Fostul prim-ministru, Victor Ponta a scris, pe Facebook, că actualul guvern începe să caute vinovaţi pentru propriile eşecuri pentru a masca faptul că este un Guvern format din ”urechişti, funcţionari de mâna a şaptea de la Bruxelles, navetişti, oengişti agresivi foşti lefegii ai lui Soros”, Ponta răspunzând astfel acuzelor legate de modul în care a condus Guvernul ce i-au fost aduse de către Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Iată că «Guvernul Lui» , sau al «tehnocratilor» sau «Guvernul Familiei Iohannis» etc se pregăteşte să iasă din scenă în modul cel mai jalnic posibil fiind evident că nu sunt în stare de nimic şi că rezultatele lor până la sfârşitul anului vor fi dezastruoase s-au hotărât la spartul târgului să găsească vinovaţi pentru propria incompetenţă (sigur că «Greaua Moştenire» e metoda clasică)!”, a scris Ponta.

El invocă realizările guvernării sale din anii 2012-2015 - ”creştere economică, plata împrumutului la FMI, inflaţie inexistentă, curs valutar stabil, taxe scăzute, salarii şi pensii mai mari, subvenţii în agricultură, fonduri europene de miliarde, investiţii în administraţia locală, creştere de exporturi şi locuri de muncă, coerenţă în actul guvernamental - şi le compară apoi cu cele ale Guvernul actual ce ar fi alcătuit, în opinia lui Ponta, din ”urechişti, funcţionari de mâna a şaptea de la Bruxelles, navetişti, oengişti agresivi foşti lefegii ai lui Soros, asistentele kaghebiste ale lui Macovei şi cunoştiinţele din Sibiu ale «Şefului»”.

Victor Ponta impută guvernului Cioloş lipsa investiţiilor şi subvenţiilor, a creşterilor de pensii şi salarii, încasări reduse la buget şi neutilizarea banilor europeni. ”Dar «Guvernul Lui» a îndeplinit principalele sale obiective de guvernare: vila pentru Iohannis/ maşini noi (BMW, normal, prietenii ştiu de ce) în coloana oficială a lui Iohannis şi acum avion pentru Iohannis - bănuiesc că asta va fi tot ce rămâne după ei!”, afirmă Ponta.

Fostul premier susţine că naivitatea ideii unui guvern de tehnocraţi competenţi, serioşi şi apolitici a fost demonstrată prin activitatea guvernului Cioloş. ”Iată, stimaţi concetăţeni, «tehnocraţii» lui Iohannis sunt incompetenţi, neserioşi şi nu mai fac nimic altceva decât politică şi chiar o politică de foarte proastă calitate”, a adăugat Victor Ponta.

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, i-a trimis, miercuri, o scrisoare deschisă fostului premier Victor Ponta urmare a acuzaţiilor acestuia la adresa actualului Guvern, în care enumeră problemele lăsate de fosta guvernare şi în care spune că Executivul Cioloş a greşit fiind ”prea elegant până acum”. ”Am muncit tăcuţi la repararea politicilor lăsate de politicieni ca dumneavoastră. A venit vremea să vorbim. Vom mai vorbi. Şi nu în şoaptă”, avertizează Ghinea.

”Stimate domnule Ponta, aţi început de curând o campanie agresivă la adresa Guvernului Cioloş, printre altele, pe tema fondurilor europene. Acest Guvern s-a obişnuit să nu răspundă atacurilor politicianiste şi să ne vedem de treabă, conform proverbului despre caravană şi câini. Însă aţi depăşit limita bunei cuviinţe. Oamenii aud de la dumneavoastră că Dacian Cioloş şi echipa lui sunt «jemenfişişti» – că ne doare în cot, pe româneşte –, iar de la colegii dumneavoastră de partid aud chiar că «acţionăm împotriva României»”, afirmă ministrul Fondurilor Europene în scrisoarea deschisă adresată lui Victor Ponta şi postată pe pagina de Facebook a lui Cristian Ghinea.

El spune că îi va da lui Ponta câteva exemple de ”jemenfişism” din timpul guvernării acestuia, ”care vor rămâne în istorie”.

”Oamenii vor compara cu ce a făcut Dacian Cioloş pentru această ţară şi vor trage singuri concluziile. Să le luăm pe rând”, continuă Ghinea.

El începe cu oamenii de la sate şi menţionează că Dacian Cioloş este românul care a adaptat Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene la realitatea agriculturii din România, iar agricultura noastră fragmentată, ţărănească, are acum şansa dezvoltării prin ceea ce toată lumea numeşte ”Reforma Cioloş”.

”Doar că Guvernul condus de dumneavoastră nu a avut priceperea să fructifice la maximum această reformă. Aţi exclus cea mai mare parte dintre fermieri din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), acţionând doar în interesul marii agriculturi industriale. Aţi ignorat, astfel, cu bună ştiinţă, nevoile oamenilor de la sate. Aceştia nu-şi pot creşte gospodăriile şi continuă să trăiască de azi pe mâine. Acum lucrăm să schimbăm acest Program – am creat un întreg pachet privind Clasa de Mijloc de la sate – vă invit să-l citiţi pentru a vedea ce înseamnă o viziune patriotică despre satul românesc şi oamenii lui. Să ai determinarea şi capacitatea să influenţezi politicile la nivel european înseamnă să-ţi pese şi să acţionezi pentru binele ultimului sat din ţara ta”, scrie Ghinea.

”Dumneavoastră vreţi să ţineţi satele în dependenţă, ca să obţineţi voturi”, îi transmite acesta lui Ponta.

Următoarea temă este abordată de ministrul Fondurilor Europene sub titlul ”funcţionarii dau din umăr şi şoptesc”.

”Domnule Ponta, a te durea în cot de români înseamnă să acaparezi sistemul informatic al ţării, să-l foloseşti în interesul personal, să încurci şi să umileşti cetăţenii punându-i pe drumuri de la o instituţie a statului la alta. În procesul de debirocratizare început de Guvernul Cioloş ne-am lovit des de sisteme informatice prost croite, ineficiente şi scumpe, dar mai ales incapabile să comunice unele cu altele. Întrebând cum s-a ajuns la asta, funcţionarii dau din umeri şi şoptesc: «Ghiţă»”, afirmă Cristian Ghinea.

El menţionează Sistemul Unic de Management al Informaţiei pentru Instrumentele Structurale (SMIS), pentru că SMIS asigură legătura între autorităţile române şi Comisia Europeană, fiind vital, pentru că doar într-o platformă digitală interactivă poţi urmări traseul fiecărui eurocent, de la momentul contractării fondurilor până la ultimul decont de la Comisia Europeană.

”O căutare prin camioane de hârtii nu numai că nu permite acest lucru, dar ascunde adevărata destinaţie a banilor”, subliniază Ghinea.

”Ştiaţi încă din 2013 – prin Regulamentul Parlamentului European nr. 1303 – că avem nevoie de un sistem IT funcţional care să rezolve transparenţa banilor europeni. Aţi avut doi ani la dispoziţie să rezolvaţi această necesitate. Nu aţi făcut-o. Nu aţi ştiut sau nu aţi vrut? Ştiţi ce şoptesc angajaţii din Ministerul pe care l-am preluat despre informatizarea din timpul dumneavoastră? Aţi ghicit: «Ghiţă». Aţi creat un mecanism greu de desfăcut acum, despre care organismele internaţionale de luptă împotriva fraudei vorbesc cu voce tare de ani de zile. Acest mecanism de fraudare îl vedem zi de zi la televizor. Acest mecanism este sursa întârzierii desemnării pentru exerciţiul bugetar 2014 – 2020. Lucrăm la pachetul de desemnare într-un ritm pe care miniştrii dumneavoastră l-ar găsi nerezonabil, pentru că ne-aţi lăsat puţin timp la dispoziţie. Am fi mers mai repede dacă nu am fi fost nevoiţi să demonstrăm, la fiecare pas, ce vom face pentru ca banii publici europeni să nu mai fie furaţi. Însă vă asigur: acest mecanism va dispărea odată ce sistemul IT va asigura urmărirea şi transparenţa totală a circuitului banilor europeni. Da, închiderea robinetului stârneşte unele furii – le vedem deja cu toţii”, îi transmite Ghinea lui Ponta.

O altă temă la care se referă ministrul este rata de absorbţie.

”Repetaţi obsesiv că România are absorbţie zero şi că e singura ţară din Uniunea Europeană în această situaţie.  Domnule Ponta, fie dezinformaţi, fie manipulaţi cu bună ştiinţă. România a demarat absorbţia. În luna mai au început primele plăţi de la Comisie din noul exerciţiu financiar: 57 de milioane de euro. Sunt cifrele oficiale ale Comisiei Europene. De ce nu le daţi oamenilor informaţia completă?”, scrie Ghinea.

El se referă la faptul că, fiind la început de exerciţiu bugetar european, rata de absorbţie este nerelevantă, fiind sub 1% în ţări campioane precum Polonia şi Cehia, că media UE este de 1,5% şi că trei state din UE au zero absorbţie, dar România nu este printre ele.

El spune că, acum, relevantă este lansarea de ghiduri şi proiecte, iar Guvernul Cioloş a lansat ghiduri pentru 12,2 miliarde de euro, iar dacă include şi dezvoltarea rurală sunt 14,9 miliarde euro.

”Pe scurt: în acest moment primim proiecte pentru 44,99% din fondurile structurale şi de investiţii – să rostiţi acest procent la televizor –, iar acest lucru este posibil doar graţie eforturilor Guvernului pe care îl acuzaţi că e dezinteresat de soarta ţării. Mai reţineţi o cifră: 1,9 miliarde de euro. Atât a adus Guvernul Dacian Cioloş în ţară în ultimele opt luni, sumă corespunzătoare unui salt de 10% al ratei de absorbţie, din exerciţiul financiar 2007 – 2013, la închiderea căruia lucrăm”, arată ministrul Fondurilor Europene.

 

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.