Prefectura Argeş a atacat în contencios administrativ autorizaţia de construire care stă la baza lucrărilor de reparaţii la bulevardul central din municipiul Câmpulung. Demersul a fost făcut după ce controale ale Inspectoratului de Stat în Construcţii au arătat nereguli în eliberarea documentaţiei legale, care a avut loc în mandatul fostului primar. Actualul edil al Câmpulungului, Elena Lasconi, transmite că lucrările la bulevard erau programate a fi finalizate în următoarele două luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prefectul judeţului Argeş, Radu Perianu, anunţă, miercuri, că Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a făcut în luna martie a acestui an mai multe verificări privind autorizaţia de construire eliberată în anul 2019 pentru renovarea principalului bulevard din Câmpulung, iar documentele arată că aceasta ”a fost emisă cu încălcarea prevederilor legale”.  

Printre altele, conform datelor furnizare de prefectul judeţului, certificatul de urbanism conţine date eronate şi incomplete, nu au fost solicitate avize/acorduri ”necesare şi obligatorii pentru acest tip de lucrări” din partea Ministerului Culturii prin Direcţiile Judeţene de Cultură, fiind zonă protejată, sau a Poliţiei - Biroul rutier, sau acestea au fost obţinute ulterior emiterii autorizaţiei.  

În plus, printre neregulile constatate se numără faptul că certificatul de urbanism a fost emis ”cu date incomplete”, iar ”documentaţia tehnică DTAC nu conţine documentaţie cadastrală, extrasele de carte funciară de informare şi extrase de plan cadastral la data emiteri, (sunt anexate unele din anul 2020 şi 2022 după emitere A.C.), şi nu are la bază o expertiză tehnică, pentru lucrări de reabilitate, contrar prevederilor art.18 alin. 2 din Legea nr.10/1995 privind calitatea în construcţii, şi avizul 1.5.C., conform prevederilor legale, privind lucrările de intervenţii la construcţii existente”. 

În aceste condiţii, Prefectura a atacat în contencos autorizaţia care stă la baza lucrărilor.  

”Contestaţia făcută nu este nici o dorinţă personală, nici o chestiune politică, este o cerinţă legală! (...) Aş vrea să le spun câmpulungenilor că legea trebuie respectată indiferent de culoarea politică a primarului. Legea trebuia respectată şi de fostul primar Ţâroiu şi de actualul primar, Elena Lasconi. Când eşti indiferent, când nu te interesează ce spune legea, ajungi în situaţii dificile de pe urma cărora are de suferit o comunitate întreagă. Eu, în calitate de cetăţean, şi mai apoi, în calitate de prefect, am obligaţia să respect legea. Poate că în loc de mesaje de văicăreală publică pe reţelele de socializare, ar fi fost cazul ca reprezentanţii administraţiei publice locale să intre în legalitate. Noi, ca cetăţeni, suntem egali in faţa legii, indiferent de poziţia socială, publică sau politică. Dacă un om construieşte o casă fără autorizaţie, i se cere să intre în legalitate. Dacă nu face asta, casa este demolată!”, se arată într-un mesaj făcut public, miercuri, de către prefectul de Argeş, Radu Perianu.  

Marţi seară, cu mai puţin de 24 de ore înaintea anunţului făcut de prefect, primarul oraşului Câmpulung, Elena Lasconi, scria pe Facebook, despre această decizie, despre care susţine că a aflat din presa locală.  

”Astăzi, se bucură şi râd că au obţinut o victorie. Este vorba de o posibilă judecare a cererii de anulare a autorizaţiei pentru bulevard (deocamdată sunt zvonuri şi nu am luat la cunoştinţă de această cerere). Manevra e simplă. Toată lumea aşteaptă terminarea lucrărilor. Şi aveam siguranţa că în maximum două luni era gata.  

Nu vreau să rememorez mizeria lăsată în urmă de fostul primar. Un bulevard decopertat, zero lei alocaţi, proiect de asfaltare cu mari probleme, acte făcute de mântuială. Am reparat din mers tot ce s-a putut legal. Când am terminat de făcut toată documentaţia ca la carte (cea care ar fi trebuit să fie făcută înainte de autorizaţie), când bulevardul a început să prindă contur, au început plângerile. Nu am să le enumăr. Cert este că în urma ultimului control de la ISC, concluzia a fost că autorizaţia dată de Ţâroiu are mari probleme de legalitate doar că atunci nu l-a reclamat nimeni. A ajuns concluzia la Prefectură. Sincer, puteau să analizeze câteva luni bune, dar s-au mişcat super rapid şi se pare că ne-au dat în judecată (aşa scrie presa locală). Interesant şi chiar nu aveam aşteptări. Ce să mai zic? Felicitări pentru eficienţă! Vă aşteptăm la Câmpulung! Cu toţii suntem «bucuroşi» să mai lungim boala”, a scris Lasconi marţi seară. 

Elena Lasconi a mai scris că este ”unul dintre cei mai «vânaţi» primari din România” şi că scopul unor personale din vechea clasă politică „disperate să pună mâna pe putere” este ca ea să nu îşi ducă mandatul la capăt. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.