Deputatul PNL Cătălin Predoiu fost ministru al Justiţiei, critică OUG anunţată de actualul ministru Ana Birchall, considerând că trebuie sporită disciplina în instanţe şi parchete şi că trebuie abrogată de urgenţă legea recursului compensatoriu, ”iresponsabil promovată de fostul ministru Toader şi vinovat promovată de majoritatea PSD”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Birchall, ministrul Justiţiei, propune majorarea pedepselor. E o idee greşită pe care o resping. Majorată disciplina în instanţe şi parchete, da! E rolul şefilor de instanţe şi parchete, al CSM, cu care, de principiu, ministrul Justiţiei trebuie să lucreze strâns în această direcţie, pe bază de cooperare. Iar aplicarea legii în stradă ţine şi de Poliţie, în prima fază de Poliţie. Iar acolo selecţia şi pregătirea sunt stricate în rostul lor de influenţa politică, în special de influenţa unor clanuri PSD-iste în ultimii ani. Şi încă ceva, se impune abrogată de urgenţă legea recursului compensatoriu, iresponsabil promovată de fostul ministru Toader şi vinovat promovată de majoritatea PSD. Această lege este un pericol public continuu”, scvrie Predoiu pe Facebook.

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat, joi, că între modificările propuse la legislaţia penală pentru a fi adoptate prin OUG este şi o prevedere potrivit căreia cererea procurorului pentru încuviinţarea percheziţiei domiciliare se soluţionează de îndată, nu în 24 de ore.

De asemenea, percheziţia în caz de flagrant sau salvarea vieţii se poate face la orice oră. Ministerul Justiţiei propune, în acelaşi timp, înăsprirea pedepselor pentru lipsire de libertate în mod ilegal şi incriminarea separată a răpirii, care presupune violenţa asupra victimei.

"Astfel, se propune incriminarea în mod distinct a răpirii ca variantă agravantă a faptei de lipsire de libertate în mod ilegal, cu o pedepsă sporită de la doi la opt ani. (...) De asemenea, propunem înăsprirea tuturor pedepselor în situaţia lipsirii de libertate, pentru variantele agravante ale acţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, practic majorând pedepsele pentru acţiunea de lipsire de libertate, respectiv răpire, se poate ajunge acum inclusiv la aplicarea pedepsei detenţiunii pe viaţă", a afirmat Ana Birchall.

Totodată, se propune înăsprirea condiţiilor liberării condiţionate, întrucât s-a constatat că de aceasta beneficiază mult prea uşor persoane care au comis fapte cu violenţă.

Atribuţiile DIICOT au fost extinse la variantele agravate ale lipsirii de libertate, iar cauzele înregistrate la DIICOT şi parchete înaintea intrării în vigoare a OUG vor rămâne la aceste structuri, decizia fiind astfel aplicabilă şi în cazul Caracal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.