Preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu (PNL), a declarat, luni, că a fost anunţat că Instituţia Prefectului a atacat în contencios administrativ părţi din Hotărârea de Consiliu Judeţean prin care a fost aprobat bugetul judeţului. În acest context, el susţine că a fost ”obligat să comunice tuturor instituţiilor din subordine” că este ”obligat să sisteze toate plăţile, şi cele de funcţionare şi cele de dezvoltare”. În replică, Prefectura arată că prin demersul prefectului, susţinut de PSD, ”nu au fost afectate nici salariile şi nici cheltuielile materiale prevăzute în bugetul propriu de venituri şi cheltuieli”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prefectura judeţului Giurgiu a atacat la Tribunal Hotărârea de Consiliu Judeţean prin care a fost aprobat bugetul propriu de venituri şi cheltuieli al judeţului Giurgiu, bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din venituri proprii şi subvenţii, bugetul creditelor interne şi bugetul fondurilor externe nerambursabile pe anul 2022 şi estimării pe anii 2023-2025.  

În urma demersului, preşedintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu (PNL), afirmă că Hotărârea a fost suspendată şi, până nu se prezintă în instanţă, a dispus încetarea tuturor plăţilor, inclusiv către instituţiile din subordine.  

”Avem un motiv de nemulţumire: faptul că, printr-o adresă primită luni, Instituţia Prefectului ne-a comunicat că a atacat bugetul Consiliului Judeţean. Mi-aduc aminte de 2012 (...) că printre cei mai buni colaboratori ai mei şi oameni care susţineau cu argumente dar şi cu foarte mult suflet susţineau cauza Consiliului Judeţean când ne-a fost atacat bugetul, în 2012, printre aceşti oameni era şi doamna Florentina Stănculescu, atunci director economic în Consiliul Judeţean şi foarte bun colaborator. Acum, aşa, după cum trec anii, se schimbă vremurile, se schimbă şi oamenii, doamna Stănculescu în calitate de prefect, deşi a anunţat la începutul mandatului domniei sale că vom colabora şi va susţine dezvoltarea judeţului, atacă bugetul instituţiei şi, ca atare, am fost obligaţi să comunicăm tuturor instituţiilor din subordine că până când nu vom avea acces în instanţă la fundamentarea, motivarea acestui demers, suntem obligaţi să sistăm toate plăţile, şi cele de funcţionare şi cele de dezvoltare. (...) Adresa pe care v-am pus-o la mapă este singura pe care o avem ca şi corespondenţă oficială. Motivarea o aflăm când vom avea acces la dosarul din instanţă. Deocamdată nu ştim ce scrie acolo, înţeleg că a atacat câteva proiecte din partea de dezvoltare, dar articolul 123 invocat de domnia sa din Constituţie şi ceea ce spun colegii mei de la juridic, cumva se suprapun: actul administrativ atacat este suspendat de drept, or actul administrativ este Hotărârea de Consiliul Judeţean”, a declarat Dumitru Beianu, luni după-amiază, în cadrul unei conferinţe de presă.  

Preşedintele CJ a adăugat că ”este total ineptă situaţia ca atare”, subliniind că nu vorbeşte ”despre persoane neapărat”. 

El spune că este vorba despre o ”încercare de blocare” pe care o consideră ”inacceptabilă” şi anunţă că va trimite memorii primului ministru, ministrului Afacerilor Interne, dar şi preşedintelui PSD Marcel Ciolacu. 

”Nu-mi închipui că nu există mai sus de judeţul Giurgiu oameni rezonabili şi înţelegători care să descurajeze asemenea abordări. (...) Sperăm că situaţia se va debloca în scurt timp pentru că altfel, pe lângă problema legată de funcţionare, inclusiv salarii, riscăm să pierdem foarte multe oportunităţi legat de proiectele pe care le dorim a fi implementate în judeţul Giurgiu. Regretabil, sincer. Probabil cineva cu o minte extrem de rudimentară îşi închipuie că dacă nu reuşim noi să facem prea multe acum, blocându-ne pe asemenea motive puerile şi ilogice, o să se gândească cineva: hai dă-i aducem pe ăia dinainte, care erau experţi doar în păcănele”, a adăugat Beianu.  

După ieşirea publică a preşedintelui CJ Giurgiu, Prefectura judeţului a anunţat că procesul în instanţă are ca obiect ”anularea parţială” a unei anexe a hotărârii prin care este aprobat bugetul, respectiv capitolele legate de cultură, recreere şi religie , cel care vizează acţiuni generale economice, comerciale şi de muncă şi cel privind transporturile.  

”Contrar celor declarate de domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu, prin această acţiune nu a fost afectat bugetul de funcţionare al judeţului, în consecinţă nu au fost afectate nici salariile şi nici cheltuielile materiale prevăzute în bugetul propriu de venituri şi cheltuieli”, transmite  Instituţia Prefectului judeţului Giurgiu. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.