amendă pentru certificatele CO2, s-a întâmplat şi la Oradea, dar asta nu ne încălzeşte cu nimic. Timişoara are în continuare nevoie de susţinerea guvernului în faţa acestor datorii istorice uriaşe care ameninţă, în mod direct, dezvoltarea oraşului”, a mai transmis Fritz.
 
Datoriile companiei de termoficare din Timişoara, Colterm, erau, înainte de amendă, de 320 milioane lei.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.