Fostul premier Victor Ponta spune că CCR nu a respectat textul Constituţiei atunci când a decis că a existat un conflict Guvern-Preşedinte legat de revocarea şefei DNA, însă această decizie este una corectă, de oportunitate politică. Ponta a scris miercuri pe Facebook că dacă cineva face „înţelegeri ascunse” cu Liviu Dragnea şi cu sistemul, trebuie să accepte greşeala şi să plece. „Eu aşa am făcut”, a adăugat Ponta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Decizia de azi a Curţii Constituţionale a României este greu de explicat în drept, dar este perfect justificată de fapte! O persoană care a acţionat la limita (sau dincolo) de lege este revocată printr-o decizie la limita (sau dincolo) de Constituţie!”, scrie miercuri Victor Ponta pe pagina sa de Facebook, după decizia dată de CCR.

El a spus, făcând aluzie la şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, că atunci când face abuz de putere pentru obţinerea unui nou mandat, când face acuzaţii fără probe, când promovează „nulităţi” şi când distruge o instituţie doar pentru ambiţie, trebuie să răspundă.

„Când îţi foloseşti poziţia de şef al DNA ca să obţii un nou mandat trebuie să răspunzi. Când acuzi un preşedinte al Senatului, un prim-ministru, un judecător al CCR (lista este lungă) şi judecătorii Înaltei Curţi decid să îi achite pentru că sunt nevinovaţi, trebuie să răspunzi. Când te înconjori şi promovezi nulităţi intelectuale şi umane ca Portocală, Uncheselu, Onea, Eva, Papici, Iacob etc trebuie să te scufunzi cu ei. Când începi să crezi că poţi să învingi presa cu procese trebuie să dai socoteală / când rămâi în funcţie împotriva tuturor evidenţelor şi accepţi să distrugi o instituţie pe care ar trebui să o aperi doar pentru ambiţie şi putere personală atunci trebuie să răspunzi”, a mai spus Ponta.

Fostul premier a precizat că cine face înţelegeri ascunse cu Liviu Dragnea şi cu sistemul, să nu se aştepte să nu fie înjungiat cu prima ocazie.

„Trebuie să îţi accepţi greşeala şi să pleci. Eu aşa am făcut”, a precizat Ponta.

El consideră că CCR nu a respectat textul Constituţiei, însă a luat o decizie corectă, de oportunitate politică, şi trebuie să fie respectată.

De asemenea, Ponta a mai spus că dacă Laura Codruţa Kovesi nu va demisiona din funcţie, ea va fi principalul vinovat de distrugerea DNA, iar dacă preşedintele Iohannis nu o demite, el va fi vinovat pentru pierderea celui de-al doiea mandat.

„Dacă după Decizia CCR Laura Codruţa Kovesi nu demisionează, ea va fi principalul vinovat de distrugerea DNA. Eu am demisionat în 2015 deşi eram nevinovat şi nu aveam vreo decizie a CCR sau a Justiţiei, am pierdut eu, dar am salvat Guvernul, PSD şi pacea socială în România. Dacă Klaus Iohannis nu o demite din funcţie el va fi principalul vinovat pentru pierderea celui de al doilea mandat! Cum nu ţin cu nimeni în acesta poveste, privesc cu interes de pe margine – ca oţi românii!”, a mai spud Ponta.

Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi. CCR arată că, pentru soluţionarea acestui conflict, preşedintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune că decizia CCR valorifică principiul constituţional potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei. Toader mai susţine că şeful statului nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competenţelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul Justiţiei

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.