Comisia juridică urmeaz să trimită Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor un punct de vedere prin care să arate că încetarea mandatului de deputat al lui Petre Roman (PNL) nu s-a făcut în condiţii legale, urmând ca Biroul să decidă procedura de urmat, a anunţat, miercuri, deputatul Eugen Nicolicea (PSD), membru al Comisiei juridice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Eugen Nicolicea a afirmat că membrii Comisiei juridice îşi menţin raportul iniţial prin care au afirmat că nu sunt întrunite condiţiile legale pentru încetarea mandatului de deputat al lui Petre Roman.

"Raportul de data trecută a stabilit că domnului Petre Roman nu i-a încetat mandatul în condiţiile legale. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a cerut ajutorul ANI şi a obţinut o adresă din care practic se confirmă ceea ce a spus Comisia juridică şi anume faptul că raportul ANI nu este definitiv pentru că se judecă (...) ANI spune raportul de evaluare nu va produce efecte, în sensul în care nu va atrage sancţiuni legale până la rămânerea lui definitivă. În cazul domnului Petre Roman raportul de evaluare emis în sarcina domniei sale a fost contestat la Curtea de Apel, zice ANI, iar aceasta s-a pronunţat prin sentinţa 1.390/2016", a declarat Eugen Nicolicea.

El a argumentat că încetarea mandatului lui Roman trebuia decisă doar în cazul în care raportul ANI privind incompatbilitatea lui Roman ar fi rămas definitiv, însă acesta contestase deja raportul în instanţă. "Pe cale de consecinţă s-a propus ca Comisia juridică să îşi păstreze punctul de vedere cu privire la raportul întocmit data trecută şi să propună Camerei Deputaţilor să ia act de cele menţionate în raport, să revoce hotărârea Camerei nr. 7 de vacantare a locului de deputat deţinut de Petre Roman", a spus Nicolicea.

În urma şedinţei de miercuri a Comisiei juridice s-a decis trimiterea unui punct de vedere asupra acestei chestiuni către Biroul Permanent care va decide procedura de urmat. "Se va face un anunţ în plen, urmând votul, dacă mai vrem să îl dăm sau nu, dar important este să se anunţe că domnului Petre Roman nu i-a încetat mandatul în mod legal", a conchis Nicolicea.

Petre Roman a fost şi el la şedinţa Comisiei juridice, în cadrul căreia l-a acuzat pe fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor de comiterea unui abuz în ceea ce-l priveşte. "În momentul în care domnul Zgonea a făcut acea prezentare în Camera Deputaţilor eu eram în posesia unei înştiinţări de la grefa Curţii de Apel care spunea că s-a depus contestaţia. Domnul Zgonea trebuia să aibă răbdare câteva zile să intre pe rol contestaţia, exact în 18 zile ea a intrat pe rol. Atâta mai trebuia să aştepte Zgonea ca să constate că raportul de evaluare este contestat şi nu e definitiv", a spus Roman. 

Curtea de Apel Bucureşti a publicat pe 16 mai decizia prin care a anulat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) privind starea de incompatibilitate a deputatului Petre Roman. Instanţa arată că o serie de comunicări pe e-mail, transmise propriilor angajaţi, în care Roman arată că are de gând să demisioneze din firmă, nu pot fi considerate ca o demisie, dar trebuie ţinut cont şi de spiritul legii, nu doar de litera ei.

"În ceea ce priveşte comunicările pe mail, reţinem că ele fac dovada intenţiei reclamantului de a renunţa la activitatea Persoană Fizică Autorizată (PFA) şi reglementarea legală a situaţiei în acest sens, raportat la opţiunea sa pentru funcţia de deputat, însă acest act nu poate fi considerat, aşa cum solicită reclamantul, a fi asimilat unei «demisii» sau unui act asimilat, deoarece nu a fost adresat vreunei autorităţi, ci a privit doar comunicarea cu propriii angajaţi, având, prin urmare, valoare doar ca aspect al intenţiei reclamantului”, se arată în motivarea judecătoarei Alina Gabriela Ţambulea, de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB).

Un alt aspect avut în vedere de magistrat a fost acela că a fost dovedită suspendarea activităţii PFA începând cu mai 2013 şi că legea ar trebui să se aplice atât în litera, cât şi în spiritul ei . "Curtea reţine că este adevărat că legiuitorul nu a prevăzut şi alte condiţii sau elemente distinctive în afara deţinerii calităţii de comerciant persoană fizică, însă un text de lege nu poate fi interpretat şi aplicat în concret doar prin litera sa, ci şi prin spiritul său, respectiv prin raportare la raţiunea avută în vedere de legiuitor pentru edictarea normei respective de drept”, mai arată judecătoarea Ţambulea în motivare. 
 
În aceste condiţii, “atâta vreme cât reclamantul şi-a exprimat imediat intenţia de a renunţa la calitatea de comerciant rezultată din deţinerea persoanei fizice autorizate şi această intenţie a fost şi materializată prin suspendarea activităţii PFA, nu s-ar putea reţine existenţa stării de incompatibilitate”, se mai arată în documentul instanţei. CAB a decis să oblige ANI să-i plătească lui Petre Român 2.260 de lei, onorariu de avocat şi taxa de timbru achitate în cauză.
 
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a admis, pe 22 aprilie 2016, cererea lui Petre Roman de anulare a raportului Agenţiei Naţionale de Integritate din 12 martie 2014 prin care s-a constatat că a fost în incompatibilitate întrucât a deţinut simultan atât funcţia de deputat, cât şi calitatea de persoană fizică autorizată.

Decizia nu este defintivă şi poate fi contestată de ANI la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cererea lui Petre Roman a fost înregistrată la Curtea de Apel Bucureşti în ianuarie 2015, iar judecarea cauzei a început în luna mai.

Agenţia Naţională de Integritate anunţa în 12 martie 2014 că Petre Roman este în incompatibilitate din 20 decembrie 2012, întrucât în mandatul de deputat a avut şi calitatea de persoană fizică autorizată la “Roman V. Petre Persoană Fizică Autorizată”. În aprilie 2014, Petre Roman a contestat raportul ANI, însă a depus cererea de anulare a raportului la Tribunalul Bucureşti, în condiţiile în care instanţa competentă să judece astfel de cauze este Curtea de Apel Bucureşti. Astfel, în ianuarie 2015, Tribunalul Bucureşti i-a respins cererea. 

Ulterior, tot în ianuarie 2015, ANI a cerut Camerei Deputaţilor să constate încetarea mandatului de deputat al lui Petre Roman, în condiţiile în care Curtea de Apel Bucureşti a comunicat la acea dată că raportul de evaluare al ANI nu a fost contestat la această instanţă. În 16 ianuarie 2015, Petre Roman a depus o nouă contestaţie, de data aceasta la Curtea de Apel Bucureşti, cerând anularea raportului ANI privind incompatibilitatea sa. În 9 februarie 2015, plenul Camerei Deputaţilor a luat act de încetarea mandatului deputatului Petre Roman.

Acesta a solicitat atunci Camerei Deputaţilor repunerea în funcţia de deputat, în condiţiile în care nu a fost dată o decizie definitivă în instanţă privind raportul ANI, răspunsul primit atunci fiind că numai judecătorii pot soluţiona acest caz.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.